SVAŠTA VREBA

Pazite na higijenu dok vježbate!

29.06.2013 u 13:17

Bionic
Reading

Ako nemate naviku brisanja opreme u teretani prije početka vježbanja, vrijeme je da je stvorite

Kako bi saznala što se događa u teretanama i fitness centrima, zdravstvena tvrtka Nuffield Health ispitala je 2000 ljudi, otkrivši sljedeće grijehe iz teretane: 74 posto ispitanika primijetilo je da njihovi susjedi u teretani nisu poštivali higijenska pravila, primjerice, nisu brisali opremu nakon završetka vježbanja; 49 posto koristilo je tuđe bočice s vodom, ručnike i toaletne potrepštine; 18 posto ispitanika u teretanu je išlo kada nisu bili zdravi, odnosno s prehladom i virozom, kašljem i kihanjem; a 16 posto njih reklo je da između dva treninga nisu prali odjeću u kojoj vježbaju.

Iako su ove navike odbojne, nema konkretnih dokaza da predstavljaju rizik za zdravlje, tvrde stručnjaci. Ipak, pridržavanje pravila higijene u teretani i fitness centrima može donekle ograničiti vašu izloženost bakterijama, a i vas same učiniti sigurnijim partnerom prilikom treninga.

Kupite bolju bocu

Plastične boce za vodu zadržavaju bakterije, pa se raspitajte i odaberite sigurnije boce, napravljene od kvalitetnijih materijala. Također, bočicu u kojoj držite vodu i iz koje pijete temeljito očistite nakon korištenja. Držite oko na boci dok vježbate, kako netko drugi ne bi zabunom ili zbog blizine, utažio žeđ koristeći vašu vodu.


Čiste ruke

Neovisno o tome jeste li se odlučili za često brisanje opreme ili radije perete svoje ruke, ili čak kombinirate oboje, čiste ruke mogu spriječiti štetu koju uzrokuju bakterije iz teretane. Svoj prostor vježbanja održavajte urednim i čistim i bit ćete zaštićeni. Nakon korištenja svake sprave ili utega, koristite tekućinu za dezinfekciju ruku ili vlažne maramice.

Očistite svoju opremu

Prljave, znojne i vlažne torbe koje nosite u teretanu pogoduju razvoju gljivica. Izbjegnite kontaminaciju svoje torbe tako što ćete znojnu odjeću staviti u plastičnu vrećicu, zatim u torbu i iz te vrećice direktno u perilicu rublja. Nemojte zaboraviti na tenisice – kao i odjeću, i njih možete staviti u plastičnu vrećicu prije ubacivanja u sportsku torbu. Kada dođete kući, očistite ih sredstvom za dezinficiranje, neka se osuše na zraku i spremne su za sljedeće korištenje.

Više o ovoj temi možete pročitati na ordinacija.hr