lamia nekretnine

Prodaja stana – imate li urednu dokumentaciju?

31.12.2019 u 09:17

Bionic
Reading

Irenu sam upoznala sad već davne 2013. godine, zaposlena žena koja veći dio svog života živi u inozemstvu, hrvatski jezik govori toliko da može s prijateljima komunicirati na kavi, složenije i stručnije forme teško razumije, a da ne pričamo o hrvatskim zakonima

Zbunjena, uplašena, još u tuzi od gubitka oca našla se u situaciji da je naslijedila nekretnine u Hrvatskoj gdje jedva da ikoga poznaje i da ni sama ne zna od kuda da krene. Obratila mi se po preporuci jednog odvjetničkog ureda želeći prodati nekretninu ali stvari su se neočekivano zakomplicirale. Evo njene priče:

„Bilo je to za mene jako teško razdoblje i zaista sam zahvalna da sam u tom trenutku imala na svojoj strani nekoga tko me držao da ne odustanem od svega.

Moj otac je imao nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, ja sam jedini nasljednik i mislila sam kako ću doći u Zagreb, angažirati agenciju, prodati nekretnine i gotovo. No, ispostaviti će se da stvari nisu bile nimalo jednostavne. Jedan stan je bio iznajmljen i podstanari su ga dosta uništili i napravili jako velike dugove za režije, to je bilo najhitnije za riješiti pa smo krenule od toga. Ostale nekretnine bile su van grada pa samim time nije za njima u to krizno doba bilo nikakve potražnje. Kada sam odlučila prodati taj stan Sandra me tražila dokumentaciju, sve što sam imala bila je jedna kopija kupoprodajnog ugovora, ispostavilo se da stan uopće nije upisan u zemljišne knjige a da taj dokument koji sam imala nije dovoljan da se vlasnički list riješi. Objasnila mi je da se radi o tzv. vanknjižnom vlasništvu ali nisam baš razumjela kako je to moguće, no postalo je jasno da s takvim papirima stan ne mogu prodati ili možda i mogu ali za smiješno mali iznos ako bi i našli nekoga tko bi pristao na takav rizik.

Bila sam luda od brige, nisam imala sredstva da platim dugove za režije niti da stan uredim kako bi ga mogla opet iznajmiti, svaki mjesec dugovi su sve više rasli a rješenje nije bilo na vidiku. Ne znam niti sama koliko puta su sa suda tražili dopunu dokumentacije a ja ništa nisam imala, većina dokumentacije uništena je u poplavi koja je zahvatila kuću mog oca i zaista je prijetilo da ostanem bez tog stana. Moram priznati da sam se u jednom trenutku i pomirila s time da to nećemo riješiti, da će stan otići na dražbu. Prema informacijama koje sam dobivala iz tiska u Hrvatskoj su ljudi svakodnevno gubili nekretnine zbog dugova i pomirila sam se da će se to i meni desiti. Iz tog stanja ravnodušnosti vraćala me moja agentica, cijelo vrijeme vjerujući da ćemo naći neko rješenje.

Nakon 5 godina moja je mama u jednoj kutiji pronašla dokument koji bi mogao biti ono što sud traži kao dokaz našeg vlasništva nekretnine. U vrlo kratkom roku od pronalaska tog dokumenta ja sam imala vlasnički list a Sandra kupca za moj stan. Sve te godine bile smo u kontaktu, znate li koliko bi agenata odavno odustalo od nečega što će vam možda nekada donijeti zaradu a možda neće nikada? Većina bi me odavno zaboravila i ja ne mogu pronaći riječi zahvale što je bila uz mene. Od početnog šoka preko uspješno odrađenog posla došle smo do jednog vrlo lijepog prijateljstva.“

Irena je svoj problem riješila, trajalo je duže nego smo planirali ali najvažnije je da je na kraju uspješno riješen i da je klijentica zadovoljna. Iznenadili biste se koliko stanova još uvijek nema sređenu dokumentaciju, provjerite svoje vlasničke listove, ukoliko ne znate na što treba obratiti pažnju angažirajte stručnjaka, samo tako možete biti sigurni da je zaista sve u redu. Mi smo tu za vas.

Tjedan po tjedan, priča po priča i došli smo do mog zadnjeg članka na T-portalu, bar za sada, hvala vam svima na čitanju, pozivima i komentarima. Svim čitateljima T-portala želim sretnu i uspješnu 2020. godinu!

Ukoliko trebate pomoć kod prodaje vaše nekretnine, kupnje ili najma obratite nam se na tel: 098-276-873 ili mail: ured@lamia-nekretnine.com.

Možete nas pratiti i na društvenim mrežama:

Sandra Gluvaković Juratovac
Ovlaštena agentica posredovanja u prometu nekretnina
Lamia nekretnine d.o.o.
Varšavska 7, Zagreb
098-276-873