VATIKANSKI DRESS CODE

Plenkovićeva supruga poput svoje prethodnice: Ipak bez vela pred Papu

08.10.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Prvi put otkako je premijer Andrej Plenković u službenom protokolu priključila mu se supruga Ana Maslać Plenković. Svog je supruga pratila u Vatikanu u posjetu poglavaru Katoličke crkve. Iako dobro poznati vatikanski dress code podrazumijeva crne haljine dugih rukava i veo na glavi, lijepa Dubrovkinja nije se pridržavala strogih pravila pa je poput svoje prethodnice, Sanje Orešković, supruge bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, došla bez crnog vela na glavi

Samozatajna premijerova supruga nikad prije nije se pojavila u službenom protokolu, a u Vatikan je povela i kćer i sina te su kao obitelj spremno pozirali s papom.

Ana Maslać Plenković za ovu je prigodu odjenula haljinu u crnoj boji i dugi crni sako s tričetvrt rukavima modnog brenda Nebo , no glavu ipak nije prekrila crnim velom. No kako papa Franjo, koji slovi za jednog od najliberalnijih papa u povijesti, teško da joj je to zamjerio.

  • +13
Andrej Plenković kod Pape Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lana Slivar Dominić/Hina

Nepokrivene glave s papom se susrela i njemačka kancelara Angela Merkel, a ni kada je u Vatikanu prije godinu dana na audijenciji bio tadašnji hrvatski premijer Tihomir Orešković sve je iznenadio iskorak Sanje Orešković. I ona je, poput Ane Maslać Plenković na audijenciju kod pape stigla nepokrivene glave.

Vatikanski protokol s godinama je olabavio svoj rigorozan dress code koji je nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću, dugih rukava, dužine do ispod koljena isključivo u crnoj boji te crni veo, tzv. mantillu, koji joj pokriva glavu. Od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su se pravila ipak izmijenila te je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje.

Zajedničko fotografiranje pape Franje i premijera Oreškovića s obitelji Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Melania Trump i njezina pokćerka Ivanka Trump su se za službenog posjeta papi u svibnju nosile su crne haljine dugih rukava, ali i veo na glavi.

Melania Trump kod pape Izvor: Reuters / Autor: ALESSANDRO BIANCHI

Tradicije su se držale sve bivše američke prve dame, od Jackie Kennedy do današnje prve dame Michelle Obama koja je na susretu s papom 2009. godine glavu prekrila crnim čipkastim velom talijanske modne kuće Moschino.

Melania Trump kod pape Izvor: Reuters / Autor: ALESSANDRO BIANCHI

Brojne političarke više ne nose crnu odjeću tijekom susreta s papom, pa u društvu Svetog oca Ivana Pavla II. crno nisu odjenule irske predsjednice, Mary Robinson i Mary McAleese te bivša ruska prva dama Raisa Gorbačov.

Bijelu odjeću kod susreta s papom smiju nositi samo katoličke kraljice i princeze i dopušteno je da se odjenu tako za važne događaje poput privatnih posjeta, kanonizacija, beatifikacija ili posebnih misa. Tu privilegiju mogu koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha.Trenutačno ih je na svijetu sedam: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.

Princeza Charlene Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U bijeloj odjeći na audijenciji kod pape Benedicta XVI. pojavila se Cherie Blair, supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira kada je potaknula kontroverze.