OPREZ!

Pogreške u njezi kože: Evo zbog čega uvijek izgorite na suncu usprkos UV zaštiti

21.06.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Nerijetko se dogodi da iako smo se obilato namazali kremom na kraju dobijemo opekline od sunca, a razlozi za to mogu biti u nekoliko čestih pogrešaka

Dobro je poznato kako za mnoge omiljena ljetna zabava, postizanje brončane puti, ima i svoju manje zabavnu stranu ukoliko pretjeramo s izlaganjem suncu ili ako nismo dobro nanijeli kremu za sunčanje.

Ljeti je, upozoravaju dermatolozi, najbolje koristiti zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 50 i stavljati je na svaka dva sata.

Iako mnogi misle kako se tu nema što pogriješiti, upravo je pogrešno nanošenje kreme za sunčanje krivac za opasne opekline od sunca.

Stoga pripazite na najčešće pogreške pri nanošenju kreme s UV faktorom:

1. Greška: Niste dovoljno zaštitili kožu

Danas na tržištu postoji veliki broj make up i beauty proizvoda s UV zaštitom. No treba upozoriti da je oslanjanje samo na to ljeti vrlo problematično. Naime, ovi proizvodi često nemaju svojstva poput kreme za sunčanje i neće dovoljno zaštiti kožu. Oni su idealni kao dodatna zaštita, ali za učinkovitu zaštitu od sunca preporučuje se obaveznmo korištenje kreme za sunčanje.

2. Greška: Ne nanosite kremu kako treba

Uvriježeno je mišljenje kako s pri nanošenju kreme za sunčanje nema krivih poteza. Prema riječima dermatologinje dr. Emme Hedgeworth treba se uvijek pridržavati tzv. pravila dva prsta. Dakle, što se tiče krema u tubici potrebna vam je količina veličine jednog prsta za lice i vrat, a veličina dva prsta za svaki dio tijela. I sloj kreme ne bi trebao biti pretanak, već obilato nanesite na kožu. Prevelika količina ne povećava zaštitnu učinkovitost proizvoda, no ako primijenimo manju količinu možemo značajno smanjiti očekivanu zaštitu.

3. Greška: Zaboravljate na osjetljiva mjesta koja mogu izgorjeti

Mnogi prilikom nanošenja kreme zaboravljaju na osjetljiva mjesta poput usana koje treba zaštiti nekoliko puta dnevno s balzamom s UV faktorom (nikako s preparatom za ostatak tijela), a nemojte zaboraviti ni na nožne prste, pazuh, stražnji dio vrata ispod kose, uši, kapke i unutarnje dijelove nadlaktice. Da, i ti 'mali' dijelovi tijela vrlo lako mogu izgorjeti!

4. Greška: Prerano nanosite šminku

Ako i vi nakon kreme za sunčanje odmah nanesete puder ili podlogu na lice to može umanjiti učinkovitost UV zaštite. Stručnjaci savjetuju da nakon što temeljito namažemo kremu po koži, trebali bismo joj dati oko 20 minuta da se upije.

5. Greška: Ne stavljate kremu s UV faktorom kad je oblačno

Ako ne možete vidjeti ili osjetiti toplinu ne znači da štetne sunčeve zrake ne napadaju vašu kožu. Iako je UV zračenje nevidljivo, prodire kroz maglu i oblake, pa vrlo lako možete zaraditi opekline.