DVIJE MICHELINOVE ZVJEZDICE

Restoran Agli Amici na umaškom Vegeta Croatia Openu

21.06.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Vegeta Croatia Open puno je više od teniskog turnira. To je pomno osmišljeni sportsko-turističko-zabavni događaj koji svake godine u srpnju, uz vrhunske tenisače, dovodi i vrhunske majstore kulinarstva i zabave. Tisuće gostiju, sportski, politički i poslovni uglednici tih dana uživaju u najboljim istarskim vinima i maslinovim uljima, slušajući svjetske i domaće glazbene zvijezde

Istria Gourmet Festival već četvrtu godinu održava se u sklopu umaškog turnira, a vrlo važan dio programa je Istria Gourmet Restoran u sklopu kojeg će se ove godine predstaviti i vrhunski talijanski restoran Agli Amici iz Udina. Posebna večera talijanskog restorana održat će se u subotu 27. srpnja, na dan polufinalnih mečeva 24. Vegeta Croatia Opena.

Restoran Agli Amici djeluje još od davne 1887., kada se razvio iz male obiteljske trgovine namirnicama i duhanom. Danas je šef kuhinje Emanuele Scarello, koji zajedno sa sestrom Michelom, voditeljicom restorana upravlja obiteljskim nasljedstvom. Osvajaju drugu Michelinovu zvjezdicu u 2012., kao svojevrsnu nagradu za sjajno rukovanje lokalnim i pomalo zaboravljenim namirnicama i vještu primjenu modernih tehnika, što i jesu obilježja njihove kreativne kuhinje.

Restoran Agli Amici član je međunarodnog Jeunes Restaurateurs d'Europe. JRE je udruga mladih ugostitelja koje karakterizira velika strast prema kuhanju, ističe se njihova kreativnost i inovativnost. Od 2009. do 2012., Emanuele je bio talijanski predsjednik Jeunes Restaurateurs d'Europe.
U Udinama, gradu koji je smješten u sjeveroistočnom djelu Italije, lako su dostupne svježe namirnice iz mora, ali i s obližnjih brežuljaka, zbog čega imaju vrlo raznoliku i bogatu listu lokalnih specijaliteta. Specijaliteti restorana su tradicionalne tjestenine u raznim umacima i kombinacijama mora i biljaka, a kao omiljeni ističu se škampi, ježevi i alge. Agli Amici u svojoj vinskoj ponudi posebno mjesto imaju za tradicionalna vina i autohtone sorte zaboravljenih vinograda.


Istria Gourmet Festival otvara se u subotu, 19. srpnja i traje do kraja turnira, do nedjelje, 28. srpnja. Ove se godine sastoji od četiri elementa. Prvi je Istria gourmet restoran. Drugi je element već poznata Naša kužina, u kojoj birani lokalni ugostitelji slažu ponudu dnevnog ATP menija. Partneri u Našoj kužini su konobe Buščina i Nono te Food & Wine Primizia. Treći element Istria Gourmet Festivala je prodajno promotivni punkt Vinistre s 30 vrsta vina, a novost je ove godine četvrti element pod nazivom Taste Istria. Riječ je o reviji biranih istarskih delicija na kojoj će se prezentirati istarska vina, maslinova ulja, sirevi i pršuti. Dodatni sadržaj su vinske degustacije Skrivene čari istarskih vina, koje se organiziraju u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom.