KAKO POSTATI BOGAT?

Poslovna carstva nastala u garaži

  • Autor: Davorka Grenac
  • Zadnja izmjena 11.06.2011 08:15
  • Objavljeno 11.06.2011 u 08:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svaki posao mora nekako i negdje početi. Neki su naslijedili kapital očeva, neki očeve veze, a neki su se ušuljali u očeve ili iznajmljene garaže te sami ili s pokojim prijateljem krenuli u avanturu, s velikom idejom i nulom kapitala. Uostalom, zar i Beatlesi nisu počeli bubnjati u nekom spremištu automobila? Neki se, doduše, nikada nisu makli dalje od garaže, ali zato su oni drugi postali multimilijuneri ili milijarderi, otišavši u petoj brzini ravno u legendu. Podsjećamo na deset svjetskih tvrtki začetih u skučenim kvadratima garažnog prostora. Imate li garažu?

Apple
Sve je počelo 1976. kada su trojica prijatelja, Steve Jobs, Stewe Wozniack i Ronald Wayne u nekoj garaži kalifornijskog gradića Cupertina sklopili prototip prvog osobnog računala. Tijekom sljedećih desetljeća njihova je kompanije izbacila nekoliko modela, uključujući liniju Macintosha, koja ju je 1984. nakon godina borbe za opstanak izbacila u poslovnu orbitu. Osim računala, Apple danas proizvodi mnogo drugih elektronskih pomagala, zapošljava 50.000 radnika i godišnje zarađuje više od 14 milijardi dolara.

Google
Danas općepoznati pretraživač još je prije trinaest godina bio nepoznat pojam. Kompaniju su osnovali Larry Page i Sergej Brin, poznati kao 'Google momci' u garaži u kalifornijskom Menlo Parku, a njihova je misija bila 'organizirati informacije cijeloga svijeta i učiniti ih dostupne i korisne svima'. Nakon početne godine traženja, kompanija je nadrasla garažu, a danas je smještena u golemom kompleksu zvanom Googleplex u kalifornijskom Mountain Viewu. U centrima podataka diljem svijeta Google je razasuo milijun servera i dnevno procesuira više od milijardu upita. Za proslave osmog rođendana, firma je otkupila legendarnu garažu i pretvorila je u spomenik začudnom uspjehu.

Mattel
Kada su bračni par Ruth i Elliot Handler s poslovnim partnerom Haroldom Matsonom u nekoj garaži Južne Kalifornije osnovali tvrtku 1940. godine, nisu ni sanjali da će postati vodeći proizvođači igračaka na svijetu. Bavili su se izradom okvira za slike, a Ruth Handler je s vremena na vrijeme od ostataka drveta izrađivala pokućstvo za lutke. Kako se kupcima namještaj počeo sviđati više od okvira, tvrtka se malo pomalo preorijentirala na igračke. Godine 1959. izbacili su na tržište prvu Barbiku, a sve ostalo je ružičasta legenda. Toj legendi danas su se pridružila i neka velika imena iz svijeta igračaka poput Fisher Price, Hot Wheels i American Girl.

Prva Appleova reklama
Hewlett Packard
Godine 1939. Bill Hewlett i Dave Packard odlučili su osnovati vlastitu elektronsku kompaniju. Na raspolaganju im je bila garaža u Palo Altu (Kalifornija) i početni kapital od 538 dolara, sasvim dovoljno da se iz toga rodi tehnološko središte svjetskih razmjera, čuvena Silikonska dolina. U početku su se bavili svim i svačim, od high-tech elektronike do poljoprivrede, a od 1960. poznati su samo na elektronskom tržištu. Danas je riječ o elektronskom divu, poznatom po kvalitetnim osobnim računalima. I oni su garažu pretvorili u muzej.

AMAZON:
Slijedeći svijetao primjer HP-ovih osnivača, i Jeff Bezos je godine 1994. u svojoj garaži postavio temelje ovog giganta online maloprodaje. Kompanija je brzo rasla i još brže preselila u veći prostor. Danas malo tko priključen na internet nije naručio nešto od Amazona, kupujući sve, od hrane i knjiga do elektronike. Amazon je odličan primjer male firme koja je munjevito prerasla u vodeću trgovinu na malo u svijetu, tržeći milijarde dolara godišnje.

Disney

Prije no što je postao kralj animacije, a njegova tvrtka carstvo zabave, prvi studio Walta Disneyja se nalazio u jednoj holivudskoj mini garaži u koju je moglo stati samo jedno vozilo. Tu je radio na nekoliko animiranih projekata, čekajući hoće li se smilovati neki od distributera i uzeti njegov pilot film 'Alisu u zemlji čudesa'. Ova bajka o uspjehu kaže da je studio brzo prerastao garažu, a Disney postao zabavljački div za djecu i odrasle, sa zabavnim parkovima i proizvodima rasutim po svijetu. Neugledna garaža bila bi sravnjena sa zemljom da je nije spasilo nekoliko građana zaljubljenih u Disneyjeve filmove, pa je posjetitelji danas mogu obići i vidjeti gdje je sve počelo.

Microsoft
Godine 1975. tvrtku su osnovali Bill Gates i Paul Allen sa šakom dolara, i to gdje drugdje nego u garaži. Za razliku od Applea koji je razvijao i softver i hardver, Microsoft se usredotočio samo na softver. Surađujući s IBM-om, tvrtka je licencirala svoj prvi OS (Operating System), a kasnije je razvijala mnogo sofisticiranije sustave, koji su evoluirali u ono što danas znamo kao Windowse. Treba li uopće spominjati da je tvrtka danas najmoćnija i najprofitabilnija na tržištu osobnih računala? Bill Gates je drugi najbogatiji čovjek na planetu, a odnedavna se umirovio i postao jedan od najvećih filantropa na svijetu. Nije nam poznato što se dogodilo s garažom.

Baterije Maglite jedne su od najpopularnijih
Maglite
Anthony Maglica, po naški Ante Maglica, američki Dalmatinac porijeklom s otočića Zlarina pokraj Šibenika, zarađivao je za život kao mehaničar, a u slobodno vrijeme u garaži radio na svojim izumima i otvorio vlastiti mehaničarski obrt pod nazivom Mag Instrument Inc. Tvrtka se širila, a Magličin izum, baterije Maglite, brzo se pročule zbog kvalitete, funkcionalnosti i izdržljivosti, postavši standardni dio opreme američke policije i vojske. Maglica je stekao bogatstvo, a djelićem njega je pokupovao zemlju na gotovo cijelom Zlarinu, kupio i uredio najveću kuću na otoku u kojoj nikada nije prespavao i oko nje, na užas mještana, posjekao stogodišnju borovu šumu te tijekom rata izgradio spalionicu smeća koja nikada nije proradila. Za garažu se ne zna.

Yankee Candle Company
Nemajući novca da majci kupi poklon, mladi Michael Kittredge u obiteljskoj garaži u Holyokeu, u državi Massachusetts, sedamdesetih godina načinio je svoju prvu mirisnu svijeću. Svidjela se i susjedima, što ga je potaklo da s dvojicom srednjoškolskih kolega, Donaldom MacIverom i Susan Obremski, osnuje tvrtku i započne proizvodnju. Tvrtka je pogone početkom osamdesetih preselila u South Deerfield, gdje se danas nalazi i muzej svijeća, jedna od glavnih turističkih atrakcija Nove Engleske. Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, Kittredge je tvrtku 1999. prodao njujorškoj kompaniji Forstmann Little za 500 milijuna dolara, a 2007. za 1,6 milijardu prešla je u ruke grupe Madison Dearborn Partners. Njihovi proizvodi danas se prodaju u svim boljim trgovinama, kao i njihovim vlastitim.

Harley Davidson
Ako je ijedna od ovih deset tvrtki imala razloga nastati u garaži, onda je to čuveni proizvođač ljubimaca na dva kotača. Počela je davne 1901. kada je 21-godišnji William S. Harley konstruirao mali motor za bicikl, a sljedeće dvije godine, zajedno s prijateljem iz djetinjstva Arthurom Davidsonom, već je konstruirao prvi trkaći bicikl i počeo razvijati motorkotače. Nakon više od jednog stoljeća, tvrtka i danas proizvodi neke od najvećih i najbržih motorkotača na tržištu, postavši kultno vozilo na cestama diljem svijeta, vožnja na Harley Davidsonu životni stil, a Harley Davidson sinonim za kvalitetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi