IDEALAN MAKE UP

Poznata vizažistica otkriva besplatne beauty trikove

21.05.2013 u 08:55

  • +3

Sanja Agić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Jeste li znali koje make up greške profesionalnim vizažistima upadaju u oči? A koji beauty trik možete napraviti s četkicom za zube? Sve to i još puno tajni make upa otkrila nam je Sanja Agić, naša najpoznatija vizažistica koja je sinoć u Velvetu predstavila svoju prvu knjigu 'Make up s potpisom'. U njoj je otkrila niz savjeta o osnovama i tehnikama šminkanja, ali i pravilnoj prehrani, estetskoj kirurgiji te psihologiji ljepote. Podijelila je s nama neke svoje beauty trikove te istaknula što je njoj najvažnije za njegu i uljepšavanje lica

Vrhunska vizažistica je u knjizi 'Make up s potpisom' pretočila svoje desetogodišnje iskustvo u korisne savjete popraćene fotografijama, pa tako pomoću 14 koraka uz ilustraciju otkriva tajne svog zanata i vodi vas do besprijekornog make upa. Zanimalo nas je kada je otkrila ljubav prema uljepšavanju, prišapnula nam je i neke beauty trikove te otkrila što svaka žena, po njenom mišljenju, treba imati u kozmetičkoj torbici.

Novi trendovi u šminkanju

'Mičemo se od onog nude looka. Boje su ponovno in, ali nikako cirkus i 500 nijansi na licu - nego jedna, ali živa i svježa boja za lice. Hoćete li je staviti na oči ili usne, svejedno je, ali u svakom slučaju samo na jedno područje.'

Kako ste došli na ideju za knjigu i što ste sve objedinili u svom prvijencu?
Kod nas ima vrhunskih vizažista koji su otvorili škole šminkanja i razne studije. No na jednoj kavi s Markom Grubnićem prije dvije godine zaključili smo da još nitko od hrvatskih vizažista nije izdao ništa slično. Marko je rekao da bih ja mogla izdati knjigu, a nešto što je rečeno usput na kavi postala je misao o kojoj nisam mogla prestati razmišljati. Razgovarala sam s nekoliko izdavačkih kuća i bile su zainteresirane, a razgovarala sam i s fotografom koji je također pozdravio ideju i krenuli smo u realizaciju.

Kome je namijenjena knjiga i što u njoj sve možemo pronaći?
Probala sam razmišljati kao žena, a ne profesionalna vizažistica. Upitala sam se što bi mene kao ženu moglo zanimati kad je ljepota u pitanju. Tako je nastala knjiga 'Make up s potpisom' u kojoj možete naći savjete nutricionista, mišljenje psihologa o ljepoti te sve o make upu i kako on utječe na naše samopouzdanje. Osim toga, stručnjaci razrađuju teme poput estetske kirurgije i dermatologije, a možete naći i savjete o trajnoj šminki i umjetnim trepavicama. Knjiga je namijenjena svim ženama da bi na jednom mjestu imale potrebne savjete o šminkanju i ljepoti, ali i onima koji žele postati vizažisti. U knjizi je i 14 koraka za savršeni make up, objašnjenih od A do Ž i popraćenih slikama.

Koje greške pri nanošenju šminke žene najčešće rade?
Svi zapostavljaju kistove za nanošenje šminke. Oni su toliko bitni u cijelom procesu šminkanja da možete imati savršeni make up, ali ako nemate odgovarajući kist, možete ga uprskati. Neodgovarajući kist može napraviti piling ili fleke na licu. Stoga mislim da treba investirati u kistove i nije ih potrebno često mijenjati, nego pravilno održavati.

Tko uvijek ima savršen make up?

Po mom mišljenju, to je Jennifer Lopez. Znamo da je za sve profesionalne prilike šminka vizažist. Ne znam kako je privatno, no po meni nikada nije imala gaf. Istaknula bih i Lanu Klingor koja se sama šminka bolje i od nas vizažista. Za Lanu sam u knjizi napisala da je bolje da se svi budući vizažisti čuvaju prije nego što je dotaknu. Moraju biti spremni na činjenicu da žena možda to radi bolje od nas svih.

Koje greške primjećujete kada je make up u pitanju?
Mi vizažisti stalno ponavljamo da je manje više, a činjenica je da mnogo žena pretjeruje sa šminkom. Osim toga, griješe u odabiru pudera. Primijetim kada se vidi crta nepravilno nanesenog pudera ili krivo odabrane nijanse. Ne mogu pojmiti ni kada netko stavi rumenilo na čisto lice bez ikakve podloge. Naime šminka, ako nije fiksirana, 'šeće' po licu i sa sigurnošću mogu tvrditi da za sat vremena više nećete imati rumenilo ili će biti na drugom mjestu na licu. Ukoliko žene ne žele stavljati puder na cijelo lice, bilo bi dobro nanijeti ga bar na mjesta na koja stavljaju rumenilo. Probajte staviti olovku za oči bez podloge i bit će vam razmazana za sat vremena. Treba staviti podlogu da šminka uredno stoji.

Što sve žene trebaju imati u kozmetičkoj torbici i koji će komadi make upa spasiti kombinaciju? Maskara i sjajilo za usne odgovarajuće boje. Nekome stoji boja, nekome bež sjajilo. Na popis bih svakako stavila i rumenilo, a istaknula bih i meni jako bitne sjenilo i češljić za obrve.

Čim se vi vodite kad se spremate u grad?
Ne izlazim iz kuće ako ne osjenčam obrve. Ako su neuredne, to mi užasno pokvari dojam sveukupne šminke, ali i lica. Na svim snimanjima obraćam pažnju na obrve, a i u knjizi je puno slika i svi će primijetiti da su obrve precizne i jako bitne.

Kako bi po vama trebalo pripremiti lice prije nanošenja make upa za recimo neki važan događaj?
Najčešće curama kažem da prije profesionalnog šminkanja bar dva dana ne idu u solarij. Mogu ići mjesecima prije toga, to nije problem, no dan-dva prije snimanja - nikako. Naime solarij uvijek daje, bez obzira na to jeste li crnka, plavuša ili brineta, crvenkast ton koži, a on je jako neprirodan i ne podudara se ni s jednom nijansom pudera. Dva dana poslije solarija ten bude fantastičan, no tik poslije sunčanja nije pogodan za šminkanje. Svakako bih naglasila da večer prije važnog događaja i profesionalnog šminkanja treba hranjivom kremom namazati lice. Osim toga, možete napraviti mali piling usana koristeći četkicu za zube. Treba laganim pokretima četkicom prijeći preko usana i na taj ćete način odstraniti odumrle stanice kože. Nakon toga usne treba nahraniti melemom. Takve usne su odlična podloga, no nikako to nemojte često raditi. Možda jednom mjesečno.

Imate li profesionalnu deformaciju i gledate li ljude očima vizažista? Ne smeta mi ako je žena nenašminkana, ali ne mogu ne pomisliti kako bi izgledala s dobrom šminkom. Također ne mogu ne primijetiti loše našminkanu ženu. Kad to vidim na cesti ili na televiziji, pitam se zar nije make up izmišljen da nas proljepša. U prirodi čovjeka je da teži ljepšemu. To ne mogu ne primijetiti i bude mi žao.

Možete li nam otkriti neki besplatni make up trik? Kad imate neku važniju priliku, make up je uvijek malo teži i stavlja se više šminke na lice nego za dnevne prilike. U tom slučaju i bore više dolaze do izražaja. Da biste smanjili taj nedostatak, uzmite malo melema između jagodica prstiju i natapkajte na dio gdje je bora. Nikako nemojte povlačiti, da se ne povuče i make up. Tim trikom dobivate efekt highlightera, a koža malo vlage.