uzaludna borba

Ne morate ih ni kupovati: Svijeće s citronelom uopće ne djeluju protiv komaraca, a od velike koristi nisu ni neki drugi preparati

03.06.2022 u 20:49

Bionic
Reading

Topli dio godine označava i sezonu neumoljivih komarca. Kako bismo se obranili od njihovih bolnih i neugodnih nasrtaja, spremni smo isprobati sve metode i tehnike. Vrlo popularne su svijeće s uljem citronele, no prema svemu sudeći, one gotovo da i nemaju učinka

Druženje i uživanje na otvorenom tijekom toplih mjeseci u velikoj mjeri mogu pokvariti komarci. Sitne napasti lete u rojevima, grizu i zuje ostavljajući na koži crvene plikove koji svrbe. No neke vrste predstavljaju i ozbiljnu prijetnju jer prenose bolesti, poput virusa Zapadnog Nila i Zika virusa. Na tržištu postoji bezbroj sredstava za odvraćanje komaraca koja obećavaju da će male štetočine držati podalje od vaše kože, no njihova učinkovitost baš i nije takva.

Citronela, eterično ulje nastalo destilacijom vrste limunske trave, dugo vremena smatrala se prirodnim sredstvom protiv komaraca. A ulje citronele koristi se u različitim oblicima - od stolnih svijeća, preko difuzora ulja do tiki baklji, i to sve u nadi da će se štetnici zadržati što dalje.

No istina je da nema naznaka toga da svijeće s citronelom pružaju veću zaštitu od bilo kojeg drugog dima koji proizvode svijeće, piše New York Times. Razlog je to što eterična ulja ne nude tako značajan nevidljivi štit kao što to čine repelenti koje je odobrila Agencija za zaštitu okoliša, kao što su DEET i pikaridin.

Komarac prima informacije o svijetu kroz više kemijskih receptora, objašnjava Laurence Zwiebel sa Sveučilišta Vanderbilt. Eterična ulja blokiraju samo ograničen broj tih receptora, a Zwiebel kaže da nije siguran da će eterično ulje koje djeluje na jednu vrstu komaraca djelovati i na druge. Repelenti poput pikaridina i DEET-a, s druge strane, blokiraju mnogo veći broj receptora na dosljednijoj osnovi.

Iako je ulje citronele najprisutnije od brojnih takozvanih repelenata protiv komaraca, ono nije jedino koje ne djeluje. Ovo su još neki repelenata koji pripadaju u kategoriju neučinkovitih.

Lampe protiv insekata. Iako su ove naprave učinkovite u ubijanju kukaca, nažalost ciljaju na pogrešnu vrstu. Komarce nužno ne privlače izvori svjetlosti kao druge bube, tako da lampe uglavnom uklanjaju one vrste koje održavaju lokalni ekosustav. Zbog neodoljive privlačnosti svjetla, lampe su nevjerojatno učinkovite u ubijanju kukaca. Jedini problem: ne ubijaju one koji vam smetaju. Studija sa Sveučilišta Delaware pratila je šest takvih lampi protiv buba u razdoblju od 10 tjedana i otkrila da se od 13.789 ubijenih insekata radilo o samo 31 bubi koja ujeda (uključujući komarce) - to je tužnih 0,22 posto, piše New York Times.

Zamke za komarce. Iako će zamke privući komarce, nisu dovoljno učinkovite. Naime, iako će zamke na bazi propana i UV zraka uhvatiti ih, one jednostavno nisu tako privlačne štetočinama kao ljudi.

Repelentne narukvice. Iako je istina to da su neke od ovih narukvica napravljene s aktivnim sastojcima koji bi mogli biti odbojni za komarce, ti repelenti nisu dovoljno koncentrirani da bi imali širok učinak. Komarci će vjerojatno izbjegavati narukvicu, ali će također vjerojatno sletjeti i ugristi vas na drugom dijelu tijela.

Proizvodi temeljeni na zvuku. Najmanje 10 studija u posljednjih 15 godina osudilo je ultrazvučne uređaje tvrdeći da 'nemaju nikakvu učinkovitost u odbijanju komaraca', rekao je Conlon Dougu u vodiču za najbolju opremu za kontrolu komaraca, prenosi New York Times.