HRAna je SREĆA

Nemate pojma o kuhanju? Imamo šest genijalnih recepata koji će vas pretvoriti u kralja kuhinje

09.05.2019 u 06:21

Bionic
Reading

Hrana pobuđuje različite emocije, poboljšava kvalitetu života te nas čini sretnima. Uplovite u avanturu da biste saznali kako hrana pobuđuje strast, vraća nas u djetinjstvo i potiče zajedništvo

Hrana je dobar život

Odavno je prepoznata važnost prvog obroka u danu. Ukoliko nemate naviku doručkovati ili nemate ideju što pripremiti, predlažemo da počnete vrlo jednostavnim i brzim, a tako ukusnim i hranjivim doručkom, prekonoćnim zobenim pahuljicama s bobičastim voćem. Zobene pahuljice, chia sjemenke te različito bobičasto voće izvori su brojnih vitamina, minerala te antioksidanata i prehrambenih vlakana koja će pokrenuti vaš dan.

Zobene pahuljice s bobičastim voćem

Za 2 osobe pripremite:

  • ½ šalice zobenih pahuljica
  • 2/3 šalice mlijeka ili biljnog napitka po želji (npr. od badema ili lješnjaka) + 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 žlice chia sjemenki
  • žličicu meda
  • prstohvat cimeta
  • ½ šalice bobičastog voća po želji (npr. maline i jagode)

Priprema: sve sastojke osim bobičastog voća pomiješajte te čvrsto zatvorite u posudicu s poklopcem i ostavite u hladnjaku preko noći. Servirajte doručak sa svježim bobičastim voćem.

Hrana je strast

Postoji vjerovanje da je Afrodita, božica ljubavi, rođena u moru te se možda upravo zato cijeli niz morske hrane smatra afrodizijacima. Kamenice su bogate cinkom, mineralom koji učestalo nedostaje u prehrani suvremenog čovjeka, te se njihovom konzumacijom popravlja nutritivni i zdravstveni status, a time i spolni nagon. Kamenice se najčešće jedu sirove, s tek nekoliko kapi limunova soka, stoga je od izuzetne važnosti to da su svježe.

Kamenice

Za 2 osobe pripremite:

  • nekoliko kamenica
  • limun

Priprema: svježe školjke tankim i čvrstim nožićem otvorite pri dnu spoja obiju ljuštura. Odvojite od mišića koji ih spaja sa školjkom te ih poslužite u polovicama s nekoliko kapi limunova soka.

Hrana je sreća

Hrana ima brojne supermoći, a sigurno ćemo se svi složiti i kako ima sposobnost popraviti nam raspoloženje i smiriti nas. Pitate se koji bi to bio recept za sreću? Zasigurno onaj koji je izašao iz kuhinja naših majki. Ima li što bolje od tople domaće juhe, čiji miris već s ulaznih vrata zaziva osjećaj sigurnosti i sreće? A hrskave pohance s nezaobilaznim pire krumpirom i zelenom salatom volimo baš svi! Kada ste loše raspoloženi i potrebna vam je hrana za utjehu – pohajte. Za savršene pohance slijedite nekoliko savjeta. Pustite meso da odstoji u mlijeku kako bi bilo mekano i sočno, a za više hrskavosti i okusa krušnim mrvicama dodajte sjemenke poput sezama i lana, parmezan ili kukuruzne pahuljice. Klasičan pire od krumpira oplemenite s malo gotovog hrena ili kuhanog pastrnjaka ili se pak okušajte u pripremi malo drugačijeg pirea, poput onog od batata.

Pire od batata

Sastojci za 2 osobe:

  • batat, krumpir, mrkva - 0,5 kg
  • maslac, 3 žličice
  • malo mlijeka

Priprema: povrće skuhajte, ocijedite, protisnite te umiješajte mlijeko, malo maslaca i čilija ili češnjaka u prahu po želji.

Hrana je djetinjstvo

Svatko ima svoja najdraža jela iz djetinjstva, no nekoliko ih je univerzalno. Griz na mlijeku s kakaom, sok od bazge, grašak s noklicama, špinat na mlijeku i knedle sa šljivama samo su neka od njih kojih se rado prisjetimo te u kojima uživamo i danas. Neki se sjećaju i zaboravljenih jela iz djetinjstva, poput kruha namazanog svinjskom masti uz dodatak crvene paprike ili deserta od sirovog žumanjka dobro umućenog sa šećerom. Hrana je vremeplov, može nas vratiti u dane u kojima smo sate i sate provodili u igri s prijateljima, a roditeljima se javili samo kratkim pozdravom preko portafona: 'Mama, baci mi sendvič s balkona, gladan sam!' Vratite se i vi u ta vremena bezbrižnog djetinjstva knedlama sa šljivama prema starom receptu Mire Vučetić.

Okruglice sa šljivama

Sastojci:

  • ½ kg krumpira
  • 15 dkg brašna
  • 3 dkg maslaca ili masti
  • jaje
  • sol
  • voda
  • 6 dkg masti
  • 4 dkg mrvica
  • ½ kg šljiva

Priprema: krumpir se kuha, oguli, pasira. Dok je još vruć, izradi se na dasci s brašnom, maslacem, jajetom i soli u glatko tijesto, koje se izvalja i reže u četvorine. U svaku četvorinu umota se dobro obrisana šljiva. Okruglice se kuhaju u slanoj vodi pet časaka, ocijede se i poliju maslacem, u kojem smo popržili mrvice. K tomu se servira šećer, da si svatko može zasladiti po volji.

Što nam sve hrana predstavlja i koje emocije u nama budi pogledajte u ovom inspirativnom videu:

Hrana je avantura

Nadolazeći topliji dani idealni su za boravak u prirodi s prijateljima i obitelji. Kako biste oplemenili lepršave proljetne dane laganim zalogajima na otvorenom, pripremite piknik! Različiti namazi od povrća ili mahunarki, poput humusa i namaza od graška, zeleni sendviči od avokada i rikole ili slani muffini s crnim maslinama i sušenim rajčicama sigurno će naći mjesto u vašoj košari za piknik. Slatki trenuci vašeg boravka u prirodi neka budu šareni, pa pripremite ukusnu voćnu salatu s različitim vrstama voća, a omiljeni čaj ohladite i začinite limunovim sokom za domaći ledeni čaj bez dodanih šećera.

Slani muffini s crnim maslinama i sušenim rajčicama

Za 12 muffina potrebno je:

  • 4 jaja
  • kukuruzno brašno, 200 g
  • kukuruzna krupica, 50 g
  • prašak za pecivo, vrećica
  • nekoliko sušenih rajčica, nasjeckanih
  • šaka crnih maslina bez koštica
  • 125 g mozzarelle
  • ½ šalice jogurta
  • ½ šalice maslinovog ulja
  • sol, svježe mljeven papar i majčina dušica

Priprema: lagano umutite jaja pjenjačom s jogurtom, maslinovim uljem, soli, paprom i majčinom dušicom. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, kukuruzno brašno i krupicu te prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte smjesi od jaja, jogurta i ulja te promiješajte. Dodajte i nasjeckane sušene rajčice, masline te mozzarellu. Rasporedite smjesu u kalup za muffine te pecite 20-ak minuta na 180°C.

Hrana je sloboda

Ponekad ne volimo biti robovi kuhanja, već želimo biti slobodni, lišeni planiranja i stajanja uz štednjak. A čega se prvo sjetimo kad želimo nešto hranjivo i brzo gotovo? Jaja! Iako su jaja sinonim doručka, pripremimo li kajganu uz dodatak povrća poput luka, paprike, gljiva ili čak graška te dodamo li joj šunku i poslužimo uz salatu, dobit ćemo ozbiljan ručak. Osim jaja, za brz ručak tu je tjestenina sa svojih sto lica te omiljen ljetni umak od rajčica – šalša. Ona ima kultni status u domaćoj gastronomiji. Jelo je to koje smo prvo skuhali kad smo se osamostalili te jelo kojem se nanovo vraćamo. Šalša je obavezan sastojak zamrzivača, a svaka zima lakše se prebrodi kad je zamrzivač pun paketića gotove domaće šalše koju smo sa zadovoljstvom pripremali ljeti. Sinonim za slobodu u kuhinji je i mikrovalna pećnica. Iznenadili biste se kakva se sve ukusna jela mogu u njoj pripremiti u hipu, kao što je primjerice čokoladni kolač u šalici.

Kolač u šalici

Sastojci za 1 kolač (šalica od 2,5 dl):

  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakaa
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 2 žlice šećera
  • 6 žlica mlijeka
  • žlica ulja
  • žlica namaza od čokolade

Priprema: sve sastojke osim namaza dobro izmiješajte u šalici. Na vrh potom stavite namaz. Stavite peći u mikrovalnu pećnicu na 750 W oko dvije minute.

Hrana je zajedništvo

Hrana je zajedništvo. Ona spaja obitelj i prijatelje koji se okupljaju u posebnim prilikama ili pak svakodnevno spaja kolege s posla koji ogladne pa se u pauzi za ručak okupe oko stola. Zajedno 'grabimo' predjela poput pršuta i sira servirana na 'daskama', a na obiteljskom ručku nerijetko jedemo salatu svi iz iste zdjele. Pravi primjer zajedništva i povezanosti ljudi za stolom je fondue, originalno švicarski način uživanja u topljenom siru, kada cijelo društvo umače komadiće kruha ili mesa u istu posudu. Osim sira, jako privlačno je umakati sočne komade voća u omiljenu topljenu čokoladu začinjenu s malo ruma ili konjaka. Za pripremu fondua nije potrebno imati specijalnu opremu, već se, uz malo snalažljivosti, možemo snaći i sa zdjelama iz domaćinstva, metalnom rešetkom i svijećom.

Čokoladni fondue

Sastojci za 2 osobe:

  • 200 čokolade po želji
  • ½ šalice slatkog vrhnja
  • mjerica jagoda
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • 2 žlice konjaka

Priprema: na laganoj vatri zagrijte slatko vrhnje, maslac i konjak uz konstantno miješanje. Zatim dodajte čokoladu natrganu na komadiće i miješajte dok se ne otopi. Servirajte u posudi u kojoj je moguće održavanje topline uz pomoć svijeće. Umačite jagode u čokoladu.

Hrana je ljubav

Postoji li išta senzualnije od mirisa i teksture otopljene čokolade? Čokolada je gotovo uvijek dio deserta kojim završava svaka romantična večera. Kada joj pridružite čašu šampanjca, užitak je potpun. Ukoliko pripremate romantičnu večeru za svoju bolju polovicu ili pak želite iznenaditi prijatelje, isprobajte novu kombinaciju čokolade, šampanjca i jagoda koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Za 2 osobe pripremite:

  • 200 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • pola štapića vanilije i pola sjemenke tonke
  • nekoliko jagoda za posluživanje

Priprema: štapić vanilije prepolovite i sastružite sjemenke. Dodajte ih smeđem šećeru i jajima te ih pjenasto umutite. Sjemenku tonke naribajte i dodajte. Šampanjac ugrijte na pari te dodajte smjesu od jaja, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Za to vrijeme ugrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko čokolade koju ste narezali na vrlo male komade. Pustite da se čokolada potpuno otopi, zatim ju lagano promiješajte. Ohlađenu kremu od čokolade i vrhnja lagano pomiješajte s kremom od šampanjca te ulijte u čaše za serviranje i ohladite prije posluživanja. Servirajte uz svježe jagode.

Hrana je istraživanje

Koliko ste avanturistički raspoloženi u kuhinji? Jeste li ikada pokušali napraviti mozzarellu kod kuće ili pripremiti biljni napitak od indijskih oraščića ili možda heljde? Ukoliko vam se možda ovo čini prezahtjevno, pokušajte jednim običnim sastojkom promijeniti vaš pogled na slastice. Predlažemo vam da isprobate sočni čokoladni kolač s tajnim sastojkom – tikvicama!

Čokoladni kolač s tikvicama

Pripremite:

Suhi sastojci:

  • 150 g integralnog brašna + 100 g oštrog brašna
  • vrećica praška za pecivo
  • 60 g gorkog kakaa
  • 90 g kokosovog šećera
  • prstohvat soli

Mokri sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 g otopljenog kokosovog ulja
  • 3 dl kokosovog mlijeka
  • 250 g sitno naribanih zelenih tikvica

Dodatno:

  • 70 g sjeckane tamne čokolade + 50 g čipsa od kokosa

Priprema: u jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mokre. Tikvice sitno naribajte i dodajte mokrim sastojcima. Potom mokre sastojke dodajte suhima, pritom miješajući. Na kraju dodajte komadiće sjeckane čokolade te prelijte u kalup za pečenje. Pospite kokosovim čipsom te pecite u pećnici na 180°C 30-ak minuta.

Hrana je sve

Hrana nije samo potreba, obrok ili namirnica. Ona nam donosi radost dok u njoj uživamo, dok je biramo, ali i zadovoljstvo kada je svježa i povoljna. Hrana je sve. Hrana i ljudi čvrsto su povezani, stoga Kaufland novom kampanjom želi istaknuti njenu važnost u različitim sferama svakodnevnog života, kao i odnos ljudi i hrane. U Kauflandu ćeš pronaći sve za čime žudiš, ali i mnogo više od toga. Pridruži se, pregledaj sve što nude i otkrij što sve hrana predstavlja.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Kauflandom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.