AMERIČKA POLITIČARKA

Premda ona to nikad ne bi priznala, Nancy Pelosi je svojevrsna modna ikona, a evo i zašto

24.10.2022 u 14:21

Bionic
Reading

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, istaknuta je američka političarka poznata po svojim beskompromisnim istupima, ali i odličnim modnim izborima

Iako je u devetom desetljeću, iskusna političarka talijanskih korijena spremna je i za modne iskorake pa je nerijetko možemo vidjeti u odvažnim bojama poput limunski žute, jarke ružičaste, kraljevski plave, crvene...

Nancy Pelosi voli i upečatljive detalje poput dramatičnih ogrlica, efektnih svilenih šalova, marama...

Iako ona možda to nikad ne bi priznala, mnogi je smatraju modnom ikonom.

Vremešna Njujorčanka, koja je ove godine u ožujku proslavila 82. rođendan, niti ne pomišlja na mirovinu. U siječnju 2019. prisegnula je drugi put u svojoj karijeri kao predsjednica Zastupničkog doma i to u haljini u crvenoj boji, nijansi koja simbolizira energiju, samopouzdanje i hrabrost.

  • +24
Nancy Pelosi Izvor: EPA / Autor: RON SACHS / POOL

A sve navedeno, složit će se svi, ona itekako posjeduje.

Njezin je modni stil zamijetila i Julia Perry, stilistica plus age modela Maye Musk, majke Elona Muska.

Stilistica smatra da je osebujan stil Pelosi važan modni trenutak za sve dame zrelije dobi.

'Sve što se protivi starosnoj diskriminaciji vrlo je uzbudljivo', kaže Perry, napominjući da su izbori stajlinga Pelosi u živim i energičnim bojama dio njezine snage.

  • +10
Nancy Pelosi Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

'Mladim ženama uzori su Ruth Bader Ginsburg, Nancy Pelosi i Brigitte Macron. To su žene određene dobi koje imaju stil i velik utjecaj', rekla je ona.

Pelosi pak ne voli komentirati svoj modni stil, no nije jedina.

Nije ništa neuobičajeno među čelnicama i političarkama starijih generacija odbijanje preispitivanja njihova izgleda i modnog stila, jer smatraju da je to seksistički. Uvriježilo se, naime, da takve teme odvlače pozornost od njihovih ideja i postignuća. Ipak, postoje neke naznake da se takvi stavovi mijenjaju, pa su političarke i čelnice mlađih generacija često spremnije prihvatiti stil kao još jedno 'oružje' u svom arsenalu.

Alexandria Ocasio-Cortez, 33-godišnja članica Zastupničkog doma SAD-a iz redova Demokratske stranke, bez oklijevanja je rado otkrila jedan od svojih omiljenih ruževa za usne (Stila's Stay All Day) kada su je pitali o tome. Pelosi možda ne voli govoriti o svojoj odjeći, ali posve je jasno da itekako razmišlja o tome što će odjenuti. Koliko je barem poznato, energična političarka nema stilista i sama kupuje odjeću na mjestima kao što su Bergdorf i Donna Lewis, neovisni butik u Alexandriji.

Njezina elegantna crna haljina dolazi s potpisom poznatog švicarskog brenda Akris, čije kreacije, ali uvijek s nekim twistom, između ostalih nosi lijepa monegaška princeza Charlene.

Mnogi se sjećaju i njezinog moćnog ciglastocrvenog vunenog kaputa i sunčanih naočala nakon što je uspjela primorati tadašnjeg predsjednika Trumpa da preuzme odgovornost za nadolazeće gašenje vlade.

Barry Jenkins, redatelj filmova 'Moonlight' i 'If Beale Street Could Talk', tad je tvitao: 'Točno je znala što radi noseći ovaj kaput dok je danas izlazila iz te sobe te stavivši sunčane naočale baš tako. Ovo je diplomacija u pokretu, moć koja se koristi poput mačete...'

Kasnije se ispostavilo da je moćni kaput zapravo šest godina stara kreacija bezvremenskog talijanskog brenda Max Mara pa je brend, preplavljen zahtjevima, obećao da će ga vratiti na police trgovina.

Ian Griffiths, bivši britanski punk roker koji dizajnera za Max Maru, upravo je Pelosi izdvojio kao svoju muzu za kolekciju za jesen 2019., opisujući je kao 'temeljitu analizu toga kako odjeća osnažuje'. Revija u Milanu u veljači je tad otvorena s tri hrabre boje - tirkiznom, plavom i boje različka - upravo onima koje ona preferira.

InStyle je u jednom trenutku lansirao i novi modni trend - 'Pelosi power scarf' - zbog kojeg su mnogi pojurili u Hermès po iste svilene komade. A kada su Julia Roberts, Helen Mirren, Angela Bassett i bezbroj drugih slavnih ljepotica odjenule ružičaste haljine na ceremoniji dodjele Oscara te godine, Pelosi su svi smatrali zaslužnom za pokretanje tog trenda zahvaljujući njezinoj Akrisovoj haljini u boji fuksije.

Iako to ona možda ne priznaje, njezini sigurni, ali sjajni modni izbori nose određenu poruku.

'Ona je konzervativna, ali nije dosadna. Ona je alfa žena koja se ne boji pokazati svoje 'perje'. Pobuđuje snagu', kaže Jill Totenberg, komunikacijska savjetnica.

Nina McLemore, dizajnerica zadužena za stil utjecajnih političarki, uključujući senatoricu Elizabeth Warren, bivšu predsjednicu Federalnih rezervi Janet Yellen, Hillary Clinton i sutkinju Vrhovnog suda Elenu Kagan, kaže da Pelosi, koja joj nije klijentica, slijedi većinu svojih pravila za power dressing.

To uključuje svijetle boje (uzorci odvlače pažnju), dobro krojene hlače (ni široke ni uske), rukave na ili iznad zapešća (predugi 'čine da izgledate beznačajno') i visokokvalitetne tkanine ('muškarci zapravo znaju više o kvaliteti tkanine nego što žene shvaćaju'). 'Ona stoji uspravno i savršeno je dotjerana', kaže McLemore o Pelosi.

Shannon Watts, osnivačica zagovaračke skupine za kontrolu oružja Moms Demand Action, divi se načinu na koji se odijela što ih nosi Pelosi slažu s njezinim 'ubojitim štiklama' u svijetlim tonovima.

Ipak, ništa od toga ne bi bilo važno da nije vješta i vrlo uspješna političarka.

'Pelosi se ističe u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi uglavnom zato što je briljantna i moćna', rekla je Watts, dodajući su i njezina frizura i makeup savršeno pogođeni te odgovaraju njezinom modnom stilu.