uživanje na balkonu

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike: Odakle krenuti i na što pripaziti?

10.04.2023 u 21:11

Bionic
Reading

Saznajte koje je cvijeće najjednostavnije za održavanje, kako dizajnirati balkonski prostor te kako se pravilno brinuti o svojim sadnicama

Proljeće je doba u kojem se mnogi odluče okušati u sadnji cvijeća na balkonu kako bi mogli uživati u toplom suncu i svježem zraku uz prelijep cvjetni dekor.

No da biste bili uspješni u sadnji balkonskog cvijeća, važno je znati koje će sadnice najbolje uspijevati uz određenu količinu svjetlosti na nekoj poziciji, kako ih zalijevati te što učiniti kada stigne hladnije vrijeme.

Kako bi vam pothvat pretvaranja balkona u mini vrt bio što lakši i uspješniji, donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji pojašnjavaju na što je bitno obratiti pažnju.

Birajte cvijeće koje se lakše održava

Najzahvalnije cvijeće za sadnju na balkonu jest ono koje u prirodi cvate na kamenitoj zemlji i u planinskim uvjetima, jer to znači da je naviklo na nalete vjetra te mu je potrebno manje vode.

Ovakav tip cvijeća ne zahtijeva puno brige i bit će mu dovoljno tek povremeno zalijevanje, a u prilog mu ide i činjenica da posjeduje izdržljive listove pa je izgledno da će izdržati cijelo proljeće i ljeto.

Sadnja balkonskog cvijeća za početnike Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Na raspolaganju vam je širok odabir ovakvog tipa cvijeća: upečatljiva ružičasta Armeria, koja cvate u kasno proljeće, Delosperma, čiji cvijet traje mjesecima, Dianthus, koji obilježava osvježavajući miris, te Penstemon, koji privlači leptire.

Ako ste više zainteresirani za trajnice, birajte vrste kakva je Vinca, kojoj ne treba gotovo nikakva njega, a oduševit će vas gustim sitnim cvijećem koje raste skoro cijelu godinu.

Dizajnirajte interijer balkona

Tajna uspješnog dizajna balkona jest u postizanju dovoljno raznolikosti da izgleda vizualno efektno, ali ne previše kako bi se izbjegao dojam prenatrpanosti.

Stoga izaberite jednu ili dvije boje i prema njima birajte cvijeće koje ćete saditi. Primjerice, lijepo će izgledati kombinacije crvene i žute, ljubičaste, plave i bijele ili kontrast plave i narančaste.

Kako biste postigli dojam prostranosti, koristite vertikalno posložene tegle, pri čemu je viseća opcija znatno bolja od one položene na pod, jer se nerijetko sruše pod naletima vjetra.

Pravilno se brinite o cvijeću

Najveći izazov u brizi o cvijeću je procjena koliko mu je vode uistinu potrebno. Ako stavite previše, riskirate da će biljke istrunuti, ako stavite premalo, mogle bi uvenuti.

Na tržištu postoje proizvodi uz koje će same uzimati vodu onoliko koliko im je potrebno, no i 'starinski' način korištenja tanjura ispod tegle s rupicama učinit će svoje i primiti sav višak vode.

Kako biste svojim biljkama pružili najbolju njegu, obogatite zemlju kompostom koji možete kupiti u trgovinama ili vlastoručno izraditi od biorazgradivog otpada. Također, pripazite na nakupljanje kukaca i nametnika te svoje cvijeće zaštitite odgovarajućim proizvodima.

Naposljetku, pripazite na svoje trajnice i unesite ih u kuću pri vrlo niskim temperaturama, snažnim naletima vjetra ili snijega.