TOP IZBOR

Od klasike do neočekivanih favorita: Ovo je najljepše cvijeće za uskrsne ukrase

05.04.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Proljeće donosi prekrasno cvijeće, bilo da uzgajate proljetne lukovice u svom vrtu, bilo da kupujete cvjetni aranžman. To je savršen način da se oprostimo od sivih zimskih dana i ukrasimo dom povodom proslave Uskrsa

Kada je riječ o uskrsnom cvijeću, ono je savršen način da u dom unesete malo šarenila. I dok se neko cvijeće prodaje u obliku lončanica, mnogo je višegodišnjih biljaka, što znači da ih možete presaditi u vrtne gredice nakon što prođe sezona uskrsnog ukrašavanja. Uz malo sreće, uživat ćete u njima i sljedećih sezona.

Vintage lonci, keramički vrčevi, pa čak i nekoliko šalica za kavu, vinskih čaša ili vaza različitih veličina čine kreativan i jedinstven ukras uz uskrsnu večeru ili proljetni doručak, ali čak i jedna cvjetna stabljika u dom će unijeti nadu u toplije dane pred nama.

Ovo su neki od najpopularnijih izbora za dom i vrt u vrijeme Uskrsa.

Cvijeće kao uskrsna dekoracija Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Tulipani

Tulipani su jedna od najtipičnijih proljetnih vrsta cvijeća, što ih čini savršenim izborom za uskrsne aranžmane. Dostupni su u nizu boja, a naći ćete ih u lončanicama ili u rezanim buketima; u svakom slučaju, birajte cvijeće sa zbijenim pupoljcima jer će se brzo otvoriti u toplini doma. Tulipani se obično smatraju jednogodišnjim biljkama, pa ako ih želite u svom vrtu sljedećeg proljeća, ujesen posadite njihove lukovice.

Uskrsni ljiljan

Teško je zamisliti Uskrs bez ljiljana! Ovi cvjetovi u obliku trube porijeklom su iz Japana. Odaberite biljke s pupoljcima u različitim stadijima kako biste u njima mogli dulje uživati ​​u zatvorenom prostoru. Možete ih posaditi na otvorenom ako se nalazite na području toplije klime nakon što prođe opasnost od mraza i možda će procvjetati sljedeće ljeto.

Zumbul

Lijepi klasovi bijelog, ružičastog, plavog ili ljubičastog zumbula usko su povezani s Uskrsom. Njihov jak miris znači da ih je najbolje postaviti daleko od kuhinje ili blagovaonice, ali to su također otporne lukovice koje možete posaditi na otvorenom nakon što zatopli.

Gerber tratinčica

Gerber tratinčice dolaze u različitim svijetlim bojama, idealnima za uskrsno ukrašavanje doma. U ponudi ćete pronaći i lončanice i rezano cvijeće, no radije kupite biljke, ako je to moguće, jer cvijeće obično dobro izgleda svega nekoliko dana.

Narcise

Narcise su obično jedan od prvih vjesnika proljeća. Naći ćete ih i u posudama i rezane stabljike; odaberite one sa zbijenim pupoljcima kako bi dulje trajale. Posadite lukovice u vrtu nakon što izblijede i one će se vratiti u narednim sezonama (iako može proći nekoliko godina dok ne propupaju i ponovno procvjetaju).

Ranunkule

Stabljike ove nježne cvjetnice mogu se pronaći na tržnicama i u cvjećarnama u proljeće i rano ljeto. Njihova eterična ljepota čini ih dobrodošlim dodatkom uskrsnom dekoru, a imaju dug vijek trajanja u vazama.

Jaglac

Jaglac je mala biljka sa sjajno obojenim cvjetovima u bijeloj, žutoj, ružičastoj i ljubičastoj boji. Jedan je od prvih cvjetova koji cvatu u proljeće. Poredajte nekoliko lončanica s jaglacima na stol i imat ćete dekoraciju koja se lako održava i tjednima cvate.

Šafran

Šafrani su divno cvijeće u obliku čaše i pravi vjesnici proljeća. Na otvorenom često cvjetaju još dok ima snijega na tlu. Možete ih pokušati posaditi nakon što izblijede, ali njihov povratak dosta je upitan. Ako sljedećeg proljeća želite šafrane u svom vrtu, ujesen posadite nove lukovice.

Moljac orhideja ili orhideja leptirica

Orhideje nisu tako izbirljive kao što mislite. Sve dok im omogućite neizravnu svjetlost i vodu tek kad su malo suhe, bit će sretne. Njihovi nježni cvjetovi mjesecima traju i godinama cvatu ako im osigurate prave uvjete za to.

Forzicija

Odrežite grane s grmova forzicije kad pupoljci počnu bubriti kako biste ih prisilili da procvjetaju u zatvorenom prostoru. Odrezane grane možete pronaći u lokalnoj cvjećarnici ili supermarketu. Izgledat će vrlo upečatljivo na uskrsnom stolu.

Cica maca

Ako tražite zabavnu cvjetnu izložbu za svoj dom, odrežite stabljike vrba čiji su grmovi otporni na hladnoću. U tren oka imat ćete prekrasan ukras koji traje tjednima.

Ciklama

Ova biljka ima lijepe listove u obliku srca i bijele ili cvjetove poput leptira u tonovima dragulja koji lepršaju iznad lišća. Ciklama tjednima cvjeta, a zatim se uspava. Uživajte u cvijeću, a kada procvjeta, kompostirajte biljku jer je izazovno gledati kako će ponovno procvjetati.