MALA SCENA

Pogledajte predstavu 'Bum Tomica' - dobitnici

18.10.2011 u 12:29

Bionic
Reading

'Bum Tomica' Silvije Šesto Stipaničić jedna je od najpopularnijih hrvatskih dječjih knjiga koja polako postaje hrvatski Harry Potter. Životnost i direktnost, humor koncentriran u kratkim pričicama koje su više situacije svakodnevnog života čine da djeca prepoznaju sebe i identificiraju se s likovima. Dovoljan je to razlog za pokušaj dramatizacije i uprizorenja

'Bum Tomica' sastoji se od sto pričica, sto sličica, iz svakodnevice. Glavni lik je desetogodišnji dječak Tomica, razapet između svoje zaigranosti i očekivanja roditelja, starije sestre i mlađeg brata.

Riječ je o 'običnoj' peteročlanoj urbanoj obitelji u kojoj su pokretači radnje troje mališana. Tomica je pred pubertetom i već ga pomalo muče prve zaljubljenosti, nepravde i kritički odmak prema svijetu odraslih, njegov mlađi brat vrtićke dobi zaigrano je dijete sklono na svoj način preispitati i postupke braće i roditelja, dok je kći adolescentica koja živi u svom svijetu imajući, svojim godinama, svojstven odnos i prema braći i prema roditeljima.

Iz tog normalnog generacijskog sukoba nerijetko se preispituju stvari preko kojih olako prelazimo zahvaljujući tempu života i dnevnoj rutini. I dok odraslima život postaje rutina, djeca u tim pričama dokazuju da je život sve samo ne rutina. Primjerice, jedno 'obično' vođenje najmlađeg djeteta u vrtić od rutine pretvara se u pravu malu senzaciju...

Neobičnog dječaka Tomicu mališani imaju prilike upoznati gledajući predstavu 22. listopada u 17 sati, za koju su vam tportal.hr i Mala scena pripremili dva puta po dvije ulaznice. Sve što trebate je brzo i točno odgovoriti na nagradno pitanje.

Po dvije ulaznice za predstavu osvojili su:

Maja Bogatić
Ksenija Svrtan