RODITELJI, OPREZ

Prevencija je najbolja zaštita: Znate li kako spriječiti opasne pneumokokne bolesti

19.10.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa koja na žalost baš i ne pokazuje znakove slabljenja, nikako ne bismo želimo imati i bakteriju pneumokok u opticaju. Stoga smo našu poznatu stručnjakinju, dr. Giovanu Armano, specijalisticu pedijatrije pitali za savjet kad je u pitanju cjepivo protiv pneumokoka koje je od 2019. uvršteno u Nacionalni program imunizacije, kao jedno od obveznih cjepiva za djecu do godine dana, s tim da se po preporuci liječnika mogu cijepiti i starija djeca

Započela je još jedna pedagoška godina koja se također odvija u uvjetima aktualne pandemije koronavirusa, a roditelji 'vrtićaraca' nažalost itekako dobro znaju kako s povratkom među vršnjake, kreće i nova sezona različitih dječjih bolesti od kojih često nažalost obolijevaju cijele obitelji, uključujući i bake i djedove koji su trenutačno dodatno ugroženi.

I dok cijeli svijet bruji o tome koliko su cjepiva učinkovita i koje odabrati, prim. Giovana Armano, dr. med., specijalist pedijatrije otkrila nam je sve o opasnoj bakteriji pneumokok, bolestima koje izaziva kao i o cjepivu koje je od 2019. uvršteno u uvršteno u Nacionalni program imunizacije, kao jedno od obveznih cjepiva za djecu do godine dana, s tim da se po preporuci liječnika mogu cijepiti i starija djeca.

U Hrvatskoj su dostupna dva cjepiva - 10 valentno (koje se trenutno nalazi u obaveznom kalendaru) i 13 valentno cjepivo. Razlika je u tri serotipa koja 13-valentno sadrži, a 10-valentno ne. Od ta tri serotipa osobito je, za nas u Hrvatskoj, značajan jedan, a to je serotip 19A, koji je među djecom čest i često su sojevi koji pripadaju tom serotipu rezistentni na neke antibiotike koje često koristimo u svakodnevnoj praksi.

Pneumokok je naime najčešći uzročnik bakterijske upale pluća i upale srednjeg uha, ima rezistentnost na antibiotike i može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, posebice kada je riječ o maloj djeci. Postoji više od 85 serotipova pneumokoka, a najteže infekcije su uzrokovane tipovima 4, 6, 9, 14, 18, 19 A i 23. Na spomenute sojeve otpada oko 90 posto invazivnih infekcija kod djece i 60 posto kod odraslih.

Prema riječima dr. Armano prije uvođenja cijepljenja od pneumokoknih bolesti, pneumokok je bila bakterija koja je mogla uzrokovati teške upale pluća, upale uha pa čak i upale moždanih ovojnica i mozga.

'Danas otkako je cjepivio u obaveznom programu te komplikacije ne susrećemo kod redovito cijepljene djece. Necijepljena djeca mogu oboljeti od teških oblika prenumokokmne bolesti kao što je to već rečeno, i to od: teške upale pluća, upale uha pa čak i upale moždanih ovojnica i mozga. Pneumokok se prenosi kapljičnim putem i predstavlja uzročnika koji se manifestira prvenstveno na respiratornom traktu', upozorava pedijatrica.

Prevencija je, dodaje, u prvom redu cijepljenje - dakle, samo uredno cijepljena djeca mogu u vrtić.

'Što se respiratornih infekcija u vrtićima tiče, potrebno je povećati higijenu, pranje ruku, jednokratne maramice i ručnike za brisanje ruku, zatim održavanje i dezinficiranje predmeta i igračaka, dobra, redovita prozračenost prostorija, više boravka na svježem zraku, zdrava prehrana - jelovnici su rađeni prema standardima, ali u zimskim mjesecima više preferirati unošenje potencijalno vitaminima bogatih namirnica poput voća, povrća...', rekla je dr. Armano.

Ovisno o samoj dijagnozi bolesti, objašnjava, simptomi zaraze pneumokokom mogu biti simptomi upale pluća, upale uha, meningitisa...

Dr. Giovana Armano kaže da i da se starija djeca mogu cijepiti protiv pneumokoka u dogovoru s pedijatrom.

Dodaje i kako je npr. moguće da se dijete koje nije cijepljeno zarazi i pneumokokom i koronavirusom ili ukoliko je npr. infekcija uzrokovana sojem pneumokoka koji nije bio zastupljen u cjepivu.

'S obzirom na pandemiju, preporuka pedijatra je da se roditelji pridržavaju obaveznog programa cijepljenja da bi zaštitili dijete od svih mogućih preventibilnih bolesti koje su predviđene obaveznim programom cijepljenja', zaključuje ona dodajući kako se kod male djeca ne mogu primjenjivati sve epidemiološke mjere.

'Djeca svojim ručicama primaju razne stvari, stavljaju ručice u usta, stavljaju različite predmete u usta i samim time lakše dolaze u doticaj s virusima i bakterijama. Upravo je zbog svih tih situacija najbolji način prevencije od pneumokoknih bolesti cjepivo. Ne možemo sa sigurnošću reći koliko nam se smanjio broj pneumokoknih bolesti zbog cjepiva, a koliko zbog povećane higijene, no mi pedijatri vjerujemo kako je kombinacija ovih dviju mjera najbolji način za prevenciju', kaže prim. Giovana Armano, dr. med., specijalist pedijatrije.