SAVJETI STRUČNJAKA

Uređenje vrta za sezonu uživanja na otvorenom: Evo zašto ove trendove ne biste trebali slijepo slijediti

06.05.2022 u 11:06

Bionic
Reading

S mislima na sezoni uživanja na otvorenom, možda ćete biti u iskušenju koketirati s popularnim trendovima u vlastitom vrtu, no pojedine značajke uređenja potrebno je preispitati

Vrtovi su namijenjeni uživanju i opuštanju, a biljke za sadnju treba mudro birati kako bi pogled uvijek bio očaravajući.

Sadnja ukrasnih trava

Ukrasne trave sve su popularniji odabir za uređenje vrta, no možda postoje bolje alternative. Umjesto egzotičnih biljki, odaberite autohtone, koje inače uspjevaju u vašem kraju, poput grmova lavande, smilja...

Sadnja invazivnih vrsti biljki

Engleski bršljan i lonicera (orlovi konti, brzorastuća puzavica) među najpopularnijim su vrtnim biljkama, no možda ih je najbolje izbjegavati, unatoč njihovoj estetici.

Ove invazivne vrste biljaka imaju veliku moć širenja i gušenja drugih korisnih biljaka u vrtu. Ponekad je teško odrediti koja bi se vrsta mogla pokazati invazivnom u vrtu jer takve informacije nisu uvijek naznačene na naljepnici koja dolazi s biljkom.

Održavanje unifromiranog travnjaka

Imati uniformiran travnjak može se smatrati krajnjim ciljem u smislu uređenja vrta. Međutim ovaj popularni dizajn ne funkcionira u svakom vrtu.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju

Trend isticanja običnih, ujednačenih travnjaka s malo ili nimalo uređenja vrtove čini dosadnim i neprivlačnim, pa samim time nude vrlo malo u smislu estetske privlačnosti.

Uključite neku raznolikost kod uređenja vrta, a koja će pratiti vaš travnjak i stvoriti shemu koja općenito dobro funkcionira. Koristite različite boje, teksture i oblike kako biste pojačali vizualan dojam. Na taj način možete stvoriti prostor koji nije samo lijep, već i funkcionalan.

Korištenje vrtnog namještaja

Iako se odabir vrtnog namještaja može činiti očitim izborom, ono nije uvijek najbolja opcija u smislu postizanja individualnosti i stila. Odabirom prilagodljivih komada namještaja koji će dodatno zamagliti granice između unutarnjeg i vanjskog života omogućit će vam da omiljene trendove iz svijeta interijera preselite u vrt.

Fleksibilni predmeti koje možete koristiti unutar i izvan svog doma mogu pomoći u stvaranju besprijekornog izgleda vrta i osigurati privlačan ambijent za odmor i opuštanje.