važno je tempirati vrijeme

Proljeće je pravo vrijeme za presađivanje sobnih biljaka: Ako želite da budu zdrave i bujne, ove sorte prebacite u veće posude

18.05.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Kada je riječ o uzgoju sobnih biljaka, presađivanje je nezaobilazan i poprilično važan zadatak. Dolazak proljeća i porast temperature predstavlja idealno vrijeme za to, a ako želite da vaše sobne biljke budu zdrave i bujne potrebno ih je presaditi prije nego što biljka započne svoju vegetaciju odnosno prije nego što počne njezin rast i cvjetanje

Presađivanje sobnih biljaka omogućuje pravilan razvoj njezinog korijena. Sobne biljke, logično, presađuje ih se iz manjih u veće lončanice, a taj proces može se ujedno iskoristiti da stavite najbolji supstrat ovisno o kojoj se sorti biljke radi, s ciljem da ojačate i poboljšate rast svoje zelene ljubimice.

Ove popularne sorte sobnih biljka najbolje je presaditi sada, u periodu kada im nije počelo vegetacijsko razdoblje.

Monstera

Ovisno o vrsti biljaka, presađivanje je potrebno napraviti ​​svake godine ili rjeđe, svake dvije ili tri. U slučaju monstere to treba činiti svake dvije godine. Presađivanje iskoristite za uklanjanje ružnih ili ekstra dugačkog korijenja, ostavljajući ono najdeblje. Nakon što je korijenje čisto, vrijeme je za uklanjanje listova koji su u lošem stanju, kako bi se biljka očistila.

Iglice

Za iglice u cvjetnim posudama, koje ukrašavaju brojne interijere, kao i balkone i terase, također je proljeće idealno vrijeme za promjenu lončanice. To možete činiti svake godine, pogotovo ako je biljka mlada ili ako se korijenje proviruje kroz rupe za odvod vode. Ako je od zadnje promjene posude prošlo više od dvije godine, sigurno je vrijeme za presađivanje, a iglice vjerojatno jedva rastu, pa je vrijeme za promjenu posude.

Ečeverija

Ečeverije su lijepi sukulenti s listovima u obliku rozete koji miruju ako im postane prevruće ili prehladno, što obično nije slučaj u zatvorenom prostoru. Postoji gotovo 400 vrsta koje pripadaju ovoj obitelji i imaju svoju specifičnu njegu, iako, u pravilu, sve zahtijevaju presađivanje svake dvije godine u proljeće.

Ečeverije ne vole pretjeranu vlažnost pa je supstrat koji omogućuje dobru drenažu ključan. Prilikom presađivanja pomiješajte 2/3 zemlje za lonce i 1/3 riječnog pijeska srednjeg zrna, a ečeverija će bujno rasti.

Flamingov cvijet ili anturij

Ovo je još jedna sobna biljka koju treba presaditi u proljeće, ali tek kada korijenje počne izlaziti iz drenažnih rupa. Iako je teško generalizirati jer učestalost presađivanja varira od jednog primjerka do drugog i uvelike ovisiti o uvjetima uzgoja, uobičajen ritam presađivanja je svake dvije godine. Također je važno prije presađivanja ovu biljku dobro zaliti.

Orhideja

Orhideja je vrlo popularna ukrasna biljka zbog svog spektakularnog cvijeta, premještanje iz posude od vitalnog je značaja da se ova lijepa biljka revitalizira i nastavi rasti. Orhideja se presađuje krajem zime ili u rano proljeće, otprilike svake dvije godine. Presadite je u nešto veću posudu. Naime, nije preporučljivo da posuda bude prevelika, dovoljno je da korijenje nije jako zbijeno i da slobodnije rasti.

Zlatni puzavac

Ovu biljku treba presađivati ​​jednom godišnje, a optimalno vrijeme za obavljanje ovog zadatka je proljeće. Pazite da ga ne presadite u preveliku posudu jer tada se biljka neće moći pravilno razvijati jer će veliku količinu energije koristiti za istraživanje supstrata.

Dracena

U obitelji dracena, grmova koji se često koriste za ukrašavanje interijera jer se lako održavaju postoje sorte koje brže rastu i koje bi se trebale presađivati jednom ​​godišnje i druge, koje rastu nešto sporije te se mogu presađivati svake dvije godine. Jednu od najčešćih vrsta, zmajevac, kojeg karakteriziraju tanki listovi s oštrim vrhom, dovoljno je premjestiti u drugu posudu svaka 24 mjeseca u proljeće, uz korištenje univerzalnog supstrata.