POMOĆ DJECI

Poliklinika za zaštitu djece obilježila deset godina rada

08.02.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Svečano obilježavanje desete obljetnice rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba pozdravili su predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić

Ravnateljica Poliklinike, Gordana Buljan Flander, u svom je obraćanju sažela dosadašnji rad i stručni doprinos ove ustanove, dok su u raspravi o problematici kojom se ustanova bavi sudjelovali i Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, dječji psihijatar prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta i Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Tijekom proteklih deset godina predanog rada uspješno smo nametnuli učinkovit model rada koji se temelji na multidisciplinarnosti i neophodnoj suradnji raznih institucija uključenih u zaštitu djece koji je i višestruko prepoznat kao primjer dobre prakse.

Poliklinika je u ovih deset godina u obradu primila više od 10.000 djece i njihovih obitelji, a mnogi od njih ostaju u tretmanu i praćenju mjesecima, pa i godinama. Najveći problem u zaštiti djece predstavlja svjedočenje nasilju u obitelji te smo takve djece u deset godina imali više od 2.500.

'Kako smo i danas jedina ustanova ovog tipa u Hrvatskoj, iako u nazivu stoji da smo Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, polovica naše djece dolazi i izvan Zagreba. Primjerice, seksualno zlostavljane djece imamo 70-100 godišnje, a 60 posto njih dolazi iz mjesta izvan Zagreba', posebno je istaknula prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike.