OPREZ!

Reagirajte na vrijeme: Evo što otkrivaju akne na vašem licu

03.07.2019 u 06:33

Bionic
Reading

Muku mučite s aknama iako ste davno izašli iz tinejdžerskog doba? Znanstvenici upozoravaju da omraženi prištići nisu samo estetski problem, već mogu ukazivati na određene zdravstvene teškoće

Naravno, prištevi su nepoželjni bilo gdje da se pojave, no jeste li se ikada zapitali zašto vam se javljaju uvijek na istom mjestu?

Stručnjaci kažu kako akne nisu samo estetski problem, već vam zapravo tijelo na taj način želi signalizirati nešto.

Prema konceptu mapiranja lica drevnih kineskih iscjelitelja, akne na pojedinim dijelovima lica ukazuju na određene zdravstvene teškoće koje treba otkloniti.

Akne na čelu

Ukoliko imate probleme s aknama na čelu, svakako promijenite način prehrane. Smanjite konzumaciju junk fooda, prijeđite na laganiju prehranu, izbjegavajte masnu hranu i povećajte unos u vode u organizam.

ZNAKOVI UPOZORENJA

Srce je puno više od mišića koji pumpa krv, a prepoznavanje signala koje šalje može vam spasiti život

Pogledaj galeriju

Akne na području između očiju

Izluđuju vas prištevi na području između očiju? Osim što su vrlo uočljivi i teško ih je kamuflirati, mogu ukazivati na opterećenost jetre koja se ne stigne odmoriti. Kako biste riješili ovaj problem, počnite se hraniti zdravije, konzumirajte više sirovog voća i povrća i svakako puno više vremena provodite na svježem zraku.

Akne na području oko očiju i obrva

Akne u ovoj zoni ukazuju na probleme dehidracije uslijed nezdravih navika poput pretjerivanja s alkoholom, pušenja, ali i zbog slabe cirkulacije i slabljenja srca. Stoga liječnici kažu kako osobe koje imaju ovaj problem trebaju izbjegavati alkohol i kofein te redovito hidratizirati organizam.

Akne oko usta

Prištevi na ovom području često su uzrokovani hormonalnom neravnotežom, a mogu nastati i zbog poremećaja u radu reproduktivnih organa, zbog menstrualnog ciklusa te loše probave i zatvora.

Akne na bradi

Ukoliko vam se prištevi pojavljuju na području brade, to može ukazivati na hormonalni disbalans, ginekološke probleme ili pak na neravnotežu u radu bubrega. Obavezno poradite na zdravijoj prehrani i ne zaboravite na redovit unos vode. I što manje dirajte prstima bradu.

Akne na području ušiju

Iako nisu česti, prištevi na ovom području mogu ukazivati na loše funkcioniranje bubrega, manjak nutrijenata ili nedovoljan unos vode. Vaša prehrana mora biti raznovrsna te bogata vitaminima i mineralima, a smanjite unos kofeina i soli. I naravno, pijte dovoljno vode.

Akne na obrazima

Akne na obrazima mogu sugerirati na problem s plućima i vrlo su česte kod osoba koje puše. Na ovom dijelu lica također ih može uzrokovati zagađeni zrak, nečisti jastuci ili mobiteli. Zato razmislite o prestanku pušenja, redovito perite posteljinu i temeljito očistite ekran mobitela.