OD PENISA OD ZAHODA

Pogledajte najluđe svjetske muzeje

  • Autor: Davorka Grenac
  • Zadnja izmjena 28.08.2011 08:52
  • Objavljeno 28.08.2011 u 08:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Što zajedničko imaju Mona Lisa, kondom, zamka za buhe i zahodska školjka? Malo toga, ali svi su se oni zajedno našli u muzejima. U modi su 'tematski mikromuzeji', a u njima se izlaže sve: od tostera do flastera, od uvojaka kose do naljepnica za rum. Ipak, najposjećeniji, a nerijetko i najbizarniji su oni koji govore o odnosu spram ljudskog tijela, smrti, bolesti, tjelesnim abnormalnostima, pa i kulturi pražnjenja crijeva

Kondomi u Muzeju kontracepcije u Torontu, zamke za buhe u Muzeju ljudske znatiželje u San Marinu, zahodske školjke u Muzeju zahoda u New Delhiju... Prvi ekscentrični muzej osnovao je francuski kralj Luj XVI, čuvajući u svom Kabinetu rijetkih stvari ekstravagantnu kolekciju školjki i porculanskih skulpturica, a danas i najobičnije stvarčice mogu steći status eksponata u nekoj ekscentričnoj muzejskoj zbirci. U Njemačkoj postoji Muzej otpadaka, u Bostonu Muzej loše umjetnosti, posvećen 'slikama suviše ružnima da bi bile bačene', u New Yorku Muzej pornografije, u Zagrebu sada već čuveni Muzej prekinutih veza, u Baltimoru muzej zubi. Na Karibima je otvoren Muzej poruka u boci, u Češkoj Muzej naljepnica za rum.

Sipa

Sipa

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Muzej mumija - Guanajuato, Meksiko

Zašto su neki od tih muzeja posjećeniji od tradicionalnih? Zato što stvarnost pretvaraju u egzotiku, kažu sociolozi, objašnjavajući to potragom za neobičnim u društvu opsjednutom monotonijom, pa to neobično netko nalazi u natprirodnim fenomenima, netko u ekstremnim sportovima, a netko u skupljanju neobičnih predmeta. Među najposjećenijima i najbizarnijima ipak su oni koji govore o odnosu spram ljudskog tijela, smrti, bolesti, tjelesnim abnormalnostima, čak fekalijama, odnosu prema hrani u naše idolopokloničko doba celebritija, drogi... Evo ih desetak, a užasnuti onim što ste vidjeli i doživjeli, iz nekih biste radije iziašli nego u njih ušli.

Muzej smrti – Hollywood, Kalifornija
Iako nakon posjeta ovom mjestu mnogi imaju noćne more, taj muzej, originalno začet u San Diegu 1995, privlači tisuće posjetitelja Hollywooda koji je izgradio filmsko carstvo na smrti i ubojicama. Riječ je o najvećoj kolekciji eksponata vezanih uz serijske ubojice, uključujući Charlesa Mansona koji i danas čami u zatvoru zbog zvjerskog ubojstva glumice Sharon Tate i njezinih gostiju, te još nekih mirnih stanovnika prijestolnice filma. Tu su kolekcije vreća za kadavere, mrtvačkih sanduka i antikne opreme mrtvačnica, a među ostalim se mogu vidjeti videosnimke autopsija žrtvi i iskaza ubojica. Obilazak Muzeja traje oko 45 minuta, no posjetitelji mogu satima gledati filmove i snimke ubojstava, sve do povraćanja ili padanja u nesvijest.

Muzej mumija - Guanajuato, Meksiko

Riječ je o najvećem muzeju na svijetu posvećenom isključivo mumificiranim tijelima. Izloženo je više od stotinu mumija u različitim stupnjevima sačuvanosti, pa neke još imaju obrve i sačuvanu kožu, drugima je istrunuo dobar dio lica, neke nemaju prste, ili noge, a neke više ne podsjećaju na ljudska bića. Tu je i nekoliko dječjih mumija, a među njima najmanja mumija na svijetu, prezervirana beba rođena carskim rezom.

Muzej zahoda Sulabh - New Delhi, Indija

Ono što koristite nekoliko puta dnevno ima svoju povijest, a nju je u ovom muzeju vrlo ozbiljno ispričao indijski liječnik Bindeswar Pathak, pokazujući dugi put od rasterećivanja u polju do mjesta u stanu na kojem se uz rečenu biološku nuždu rado meditira ili čita dnevni tisak. Dr. Pathak je čak izdao knjižicu o evoluciji zahoda, a ona počinje rečenicom: 'Zamislite u kakvom bismo svijetu živjeli da nije izmišljen zahod, pa da poput pasa obavljamo nuždu na ulici!' Bilo kako bilo, muzej je skupio zavidnu zbirku zahodskih školjki sa svih strana svijeta, iz različitih razdoblja i najrazličitijih oblika.

Muzej zahodaMuzej dvojbenih medicinskih pomagala - St. Paul, Minnesota

Muzej sadrži kolekciju instrumenata, pomagala i tehnika kojima se liječilo na 'suvremen' način, a danas izgledaju u najmanju ruku bizarno. U svoje su se vrijeme činili revolucionarnom idejom, sve dok se nije pokazalo da je pacijent nakon tretmana još bolesniji, ozlijeđen ili završi pod zemljom. Jedna od takvih čudotvornih naprava je 'McGregorova sprava za podmlađivanje', koja u tu svrhu koristi magnetizam, radiovalove i infracrvene zrake. Izumitelj je umro. Tu je i vibratorska stolica 'Bitka kod Creeka' (nazvana prema događajima iz rata Sjevera i Juga), namijenjena liječenju probavnih smetnji, a na njoj se pacijent protresa i rastresa tako temeljito da mu utroba skoro izađe na usta, pa zaboravi zašto se zapravo podvrgnuo tretmanu. Može se vidjeti i pumpa za povećanje dojki na nožni pogon, pomagalo za 'zagrijavanje prostate' i opis tretmana trakavicom za brzo mršavljenje.


Muzej sprava za mučenje - Amsterdam

Onaj tko savlada prethodne muzeje, može se u Amsterdamu podvrgnuti torturi razgledanja kojekakvih srednjovjekovnih sprava za mučenje, koje je čovjek izmislio da bi ugodio neistomišljeniku. To bolesno mjesto posvećeno je povijesti ljudske patnje, krcato sadističkim spravicama poput " naprave za lom lubanje", "inkvizitorske stolice", "heretične vilice", kotača za rastezanje, te koječega ostaloga za polagano ubijanje žrtve u ime krščanskog jednoumlja.

Muzej penisa - Húsaví, Iceland

Zamislite cijeli muzej posvećen falusu! Sadrži blizu 300 penisa od više od 90 vrsta životinja. Mnogi od njih su lovni trofeji, sačuvani u formaldehidu ili osušeni i izloženi u staklenim vitrinama, neki vise po zidovima, neki su duži od metar i pol, a može se vidjeti i najduži penis na svijetu, onaj plavoga kita. Za sada nema ni jednog izloška ljudskog podrijetla, iako jedan od pokrovitelja ustanove svoj primjerak nakon smrti oporučno ostavlja Muzeju.

Muzej penisa

Muzej tjelesnih abnormalnosti - Philadelphia, SAD
Muzej pri Medicinskom fakultetu sadrži toliko ljudskog jada, bolesnih stanja i anatomskih devijacija da ste sretni što iz njega izlazite normalni. Imaju golemu kolekciju lubanja, među kojima se posebno ističe ona jedne žene iz čijeg čela raste rog. Tu je i masivno, blizu 20 kilograma teško prezervirano debelo crijevo puno fekalija, kao i najveći kostur izložen u SAD-u, pa zbirka deformiranih fetusa, tumor odstranjen američkom predsjedniku Goveru Clevelandu i zajednička jetra sijamskih blizanaca.

Muzej tijela – Amsterdam, Nizozemska
Smješten na putu od Amsterdama do Haaga, muzej je već izdaleka lako prepoznati jer je izgrađen u obliku čovjeka. Kao što mu naziv kaže, riječ je o muzeju ljudskog tijela u kojem posjetitelji imaju priliku doživjeti kihanje hodajući kroz nos, skakati po jeziku ili uz 3D naočale vidjeti kako spermij oplođuje jajnu stanicu.

Muzej ostataka hrane celebritija- Cornwall, Velika Britanija

Slavni se jako trude da izgledaju neodoljvo, pa otuda valjda interes obožavatelja za njihove prehrambene navike. Ipak, nisu li malo uvrnuti osnivatelji muzeja koji skupljaju ostanjke hrane iza obroka celebritija, kao da je riječ o kolekciji impresionista?

Muzej droge – Arlington Virginia
U Muzeju droge, koji je DEA (Američka uprava za borbu protiv narkotika) nedavno otvorila u Arlingtonu u američkoj državi Virginiji, izložene su vrećice marihuane, pilule ekstazija i pištolj optočen dijamantima koji je pripadao jednom narko-dileru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi