TRADICIONALNA SLASTICA

Podignite raspoloženje u trenu ovom prefinom francuskom delicijom

07.01.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Ako ste se ovih dana zaželjeli nečeg slatkoga, poznata francuska slastica galette de rois, u prijevodu kraljevski kolač, ukusna je delicija raskošnog okusa koja će se svidjeti svima

Galette des Rois zapravo krije vrlo zanimljivu priču - tradicionalno se u Francuskoj poslužuje u siječnju, za Sveta Tri kralja, no uvijek je sjajno rješenje za dane kad poželimo neku ukusnu domaću slasticu.

Ovaj kolač obično se prodaje s papirnatom krunom te krije jedno zanimljivo iznenađenje, a njegova španjolska daleka 'rođakinja' zove se roscón, no galette je jednostavniji za pripremu, a za nadjev možete koristiti i različito voće koje imate u smočnici ili zamrzivaču poput jabuka, šljiva, marelice, malina...

Sastojci:

250 g lisnato tijesto

2 jaja

1 žumanjak

400 ml mlijeka

60 g brašna

60 g šećera u prahu

60 g mljevenih badema

40g kandirane narančine korice

2 žlice kakaa u prahu

brašno, šećer

Priprema:

Nasjeckajte kandiranu koricu naranče. Zagrijte mlijeko u loncu. Maknite s vatre, dodajte kakao prah, promiješajte i ostavite da se ohladi. Stavite cijela jaja i šećer u zdjelu i tucite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte brašno i mlijeko s kakaom, promiješajte, prebacite u lonac i stavite na laganu vatru dok se ne zgusne. Dodajte mljevene bademe i nasjeckanu koricu naranče, promiješajte, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Otopite žumanjak u posudi s 3 žlice vode.

Lisnato tijesto razvijte na radnom stolu posutom s malo brašna. Izrežite 2 diska promjera 18 cm. Preko prvog rasporedite kakao kremu, ostavite 2 cm slobodnog kružnog ruba. Dodajte iznenađenje zamotano u plastičnu foliju, rubove premažite razrijeđenim žumanjkom i poklopite drugim diskom. Rubove pritisnuti prstima da se dobro začepe i premazati površinu ostatkom razrijeđenog žumanjka. Vrhom noža na površini označite paralelne crte svaka 2 cm. Zatim označite druge linije koje tvore dijamante s prethodnima i ostavite u hladnjaku 1 sat. Zagrijte pećnicu na 210º. Stavite kolač u pećnicu na 210º između 25 i 30 minuta, dok ne porumeni.

Uz pomoć kartonskih kalupa šećerom u prahu iscrtajte zvjezdice i kolač poslužite topao.

Savjet: Kao iznenađenje (ako želite u kolaču), odaberite figuricu zamotanu u plastičnu foliju koja će izdržati prolazak kroz pećnicu bez otpuštanja tvari štetnih za zdravlje.