Upoznaj Zagrebačku županiju

Provedi dan u kraljevskom vinorodnom kraju te predahni na selu

14.08.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Vodimo te na odmor koji nije nikad bio bliže

Upoznaj Zagrebačku županiju! Vodimo te na odmor koji nije nikad bio bliže.

SVETI IVAN ZELINA – GRAD VITEZOVA

Sveti Ivan Zelina smjestio se na mjestu gdje obronci Zagrebačke gore blago se spuštajući prelaze u prostor Prigorja, na području obilježenom visoravnima s vrhovima od oko 500 m. n. v., a među kojima se posebno ističe Kladešćica, koje postupno i blago, nižim obroncima i usjecima, prelaze u nizinski dio rijeke Lonje.

Sveti Ivan Zelina je posebno poznat po brojnim vinogradima i proizvodnji kvalitetnih vina. Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, uživati ćete u ljubaznim domaćinima i izvrsnim vinima proizvedenim od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa.

U mjesecu lipnju postani vitez i vrati se u srednji vijek na jedan dan. Vitezovi zelingradski su udruga koja se već godinama bavi proučavanjem i prezentacijom srednjega vijeka: načina života, kuhinje, naoružanja, viteških turnira te starih obrta. Međunarodni viteški turnir održava se svake godine u lipnju te tako možete doživjeti opsadu grada, okušati se u borbi s mačevima i streličarstvu te isprobati srednjovjekovne delicije.

VRBOVEC

Pitomi vrbovečki kraj lijepo, brežuljkasto područje, koje u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zahvaća kalničko prigorje, a u južnom i jugoistočnom postupno prelazi u ravničarski dio u kotlinama Lonje, Glogovnice i Česme.

Kaštel u Vrbovcu prvi se puta spominje 1528. godine, tvrđava je podignuta za obranu od Turaka. Kasnije je to posjed Zrinskih, Erdödyja, pa opet Zrinskih, Patačića i drugih. Kula Zrinski je dvokatna kula stožastog krova izgrađena od opeke. Mještani je zovu kula Zrinski u znak sjećanja na bana Petra Zrinskog koji je u Vrbovcu rođen u 17. stoljeću.

IVANIĆ-GRAD

U plodnoj ravnici, bogatoj vodom, kao i na blagim, vinorodnim obroncima i brežuljcima Moslavačke gore, smjestilo se 56 naselja, među kojima su najveća i najpoznatija Ivanić-Grad, Kloštar Ivanić i Križ.

Još u prošlosti kraj je dobio ime Otok zbog rječica Glogovnice, Lonje i Česme koje ga okružuju, a u blizini je i Sava. Područje Otoka Ivanića zapravo je rubni dio aluvijalne Panonske nizine, čiji su ostaci nalazišta nafte i plina. Ono što ovo područje čini jedinstvenim i u Europi, ali i šire, svakako su rijetki izvori ljekovite nafte, naftalana i bogata nalazišta geotermalnih izvora prirodno slane vode, uz čije se postojanje veže poznato lječilište “Naftalan”.

ŽIVOTOPISNA SELA

Osim prirodnih ljepota, Otok Ivanić svakom će izletniku otkriti i bogato povijesno i kulturno naslijeđe. Gotovo je svaka sačuvana kapelica primjer lijepog seoskog baroka. Divljenje zaslužuju i maštoviti ukrasi na starim drvenim kućama, a u draži posavskog graditeljstva napose se može uživati u živopisnim selima uz rijeku Savu. Osobito je zanimljivo zaštićeno etno-selo Vezišće, rodno mjesto operne primadone Milke Trnine.

Izlet na selo je savršeni bijeg i kratki predah od užurbanog života. Priroda i tradicijska kuhinja pravi su par za opuštanje. Poučna staza šume Marča nalazi se u neposrednoj blizini seoskog imanja Kezele, a prilagođena je izletnicima, roditeljima s djecom i rekreativcima.