DOBRO JE ZNATI

Pobijedi nesigurnost u nekoliko koraka

27.08.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Čak su se slavne i uspješne, a naizgled vrlo samouvjerene cure, pjevačice Adele i Lady Gaga nedavno požalile da ih izluđuje to što su ponekad nesigurne u sebe te da stalno preispituju svoje odluke. Ništa neobično! Svi često razmišljamo o tome jesmo li nešto dobro napravili i stalno nešto važemo, pa nije ni čudo da se vrlo brzo javlja onaj dobro poznat, nelagodan osjećaj sumnje, emocionalne nesigurnosti, straha i beznađa

Nije lako osloboditi se nesigurnosti, no nakon što je se riješimo, bit će nam puno lakše svladati cilj koji je pred nama. Naime, ako očekujemo pozitivan ishod, puno je lakše i stići do njega. Osjećaj nesigurnosti koji nas vrlo često sprečava da ispunimo sve svoje želje i da se pridržavamo samopostavljenih ograničenja nije ništa drugo nego pogrešna percepcija

Kada se osjećamo nesigurno, osim što mislimo da smo nesposobni, uvjereni smo da nismo dostojni ni istinske sreće. Krećemo se kroz život sasvim uvjereni da nas drugi smatraju nesposobnima ili neuspješnima. Kao rezultat toga gubimo svoju osobnu moć i, bez obzira kakvu odluku donijeli ili kojim putem krenuli, mislit ćemo da smo pogriješili.

Rijetko se koja osoba može pohvaliti time da nikada nije osjećala nesigurnost jer smo više-manje svi rođeni sa sličnim snagama, ali i manama. Takoekscentrična pop diva Lady Gaga, za koju bismo rekli da pršti od samopouzdanja, priznaje da pati od osjećaja nesigurnosti, no tvrdi da se krije iza lika u koji se pretvara na pozornici: 'Svakog jutra probudim se kao svaka druga nesigurna 25-godišnjakinja… A onda sama sebi kažem: A sada dosta, ti si Lady Gaga, ustani i ponašaj se u skladu s time', kaže slavna pjevačica.

Ako se kod vas pojavi osjećaj nesigurnosti, prvo biste trebali pronaći i razumjeti njezin izvor. Ukoliko su vas roditelji kao dijete npr. često kritizirali, teško da ćete imati dovoljno sigurnosti u svoje postupke i kao odrasla osoba.

Ukoliko se pak svaki put kad se nalazite u nekoj neugodnoj situaciji povučete, to također može povećati osjećaj nesigurnosti.

Nakon što otkrijete izvor nesigurnosti, usredotočite se na sebe. Svaki put kad svladate neku tešku situaciju, donesete teže odluke ili izvršite neki zadatak, bit ćete jači.

Nesigurnost nije objektivan osjećaj. Ona je emotivna interpretacija vaše vrijednosti temeljena na podsvjesnim strahovima, sramu ili sumnji. Kada prevladate te emocije koje se kriju u okrilju nesigurnosti, bit ćete sposobni postići mnogo više nego što ste mislili da možete.