OŠTAR VID U 10 MINUTA

Popust 50 posto za studente!

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Život s naočalama i lećama svakodnevica je svake treće osobe na ovome svijetu. Ta optička pomagala, osim visokih financijskih troškova, unose i velik broj ograničenja u živote korisnika. Medicina 21. stoljeća unijela je revoluciju u živote osoba s dioptrijom uvođenjem moderne tehnologije i kirurških zahvata koji gotovo svakoj osobi daju mogućnost dobrog vida bez ikakvih pomagala

Mogućnosti skidanja dioptrije su brojne, a među najčešće i najuspješnije metode ubraja se lasersko skidanje dioptrije, te ugradnja leća u oči.

Lasersko skidanje dioptrije najpogodnije je za osobe između 18 i 45 godina s dioptrijama od -10.0 do +5.0, odnosno do ±5.0 cilindara astigmatizma što znači da je danas moguće operirati oko 95 posto osoba. U Poliklinici Svjetlost, koja se prva u Hrvatskoj počela baviti laserskim skidanjem dioptrije prije 11 godina i do sada je operirala preko 6.000 očiju, zahvat se obavlja pomoću dvaju lasera. Prvi FEMTOSECOND priprema oko za djelovanje EXCIMER LASERA koji skida dioptriju. Zahvat je potpuno bezbolan, a dosegao je faktor sigurnosti preko 99 posto zbog čega je i odobrena ova vrsta operacije na astronautima i pilotima.

Kod mladih osoba koje imaju iznimno visoke dioptrije (preko -10.0 ili +5.00), ili se na pregledu otkrije da su njihove rožnice (prednji prozirni dio oka) pretanke za djelovanje lasera, ili posjeduju neke nepravilnosti na rožnici zbog čega bi ih lasersko skidanje dioptrije podvrglo riziku komplikacija, postoji mogućnost ugradnje leća u oči Veriflex. Ovaj zahvat iznimno je pogodan za mlade osobe koje još nisu izgubile mogućnost akomodacije tj. mogućnost oka da se prilagodi i izoštri sliku i na blizinu i na daljinu. Osoba ne može osjetiti da u oku ima leću, niti se ona može vidjeti prostim okom, a leća je namijenjena da u oku ostane cijeli život.

Treća mogućnost, koja ujedno predstavlja i najveći napredak tehnike su multifokalne ili difraktivne leće. Ta vrsta operacije najčešće se izvodi osobama nakon 45. godine koje su izgubile moć akomodacije i ovisne su o dvojim naočalama-za daljinu i za blizinu. Multifokalne leće u sebi sadrže tri dioptrije - za daljinu, blizinu te za srednje udaljenosti kompjutora, a difraktivne leće u sebi sadrže dvije dioptrije - za daljinu i za blizinu. Zbog svoje građe s više dioptrija, leće osobama omogućuju dobar vid i na daljinu i na blizinu te njihove nositelje rješavaju ovisnosti o naočalama u preko 90 posto situacija.Sva tri operativna zahvata su sigurna i njihovi rezultati su predvidljivi i dugotrajni. Zahvati se izvode uz pomoć anestezije kapljicama, potpuno su bezbolni te traju oko 10 minuta. Izvode se ambulantno i pola sata nakon zahvata pacijenti su u mogućnosti ići kući. Postoperativni oporavak je oko dva-tri dana, s time da prvo veliko poboljšanje vida nastupa već nekoliko sati nakon zahvata kada pacijenti shvate da vide predmete oko sebe koje godinama nisu vidjeli bez naočala.

Poliklinika Svjetlost jedina je ustanova u jugoistočnoj Europi koja je u mogućnosti pružiti gotovo svim osobama koje nose naočale, bez obzira na dob, mogućnost skidanja dioptrije. Zahvati koje izvodimo su i danas mnogim ustanovama na svijetu nedostižan zlatni standard. Sreća i zadovoljstvo naših pacijenata kada shvate da su ponovno 'progledali' daje nam snagu da idemo dalje i gotovo svakodnevno uvodimo nove tehnologije koje sve većem broju osoba daju šansu za dugotrajan i bistar pogled kroz život.

Maja Bohač, dr. med.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi