drugačije iskustvo kave

Promijenite malo jutarnju rutinu i probajte neki od recepata za najluđe kave na svijetu

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 24.07.2019 15:59
  • Objavljeno 24.07.2019 u 06:09
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografija

Možete li, ali najiskrenije, zamisliti početak svog dana bez jutarnje doze kofeina? Teško. I to je tek početak duge ljubavne priče koja se provlači iz dana u dan. Jer nakon prve dolazi druga. Slijedi pauza za kavu pa još nekoliko kava između. Nakon posla se sjeda na kavu kako bi se raspravilo ono što se propustilo na prethodnim kavama. I tako u krug

Hrvati su, kao i većina naše balkanske braće, po svojoj osebujnoj kulturi ispijanja kave specifičan europski narod. Kao da smo rođeni sa specijalnom vještinom koja nam omogućuje da satima sjedimo za jednom šalicom kave. Pogledajte samo neki od sve brojnijih blogova stranaca koji su Hrvatsku izabrali za svoj novi dom. Među top pet osobitosti redovito se nalazi upravo ova stavka. To i naša opsjednutost ubojitim osobinama propuha, ali to je već druga priča.

A u našoj je nacionalnoj kulturi ispijanja kave konstantno još nešto. Kava za kojom posežemo obično je, u većoj ili manjoj mjeri, „doštukana“ mlijekom. Što ne valja čuditi jer se redovito nalazimo pri samom vrhu lista najvećih kavopija na Starom kontinentu. Hrvatima kave nikad previše niti je za nju ikad prekasno. Možda je upravo to jedan od razloga zbog kojih je najnovija Nespressova linija posvećena kavi s mlijekom na ovim prostorima, među uživateljima vrhunske kave, dočekana s tolikom oduševljenjem.

Pa ipak, kako bismo znali više cijeniti ono u čemu najviše uživamo, odnosno kako nam to ne bi postalo dosadno, potrebno je ponekad malo uzdrmati stvari. A svijet kave na tom području nudi nevjerojatno bogatstvo. Nemalo ćete se začuditi kad čujete na koje sve načine ljudi diljem svijeta uživaju u svojoj šalici kave. I, ne brinite, za slučaj da se zaželite novog iskustva, pripremili smo za vas i recepte.

Avolatte

Živimo u vremenu zaluđenim avokadom. Gotovo da i nema recepta u kojem ova supernamirnica nije pronašla svoje mjesto. Stoga je bilo samo pitanje vremena kad će se avokado sljubiti s kavom. Prvi su se toga dosjetili Australci, a otada se fenomen svijetom proširio poput buktinje. Internet.

Avolatte, dakle. Ovdje, još uvijek, ostajemo pri provjerenoj kombinaciji kave s mlijekom, no klasičnu šalicu u ovoj će kombinaciji zamijeniti kora avokada. Ono malo mesa što u njoj ostane stopit će se s vašom kavom i začiniti je kremastim okusom ove čudotvorne namirnice.

Tako ćete, s jedne strane, biti u trendu, dok ćete, s druge, svojom ekološkom osviještenošću činiti dobro i za planet.

Cà Phê Trứng

Iza ovog neobičnog imena krije se mnogima poznat okus. Riječ je o napitku koji potječe iz dalekog Vijetnama, a uključuje jaje, zbog čega okusom nemalo podsjeća na popularni talijanski kolač tiramisu.

Kako biste pripravili ovaj slatki topli napitak od kave, prvo morate dobro istući žutanjak, tako da se zapjeni. Zatim finu kremastu smjesu ulijte preko nekoliko žlica vijetnamske kave i kondenziranog mlijeka. Oni koji su probali kunu se da se radi o najboljoj kombinaciji na ovoj listi.

Kopi Joss

Kao što vidite, Azijati su, kad je kava u pitanju, kreativniji od ostatka svijeta. Ova nam kombinacija dolazi iz Indonezije, u kojoj je tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća zagonetni muškarac poznat jednostavno kao Mister Man na neobičan način pokušao riješiti svoj problem s osjetljivim želucem. Kako je došao na ideju da u kipuću šalicu kave tutne užareni ugljen, teško je shvatljivo, ali ovim je receptom navodno zauvijek riješio svoje zdravstvene tegobe.

Štoviše, njegovu su inovativnost prepoznali i sunarodnjaci koji već više od pola stoljeća uživaju u neobičnoj kavi gospodina Čovjeka.

Kopi Gu Yu

Ostajemo i dalje u Aziji. U Singapuru, Tajlandu i Maleziji maslac rijetko završava u hrani, ali zato ga ondje neobično vole u kombinaciji s kavom. Da, dobro ste čuli. Oni u svoju kavu, uz kondenzirano mlijeko, miješaju putar. Kalorije im, evidentno, ne smetaju, a uvjereni su da dodatkom maslaca svoju jutarnju šalicu kave čine dinamičnijom i bogatijom okusom.

Kopi Luwak

Ne brinite, iako bismo ovu listu posvećenu osobitostima kulture ispijanja kave mogli posvetiti samo inovativnim Azijatima koji, kao što ste se dosad uvjerili, ne oskudijevaju na idejama, i spomenut ćemo samo još jedan primjer. Namijenjen je onima jačeg želuca.

Šalica Kopi Luwaka na prvu će se možda učiniti dosadnom jer je riječ o naizgled običnoj šalici crne kave. Promijenit ćete mišljenje kad čujete da je riječ o poprilično specijalnoj kavi do koje se dolazi kopanjem po izmetu lokalnih divljih mačaka.

Civeti, naime, imaju poprilično istančan njuh i konzumiraju samo najkvalitetniju kavu. Jednom kad je probave te nakon što se isprži ostaje samo zanimljiv floralni okus za koji ljudi diljem svijeta sa zadovoljstvom izdvajaju golem novac.

No ne skuplja se u Aziji kava iz probavnog trakta neke životinje samo od spomenutih mačaka. Ljudi ondje uživaju i u kavi koju su provarili slonovi, a nije im strano ni umjesto mlijeka u svoju kavu umiješati pljuvačku majmuna.

Mazagran

Vratimo se mi ipak poznatijim okusima Europe. Zaželite li se ovih vrućih ljetnih dana malo osvježenja, možda biste se mogli okrenuti zanimljivom receptu koji nam dolazi iz Portugala. Ondje se, naime, u kavu, vjerovali ili ne, miješa limun. Sve što vam treba je jednak omjer espressa i vode, kockica leda i nekoliko kapi limunovog soka. Prema potrebi i želji svoju kavu možete i zasladiti.

Čisto usput, u posljednje se vrijeme s ovom kombinacijom okusa, koju na gotovo identičan način vole i u Rimu, eksperimentira sve više pa se tako obična voda ponekad zamijeni mineralnom, a netko se dosjetio kombinaciju dodatno začiniti i džinom pa sve više ljudi mnogima poznatiju inačicu irske alkoholizirane kave mijenja za ovaj koktel.

Skandinavska kava

I za kraj ostavljamo još jednu u svijetu omiljenu kombinaciju koja potječe iz Europe. Švedski i norveški imigranti nisu poboljšali Ameriku samo svojom glasovitom radnom etikom. Oni su iz svoje postojbine, osim luteranstva, donijeli dosta specifičan recept za kavu koji se i danas redovito služi nakon nedjeljnih misa. Zbog toga je i dobio svoje drugo ime, podrumska crkvena kava.

Evo i recepta. Najprije stavite vodu da prokuha. Zatim u šalici razbijte jaje, čitavo, s ljuskom, te ga umutite s grubo mljevenom kavom. Smjesu ulijte u proključalu vodu i kuhajte pet minuta. Pazite da vam ne iskipi. Nakon toga svoju kavu procijedite, po potrebi zasladite ili dodajte mlijeko, i spremni ste – ako imate hrabrosti, naravno.

Najbolja kava s mlijekom

Kako bi napravili najbolju i mnogima najomiljeniju kavu, kavu s mlijekom, Nespresso se za pomoć obratio najboljim baristima na svijetu. Pomnim odabirom oni su za vas pripremili užitak koji ćete teško pronaći u bilo kojoj drugoj šalici kave.

Najnovija Nespressova linija dolazi u čak tri okusa - Chiaro, Scuro i Corto - pa nema straha da će nakon prvog gutljaja odabranog stila Nespressove kave s mlijekom čak i najzahtjevnije nepce ostati ravnodušno.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Nespressom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!