NEMA KAKAOVCA

Prijeti nam velika nestašica čokolade

17.11.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Najnovije vijesti o čokoladi nisu dobre - kako sada stvari stoje, uskoro bismo mogli ostati bez omiljene namirnice

Kako sada stvari stoje, u budućnosti ćemo ostati bez omiljene slastice mnogih – čokolade! Prema pisanju Bloomberga, već sada postoji nesrazmjer između potreba za kakaom od kojega se proizvodi prava čokolada i njegove dostupnosti. Drugim riječima, proizvodnja kakaa ne može zadovoljiti postojeće potrebe, a u budućnosti će situacija biti još gora. Čokolada bi, kako pokazuju neka predviđanja, mogla nestati od 2020.

Stručnjaci pojašnjavaju da se biljka kakaovac već sada suočava s brojim problemima, ponajviše s bolestima i prirodnim nepogodama. Kada se tomu doda stanje na tržištu te zamjena kakaa manje kvalitetnim proizvodima, dobiva se računica koja se nimalo neće svidjeti milijunima ljubitelja prave čokolade.

Već prošle godine, piše Bloomberg, konzumirali smo više čokolade nego što se moglo proizvesti kakaa. Ove godine nestašica se jako osjetila, ali to je samo početak. Idućih godina problem će biti sve veći i veći, predviđaju stručnjaci. To je dobrim dijelom razlog zašto su proizvođači potražili jeftinije načine proizvodnje čokolade pa se umjesto kakaa stavljaju drugi dodaci, ali to onda više nije prava čokolada. Osim toga, u zapadnoj Africi, najvećem proizvođaču kakaovca na svijetu (oko 70 posto ukupne svjetske proizvodnje), epidemija ebole uzrokovala je pad proizvodnje zbog kaotičnog stanja i mjera karantene koje su na snazi u tom dijelu svijeta.

Kako bi se ipak spriječio katastrofalan scenarij, znanstvenici su prionuli na posao. Pokušava se uzgojiti nova vrsta kakaovca koja će biti otpornija i koja će uspjeti preživjeti u teškim okolnostima. Ako uspiju u tome, svijet neće ostati bez kvalitetne čokolade.