Faridudin Atar

Poklanjamo mističnu poemu 'Jezik ptica'

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 03.06.2019 17:37
  • Objavljeno 27.05.2019 u 13:30
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Planetopija s ponosom predstavlja mističnu poemu 'Jezik ptica' Faridudina Atara - kapitalno djelo perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća, po prvi puta na hrvatskom jeziku u maestralnom prijevodu Sande Hržić i svesrdnu pomoć Darka Rundeka

Ujedno vas poziva da se pridružite večeri inspiracije posvećenoj Atarovoj poeziji, kroz koju će vas voditi Sanda Hržić i Darko Rundek - uz glazbu i projekcije perzijskih minijatura i goste iznenađenja.

  • srijeda 29. svibnja u 19 sati
  • Makronova, Ilica11/1, Zagreb

Ulaznice po cijeni od 20 kn mogu se kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68 ili neposredno prije događanja u Makronovi. Zbog ograničenog broja mjesta, osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

JEZIK PTICA

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga. Na tom putu ptice prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg (u prijevodu s perzijskog: 'trideset ptica').

Budemo li s ljubavlju, iznova i iznova, prevrtali svaku Atarovu riječ, možda ćemo pronaći blaga koja nam je ostavio.

Peter Brook, jedan od najvećih britanskih kazališnih i filmskih redatelja koji je kazališno uprizorio Jezik ptica

Faridudin Attar jedan je od najvećih sufijskih mističkih pisaca i mislioca. Iza sebe je ostavio više od dvjesto tisuća stihova i nešto proze, a Jezik ptica smatra se vrhuncem njegove misli.

Sanda Hržić diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon više predstava u kojima je igrala, odlazi u Pariz i završava školu Lecoq, uključujući i Laboratoire Expérimental de Mouvement, nakon čega se posvećuje režiji. U Parizu se uz kazališnu režiju bavila i novinarstvom i prevođenjem filmova.

Darko Rundek ugledni je kantautor i skladatelj filmske i kazališne glazbe. Sanda i Darko, sreli su se na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu krajem 1970-ih i otada su surađivali na mnogobrojnim projektima u kojima je Rundek, student režije, postao kompozitor i pjesnik, a Sanda, studentica glume, redateljica i prevoditeljica.

Čitateljima tportala darujemo 2 primjerka poeme 'Jezik ptica', a dobitnici su Ljiljana Stanić i Alma Rudež Durić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!