NEĆETE ODOLJETI

Savršena juha od rajčice s iznenađenjem

28.11.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Želite li malo obogatiti mnogima omiljenu juhu od rajčice, probajte joj dodati zapečeni sir

Juha od rajčice sa sirom priprema se prema receptu iz knjige 'Kreativna kuhinja' Steve Karapanđže u izdanju Profila.

Knjiga Kreativna kuhinja
Sastojci:

1 kg zrelih rajčica
1 l povrtne juhe
1 žlica listića svježe
majčine dušice
1 žlica maslaca
2 ljutike
2 češnja češnjaka
4 kriške integralnog
tosta
4 kriške kozjeg sira
grančice majčine
dušice
sol
papar iz mlinčića

Priprema:

U posudi ugrijte maslac i na njemu propirjajte nasjeckanu ljutiku. Kad luk postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i narezane rajčice. Sve kratko pirjajte, zalijte juhom i dodajte listiće majčine dušice pa nastavite kuhati 20-ak minuta. Juhu smiksajte štapnim ili ručnim mikserom, pasirajte kroz gustu cjediljku i vratite u lonac, a potom zagrijte i začinite solju i paprom. Za to vrijeme na kriške tosta stavite po krišku sira i posložite na lim prekriven papirom za pečenje. Stavite u pećnicu zagrijanu na 240 °C da se tost sa sirom zapeče. Nakon nekoliko minuta, kad sir dobije zlatnožutu boju, izvadite iz pećnice, narežite na četvrtine i stavite u pripremljenu juhu.

Ukrasite grančicama svježe majčine dušice.