ZAHVALJUJUĆI NASA-I

Samouki inženjer radi automobil koji će juriti 3.200 km/h!

03.01.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Ne, nismo pogrešno napisali, niti smo stavili jednu nulu previše. Stanoviti Waldo Stakes uistinu izrađuje automobil za koji vjeruje da će juriti brže od 2.000 milja na sat

Nećemo vam zamjeriti ako odmahnete rukom. Tja, aktualni rekord koji je 1997. godine postavio britanski ThrustSSC iznosi 1.227,98 km/h, a ista ekipa sad radi na Bloodhoundu SSC kojim se nada premašiti tek 1.600 km/h.

Otočki tim čini 20 inženjera, ima budžet od 15 milijuna američkih dolara i dovoljno računalne snage da sruši Pentagon, dok s druge strane Stakes razvija sam, vlastitim financijama, projekt Akustičnog vjetra. Jesmo li spomenuli da je usamljeni kalifornijski 'revolveraš' odustao od sveučilišta davne 1974. te da za razvoj projekta ne koristi računalo ili aerodinamični tunel?

Stakes je samouki inženjer. 'Kad izučavate nešto 40 godina, i pritom ne mislim da o tome samo promišljate, već to uistinu izučavate, velike su šanse da u tome postanete jako dobri', rekao je Stakes Popular Mechanicsu te otkrio da posjeduje tisuće knjiga na temu strojarstva i aerodinamike, gotovo sve što postoji.

Američki virtuoz ne polaže sve nade u vlastito znanje, već i tehnološko dostignuće iz 60-ih godina prošlog stoljeća: par NASA-inih raketnih motora XLR99 koji su pogonili X-15 - eksperimentalni zrakoplov koji je 1967. godine postavio nedostižan rekord za postignutu brzinu od, pričekajte radi dramatičnijeg učinka - 7.273 km/h

Stakes ih od NASA-e kupio prije 30 godina kao otpad po cijeni od tek 1.500 dolara po komadu, a vjeruje da će kombinacijom metanola i tekućeg kisika iz njih uspjeti izvući još više snage no što je to bio slučaj u X-15-ici.

Nemamo pojma kada će projekt 56-godišnjeg zaluđenika u brzinu zaživjeti, odnosno hoće li ikada, ali kompletan inspirativan članak možete pronaći ovdje, a kakav bi otprilike osjećaj vožnje pri takvoj brzini mogao biti možete pogledati u videoisječku koji donosimo u nastavku.