AVIOPUTOVANJA

Qatar Airways sletio s vrha, a Europljani i dalje daleko od najboljih

09.06.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Zračni prijevoz ipak se oporavlja od udarca kojeg mu je nanijela pandemija COVID-a 19, a preživio je i kaos koji je vladao na svjetskom nebu prošle godine sa stotinama otkazanih letova, kašnjenjima i drugim problemima. Pojavljuju se novi proizvodi i usluge, standardi se mijenjaju, a došlo je i do promjene na vrhu top-liste najboljih svjetskih prijevoznika.

Tu rang listu svake godine otprilike u ovo vrijeme predstavlja australski portal Airline Ratings, a na čelo je nakon dvije godine vladavine Qatar Airwaysa zasjeo Air New Zealand, koji je prošle godine bio na drugom mjestu.

Ono što je odlučilo za titulu koja je površnijim poznavateljima vjerojatno iznenađenje jest nedavno promovirani SkyNest, sjedala u ekonomskoj klasi koja se zbog udobnijeg spavanja pružaju u ravni ležaj, što je luksuz koji je inače obično dostupan samo u prvoj klasi, a na letovima AirNZ-a bit će dostupni sljedeće godine.

'Ovaj prijevoznik stalno teži inovacijama i unapređenjima svoje usluge. Usmjerenost na udobnost putnika u ekonomskoj klasi doista je impresionirala žiri', objavio je glavni urednik Airline Ratings Geoffrey Thomas u priopćenju o rang listi, dodajući da je novozelandska kompanija lider i u sigurnosti, čuvanju okoliša i kvaliteti osoblja.

Qatar Airways je sada na drugom mjestu, osvojivši nagrade u nekim 'užim' kategorijama, poput prijevoznika s najboljom biznis klasom, najboljim cateringom... Treći je Etihad Airways is Abu Dabija, slijedi Korean Air, a prvih pet zaključuje Singapore Airlines.

Airline Ratings rang listu radi od 2014., a kriteriji su sigurnost, poslovanje, starost flote, recenzije putnika, ponuda usluga, osoblje... I ove je godine potvrđen primat izvaneuropskih prijevoznika, posebno azijskih. Prošle godine, podsjetimo, došlo je do potpunog potonuća europskih i američkih divova, koji su se tek malo oporavili ove godine. Na rang listu od Europljana vratili su se Lufthansa i Swiss (dijele 11. mjesto), SAS, portugalski TAP, malo se popravio British Airways, ali je zato iz Top 20 ispao Air France i - kao veliko iznenađenje - Turkish Airlines koji je s lanjskog devetog pao na 21. mjesto.

Evo najboljih 20:

1. Air New Zealand

2. Qatar Airways

3. Etihad Airways

4. Korean Air

5. Singapore Airlines

6. Qantas

7. Virgin Australia/Virgin Atlantic

8. EVA Air

9. Cathay Pacific Airways

10. Emirates

11. Lufthansa / Swiss

12. SAS

13. TAP Portugal

14. All Nippon Airways

15. Delta Air Lines

16. Air Canada

17. British Airways

18. Jet Blue

19. JAL

20. Vietnam Airlines