NEĆETE ZAŽALITI

Pet ideja kako biti zadovoljniji

09.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Svi bismo mogli imati mnogo bogatije živote kad bismo naučili kako njegovati užitak, zadovoljstvo i sreću. Donosimo pet ideja stručnjaka kako razvijati vlastiti smisao za zadovoljstvo

Usredotočite se na ljepotu u svijetu

Umjesto da primjećujete i obraćate pažnju na ružno, odlučite vidjeti ljepotu oko sebe. Vrlo je važno odabirati vlastito okruženje. Možete što više boraviti u prirodi bez nekog posebnog cilja osim da jednostavno jeste. Ako niste u mogućnosti otići u prirodu, možete vlastiti prostor pažljivo urediti bojama koje volite, da vam bude ugodno i udobno, piše portal InsideOut.hr. Također, možete izbjegavati ružne slike i emisije na televiziji te samostalno izabirati ono što je dobro za vas i što vam odgovara. Jedna vrlo djelotvorna tehnika okruživanja lijepim je art joga. Tako posežemo za prekrasnim mjestom koje se nalazi u nama samima.

Ubacite u nižu brzinu

Kad sve radimo u žurbi, nemamo vremena uživati u svakodnevnim zadovoljstvima. Stalno trčimo na kotaču koji se sve brže vrti. Osjećamo veliku anksioznost i pritisak da moramo još više toga moći. Jednom kad usporimo, osjećamo veliko olakšanje. Usporiti možete primjerice svoje kretanje na način da namjerno hodate malo sporije. Možete obratiti svjesno pažnju na svoje emocije i promatrati svijet koji vas okružuje. Kad usporimo, promatramo i zadubimo se u neki detalj koji nas interesira, možemo osjetiti onaj stari dobro poznati osjećaj kad smo kao djeca mogli satima promatrati nešto i ne imati osjećaj da propuštamo svoj život.

Njegujte svoj smisao za humor

Doživljavanje života s dozom humora i ne shvaćanje svega ozbiljno i dramatično uvelike smanjuje anksioznost i omogućuje nam da se više zabavljamo. Zbijanje šala nije nužno plitak pristup životu. Potiče nas da razvijamo svoje kritičko mišljenje i pomičemo granice svog promišljanja i poimanja svijeta. Gledamo stvari iz nove perspektive kad tražimo nešto apsurdno i smiješno u njima i možemo otkriti neke nove istine o sebi i drugima.

Probudite zaspalu senzualnost

Uzmite si samo 5 minuta dnevno kako biste postali svjesni svoje senzualnosti i uvidjet ćete kako nas užurbani život može navesti da zaboravimo snagu malih lijepih gesti. Probajte svom partneru napraviti laganu masažu tjemena, vrata i ramena. Radite to polagano, tiho i potpuno svjesni toga što radite. Obratite pažnju na osjećaje koje vi imate, a ne na očekivanja što ćete dobiti zauzvrat. Mogli biste probuditi neke osjećaje koji su zaspali u vam, osjećati pravog sebe i svoju senzualnost.

Vodite dnevnik fotografija

Danas imamo mogućnost sa svojim mobilnim telefonima slikati i zabilježiti za vječnost sve naše životne trenutke. Slikajte ono što volite i u čemu zaista uživate i vodite dnevnik fotografija. Kad radite nešto što vam godi, uslikajte to. Kad vidite nešto što vam se sviđa, što vas nasmijava, što vam je ugodno oku, uslikajte to. Tako ćete uz sebe uvijek imati mnoštvo trenutaka u kojima ste uživali i bili sretni, a više ćete obraćati pažnju na svijet oko sebe i tražiti u njemu ono što vam se sviđa. Dnevnik fotografija je nešto što radite samo za sebe. On nema nikakav drugi smisao osim da uživate u tim fotografijama i učite se cijeniti svijet koji vas okružuje.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr