PORAZNA SAZNANJA

Provjerite osjeća li se i vaše dijete ovako

03.12.2013 u 10:14

Bionic
Reading

Ponekad se čini da su mala djeca zaigrana i u svom svijetu, ali još jedno istraživanje potvrđuje da razumiju više nego što mislimo

Britansko istraživanje došlo je do zabrinjavajućih rezultata - trećina djece mlađe od pet godina razmišlja o svom izgledu. Daily Mail piše da do osme godine više od tri četvrtine djece ima svijest o tome kako izgledaju u smislu fizičke ljepote.

Studija donosi i podatak da su djevojčice vidno zabrinutije zbog svog izgleda od dječaka. Više od pola djevojčica iz studije je zabrinuto zbog toga, a četvrtina je već plakala jer misle da nisu dovoljno lijepe.

Roditelji kažu da ni dječacima nije lako - rezultati pokazuju da se svaki deseti dječak također rasplakao zbog svog izgleda. Dvoje od petero roditelja potužilo se da djeca uspoređuju svoj izgled s izgledom mališana koji ih okružuju.

Ovaj problem na djecu su možda prenijeli sami roditelji jer 80 posto majki priznaje da se uspoređuju s drugima, a čak 39 posto plakalo je zbog nezadovoljstva svojim izgledom. Između 1.107 ispitanih roditelja više od dvije trećine majki priznaje da imaju manje samopouzdanja jer nisu atraktivne poput drugih.

Siobhan Freegard, osnivačica portala Netmums, koji je proveo studiju, objašnjava: 'Ljepota je jedan od blagoslova, ali izgleda da je djeci upravo to jedan od najvažnijih faktora uspjeha, što je potpuno krivo i loše za društvo.'