FINO I LAKO

Zašto ne biste iznenadili svoje ukućane ovom zdravom i ukusnom poslasticom?

14.10.2022 u 19:11

Bionic
Reading

Što kažete na prefin i sočan kolač neodoljivog ukusa oko kojeg nema puno posla, a sadržava zdrave sastojke poput mrkve i zobenih pahuljica?

Riječ je o vrlo ukusnoj no zdravoj slastici koja osvaja svojim bogatim okusom i pahuljastom teksturom zahvaljujući sastojcima koje svi imamo u smočnici.

Osim toga, dobro je poznato da je mrkva kbogata kalijem, kalcijem, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom te ima visoku koncentraciju beta karotena koji pozitivno djeluje na nokte i kosu, kao veliku količinu antioksidansa, pa sprječava starenje. Zobene su pahuljice pak bogate željezom, vlaknima, kalcijem, magnezijem i cinkom, a sadrže i vitamine: B1, B2, D, A i E, kao i visoku koncentraciju šest od osam esencijalnih aminokiselina kao što su izoleucin, lizin ili fenilamin koje pomažu u smanjenju lošeg kolesterola.

Trebate li još koji razlog da pripremite ovaj kolač?

Što je potrebno:

3 jaja

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

150 g ribane mrkve

250 g zobenih pahuljica

120 g smeđeg šećera

1 žličica mljevenog cimeta

15 g kvasca

malo grožđica

malo zobenih pahuljica

Priprema:

Prije početka pripreme recepta zagrijte pećnicu na 180ºC. Izmiješajte 3 jaja i smeđi šećera u zdjeli uz pomoć pjenjače ili miksera dok jaja ne udvostruče volumen i postanu bjelkasta. Zatim dodajte ulje i naribanu mrkvu. Nastavite miješati tako da se dobro sjedine. Sljedeći korak je dodavanje zobenih pahuljica, brašna, kvasca i cimeta u prahu. Nastaviti miksati da se dobije homogena masa. Kalup namažite uljem i stavite malo brašna da se ne lijepi ili ga obložite papirom za pečenje. Ulijte tijesto u kalup i pripazite da uklonite mjehuriće zraka. Prije nego kolač stavite u pećnicu, na vrh stavite grožđice i zobene pahuljice. Kako grožđice ne bi otišle na dno kalupa je da ih malo pobrašnite prije nego ih stavite na vrh.

Stavite kalup u zagrijanu pećnicu i neka se peče oko 30-40 minuta na 180ºC.

Kako biste znali je li kolač od mrkve i zobenih pahuljica dobro pečen, ubodite ga u sredinu čačkalicom. Ako je mokra, potrebno je nekoliko minuta. Ako je suha, vrijeme je da kolač izvadite iz pećnice. Pustite da se ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. I dobar tek!