RETRO I MODERNA

Ponovo je 'in': Šezdeset godina kasnije, o ovoj jakni priča se više nego ikada

16.03.2023 u 06:07

Bionic
Reading

Belgijskom dizajneru Nicolasu Di Feliceu možemo zahvaliti za veliki povratak kultne jakne od vinila, kakvu je 60-ih godina proslavio 'Corbusier mode', Francuz André Courrèges

‘Njegova kolekcija pojavila se poput bombe, poslije više ništa nije bilo kao prije’, riječi su kojima je legendarni Yves Saint Laurent opisao prve kreacije Andréa Courrègesa kada je započeo svoju karijeru u konfekciji ranih 60-ih godina. I s razlogom, jer njegov istoimeni brend, odlučno okrenut futurizmu i poigravanju materijalima, potpuno je revolucionirao modu.

Poput Mary Quant, ovaj štićenik Cristóbala Balenciage bio je naklonjen mladima te je radio na grafičkim krojevima i komadima neospornog cool dojma.

Njegov avangardni rad brzo mu je priskrbio nadimak ‘Corbusier mode’ časopisa WWD, a tijekom bogate karijere isticao je PVC, koji mu je vrlo brzo postao omiljeni materijal, te je u modu tog vremena unio dobrodošao vjetar modernosti.

Courrèges je rekao 'zbogom' nenametljivoj odjeći i sa sobom donio lavinu mini suknji, trapez haljina, rebrastog pletiva s logotipom i vinilnih jakni u radosnoj paleti boja. Najmodernije ličnosti razdoblja yéyé odmah su mu se priklonile, počevši od Catherine Deneuve, Jackie Kennedy i Françoise Hardy.

Kultna jakna brenda Courrèges od 60-ih do danas

Ako postoji jedan komad s potpisom francuskog dizajnera o kojem se još uvijek govori, onda je to njegova vinilna jakna koja je postala koliko simbol, toliko i kultna. Dizajneru Nicolasu Di Feliceu dugujemo njezin nevjerojatan povratak na čelo modne scene gotovo 60 godina kasnije.

Belgijski dizajner, koji je studirao na prestižnoj školi La Cambre u Bruxellesu i pekao dizajnerski zanat u Balenciagi poput Courrègesa, zapravo je reizdao, od svog dolaska na čelo kuće 2021., kolekciju ‘Réditions’ sastavljenu od svih bitnih modnih komada s njegovim potpisom.

Nove verzije njegove prepoznatljive jakne od vinila one su o kojima se danas najviše govori, s porastom pretraživanja na internetu od 500 posto.

Courrègesova jakna u pop kulturi

Na velikom kinoplatnu ili na malim ekranima, jakna od vinila brenda Courrèges redovito ukrade pažnju. Bilo na legendarnoj Sharon Stone, u ulozi Ginger u kultnom filmu Martina Scorsesea ili u ‘Casinu’ iz 1995. godine, u plavoj boji ili, u novije vrijeme, na glumici Lily Collins, koja je njezinu svjetlucavu ljubičastu verziju nosila u drugoj sezoni Netflixove serije ‘Emily u Parizu’.

Retro koliko i moderna, ova jakna dostupna je u mnoštvu boja, baš kao i 60-ih godina prošlog stoljeća, a svojim izgledom u stanju je svaki stajling podići na novu razinu.