MIJAU-MIJAU

Produbite vezu sa svojom mačkom - naučite 'mačji'

08.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Mnogo smo već puta raspredali o ponašanju mačaka, o njihovom govoru tijela, što nam zapravo žele reći. Kako bismo što bolje razjasnili neke svakodnevne situacije i kako bismo poboljšali naš i vaš odnos sa svojim macama ljubimicama, donosimo vam osnove mačjeg jezika

Kako bi poboljšali naš i vaš odnos sa svojim macama ljubimicama, Mačkarica je konzultirala Irinu Kovačević, dr. vet. med. i spec. univ. mag, da objasni neke osnove mačjeg jezika. Evo što je napisala.

Mačke su prilično svojeglava vrsta. Za razliku od pasa, mačke su samostalnije, tvrdoglavije i u neku ruku one nama gospodare. Također, za razliku od pasa, mačka će napraviti što hoće i kada hoće, neovisno od toga što mi želimo ili ne želimo.

Ali isto tako, za razliku od pasa, mačka sa svojim ljudima komunicira na mnogo sofisticiraniji i složeniji način, jezikom koji nije teško naučiti i razumjeti. I ako se samo malo potrudite, vjerujte mi – isplatit će vam se čuti ono što vam vaša mačka ima za reći.

Glasanje mačaka

Puno je načina kojima mačke komuniciraju, kako međusobno tako i s nama.

Osnovni je način naravno glasanje. Mnoge mace zapravo su prave brbljalice, pričalice, pjevačice. I svaki mijau ima svoje značenje koje samo vlasnik može razumjeti. Pa tako neke mace pričaju kada su gladne pa nas žele obavijestiti o tome, neke dozivaju na igru, a neke, kao moje na primjer, obavještavaju da je vrijeme za WC (moja pretpostavka je ta da mi žele reći da uzmem lopaticu i budem u niskom startu) ili da žele piti vodu pa da im je pustim nad kadom. Osobno mislim da je to u neku ruku njihovo treniranje moje malenkosti, ali neka.


Najnježniji govor maca je predenje. Na taj način iskazuju zadovoljstvo, premda ponekad predu i ako ih nešto boli, ali tu su i drugi znakovi koji će vas upozoriti da je tako. Isto tako, mace se mogu glasati pomalo smiješnim meketanjem ako uoče plijen ili što drugo što jako žele, ali ne mogu do toga. Ako su pak izuzetno mazno raspoložene i vi ih u tom trenu ignorirate, počet će se glasati cvrčanjem, odnosno tihim mijaukanjem uz istovremeno predenje, što također zna zvučati smiješno. Ako to cvrčanje ne ignorirate, nagradit će vas glasnim hrkanjem kojim iskazuju zadovoljstvo (predenjem otvorenih usta i podignute glave). Bolje od toga ne može!

Ali može gore – siktanje je, naime, pokazatelj straha i agresije, pa poštujte te 'riječi'! U tom slučaju neka vaša ne bude zadnja, povucite se iz rasprave i ostavite macu da se ohladi. Ako je ostavite na miru, vrlo vjerojatno će se ubrzo doći 'ispričati'.

Bitno je svaku konverzaciju održavati u vidu dijaloga i ne dopustiti da 'pričaju same sa sobom'. Jer, iako možda ne govorimo istim jezikom, one jako dobro razumiju način na koji im se obraćamo, ton, boju glasa i način te ako im ne uzvratite, prestat će komunicirati s vama i verbalno i govorom tijela.

Objašnjenja vezana uz govor tijela mačaka i tekst u cijelosti pročitajte na Mačkarici