ZA TINEJDŽERE

Samopouzdanje je najvažnije

10.01.2011 u 08:01

Bionic
Reading

Za današnje tinejdžere mnogo je važnije imati samopouzdanja nego primjerice biti u vezi, jesti omiljenu hranu, piti omiljena pića, družiti se s prijateljima ili imati plaćen posao

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Ohio te su rezultati tiskani u časopisu Journal of Personality

U prvom eksperimentu dvije su grupe tinejdžera morale rangirati koliko različite aktivnosti utječu na njih. Rangirali su ih ocjenama od jedan (kao aktivnost koja im je najmanje omiljena) do pet (kao aktivnost koja im je najomiljenija).

Pokazalo se da su tinejdžeri najviše rangirali aktivnosti koje najviše podižu samopouzdanje – kao što su dobivanje dobre ocjene ili pohvale ili komplimenta od druge osobe.

U drugom eksperimentu tinejdžeri su rješavali testove inteligencije. Nakon što su riješili prvi test, ponuđeno im je da pričekaju deset minuta, ako to žele, i ponovo riješe test, ali s drugačijim zadacima, za koje im je rečeno da ih tinejdžeri obično bolje riješe. Većina ih je pričekala i riješila i drugi test.

'Tinejdžeri su bili spremni žrtvovati svoje vrijeme, samo kako bi test riješili bolje, kako bi dobili injekciju samopouzdanja. Američko društvo danas previše cijeni samopouzdanje i smatra se da će ono izliječiti sve, čak i maloljetničke trudnoće ili loše ocjene. No to obično nije istina. Previše smo fokusirani na podizanje samopouzdanja. Ipak, važnije je ono što činimo da nam samopouzdanje ostane na određenoj razini i zbog toga ne činimo loše stvari nego fokusiranje na to da ga nužno podignemo', zaključio je dr. Bushman koji je vodio ovo istraživanje.