POLAKO I SIGURNO

Počela je vladavina još jednih adidasovih tenisica; nakon sambi sad svi žele gazelice

26.04.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Svijet tenisica je smiješan, ako ne i krajnje nepredvidljiv. Nakon što smo posljednjih mjeseci svjedočili uvjerljivoj dominaciji legendarnih Sambi s potpisom adidasa, u narednim tjednima stvari bi se mogle promijeniti

Unazad nekoliko sezona, kada su modnom scenom uvjerljivo dominirali glomazni modeli tatinih tenisica, rijetki su mogli znati da će legendarne tenisice Samba brenda adidas postati must-have modelom 2023. godine.

Ovu titulu sambicama je dodijelila modna biblija Vogue, a za to je imala jako dobre razloge. Osim prodajnih brojki i činjenice da klasične verzije Sambi s polica nestaju brzinom svjetlosti sa svakom obnovom zaliha, Vogue je ovu titulu potkrijepio i mnogobrojnim stajlinzima danas najvećih predvodnica trendova.

  • +3
Slavne trendseterice u Adidas Samba tenisicama Izvor: Profimedia / Autor: @JosiahWPhotos / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iako im popularnost ne opada, posljednjih tjedana dobile su tihu konkurenciju u modelu Gazelle.

U prvom tromjesečju ove godine, gazelice su stigle do 7. mjesta najpopularnijih modnih proizvoda prema istraživanju Lysta. Često nazivane mlađim i nešto zdepastijim bratom Sambi, tenisice Gazelle također su nastale za potrebe dvoranskog nogometa, danas davne 1968. godine.

Od 1991. godine, kada su nanovo lansirane, imaju nešto glomazniju siluetu, a poput Sambi postale su nezaobilaznim prizorom na tribinama nogometnih stadiona diljem zemlje, kao omiljena obuća stilski orijentiranih navijača. 

U novije vrijeme našle su se u fokusu modne javnosti, ponajviše zahvaljujući adidasovim uzbudljivim suradnjama s brendovima NOAH, Y-3 i Guccijem, od kojih je potonji ove tenisice osmislio u širokom rasponu boja.

Nije samo čarolija suradnje adidasa i talijanskog Guccija ono što je nedavno podiglo status modela Gazelle na modnoj sceni, već i ogromna popularnost bratskih Sambi.

Za one koji traže alternativu često rasprodanim sambicama, ne postoji razlog da se traži dalje od njihovog zdepastijeg i nerijetko jeftinijeg brata.

Na isti način poput legendarnih Sambi, gazelice su silom prilika postale must have modelom, i ne samo zahvaljujući TikToku gdje je hashtag #adidasGazelle prikupio gotovo 540 milijuna pregleda kroz videa raspakiravanja kutija s ovim tenisicama i njihovog uklapanja u stajlinge.

Neistreniranom oku, model Gazelle možda neće izgledati previše različito od Sambi no, iako su razlike možda suptilne u pogledu antilop kože, višeg međupotplata i malo dužeg jezika, sve one čine razliku kada je u pitanju dopunjavanje stajlinga.

Uz Harryja Stylesa, Jacoba Elordija i Kendall Jenner koji su se već iskrcali iz vlaka Samba i ukrcali u Gazelle auto, vrlo je vjerojatno da će modne zasluge potonjeg porasti u nadolazećim mjesecima, što će im naravno otežati dostupnost, stoga nabavite vlastiti par dok još možete i čvrsto ih zavežite, jer ih očekuje paklena vožnja kroz ovu godinu.