KAMO NA SNIJEG

Ovo su najbolja europska skijališta za 2024.

16.12.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Bez obzira na klimatske promjene, skijaška sezona je pred vratima. Mnogi su već izabrali svoju snježnu destinaciju i već su naveliko krenule pripreme za zimski odmor, uz nadu u povoljne vremenske prilike, bolje od nestašice snijega koja je pogodila dobar dio prošlogodišnje sezone

Različiti su kriteriji kojima se skijaši vode prilikom izbora skijališta, a obično se traži najbolji odnos cijene i kvalitete. Poznati časopis za putovanja Conde Nast Traveller kao svoju ciljanu publiku obično ima platežno nešto sposobnije putnike, no nije naodmet voditi se njihovim savjetima. Najnoviji se mogu naći na njihovoj listi najboljih europskih zimovališta za 2024.

CNT najavljuje otvaranje nekoliko važnih hotela za ovu sezonu, poput Grace Le Margna u St. Moritzu ili Le Majuna u Alta Badiji. Pojavile su se i brojne nove avionske, ali i sve popularnije željezničke linije prema alpskim resortima. Top lista skijališta u izboru ovog časopisa pak izgleda ovako, a detaljnije savjete s restoranima, hotelima i drugim sadržajima možete vidjeti na linku.

Lech, Austrija

Ovo austrijsko zimovalište popularno je među bogatima, posebno među plemstvom i kraljevskim glavama. Svojedobno je tamo voljela skijati i princeza Diana. Mirni i šarmantni Lech zadržao je - makar uz dosta glamura - svoj alpski karakter, a obično obiluje snijegom. Staze su odlične za skijaše srednje kategorije i obitelji, a na raspolaganju su im brojni kafići i kolibe s lokalnim i starinskim štihom, smješteni uz rijeku istog imena.

Avoriaz, Francuska

Oni koji žele provesti u vrijeme u kakvoj alpskoj bombonijeri neće biti skloni ovom zimovalištu. Tamošnja arhitektura uglavnom se sastoji od visokih zgrada, od kojih su neke i na rubovima strmih litica. No Avoriaz je vrhunsko skijalište zahvaljujući genijalno razvijenom sustavu liftova i pokretnih stepenica, pa praktički nema nijednog kutka koji se ne može dosegnuti na skijama. Danas se obično smatra da je ova lokacija, oslobođena automobila i naklonjena zaštiti okoliša, od šezdesetih godina prošlog stoljeća bila ispred svog vremena. Zimovalište je nastalo po projektu Le Corbusierovog sljedbenika Jacquesa Labroa, a on i danas sudjeluje kao savjetnik u svim novim projektima u gradu.

Verbier, Švicarska

Za razliku od glamuroznijeg St. Moritza i sličnih lokacija, Verbier ima reputaciju 'alpske Ibize' zbog bogate partijanerske ponude za one kojima je vrijeme nakon skijanja jednako važno kao spuštanje niz padine. Naravno, za ugled u društvu vrlo je važno nakon burne noći pojaviti se ujutro na stazi. I ovdje su česti gosti različiti celebrityji, od Pippe Middleton do Jamesa Blunta. Na oko 400 kilometara staza dosta je prilike i za osrednje skijaše, ali Verbier je slavan po 'crnim' stazama i onim neobilježenim, gdje se snijeg duže zadržava. Ljubiteljima takvog skijanja namijenjen je Xtreme Verbier Freeride u ožujku.

Alta Badia, Italija

Dolina ispunjenim malim selima spektakularan je dio Dolomita, poznat po hrani i kulturi jednako koliko i po kvalitetnom skijanju. Naći ćete tamo restorane ovjenčane Michelinovim zvjezdicama, poput St. Hubertusa s tri zvjezdice, ali hrana je dobra kamo god krenuli. Jelovnici su obično okrenuti lokalnoj proizvodnji i nasljeđu lokalne kulture. Skijališta pak uključuju Dolomiti Superski, jedno od najvećih na svijetu s više od 1100 kilometara staza, poput ledenjaka Marmolada ili Cortine d'Ampezzo.

Riksgränsen, Švedska

Ova lokacija na dalekom sjeveru Švedske, uz granicu s Norveškom, nastala je skoro slučajno. Prvo je 1903. napravljena željeznička postaja za vlakove koji su prevozili željeznu rudu do luke u Narviku, a i danas ondje prolazi ova industrijska pruga. No radnici na željeznici u jednom su trenutku shvatili da se oko njih nalaze praktički beskrajne staze po kojima se moglo skijati. Kad je do Riksgränsena 1984. stigla cesta, cijeli se kraj pretvorio u raj za skijaše na neutabanom snijegu, posebno za snowboardere i njihovu supkulturu. I tako je do danas.

Bad Gastein, Austrija

Skijalište i toplice u jednom, ovaj grad s arhitekturom iz vremena Belle Epoque smješten je na padinama Hohe Tauerna, sat i pol vlakom udaljen od Salzburga. Nekad je imao reputaciju alpskog Monte Carla, ali su potom došli teški dani. Danas se vraća na 'pogon' kreativaca iz Berlina, koji su dali novi život oronulim hotelima i pokrenuli festivale, od kojih je najpopularniji umjetnički sommer.frische.kunst. Uvjeti za skijanje su obično dobri, posebno prema vrhu Kreuzkogel.

Megève, Francuska

Samo sat vremena vožnje od Ženeve možete uživati u mirnim ulicama Megèvea, na kojima je zabranjen automobilski promet, zadivljujućem pogledu na Mont Blanc i obližnjim skijaškim stazama. Skijalište je osnovala barunica Rothschild 1916., želeći napraviti francusku verziju St. Moritza, a srednjovjekovno selo bilo je idealno za taj cilj. Ono što ljude najviše privlači u Megève je raznolikost staza, namijenjenih kategorijama od početnika, preko ljubitelja crnih spustova, do fanatika slobodnog skijanja.

St. Moritz, Švicarska

Teško je raditi bilo koju listu najboljih skijališta bez navođenja mjesta u kojem je krenulo sve ono što danas imamo. St. Moritz privlači stazama, ali i krajolikom u dolini Engadin te luksuzom resorta poput onog na planini Corviglia. Na istoj razini je i ugostiteljska ponuda. Uz sve što St. Moritz ima, ove sezone dobiva prvi hotel otvoren u posljednjih 50 godina, dugo očekivani Grace Le Margna.

Zermatt, Švicarska

Zermatt izgleda kao predodžba Alpa iz snježnih kuglica. Prvo putujete živopisnim vlakićem Gornergrat, pa se vozite konjskom zaprekom, sve s pogledom na planine koje su bile inspiracija viktorijanskim legendama. Skijanje je prvoklasno, na velikim visinama, uključujući i prelaske talijanske granice, a hrana se može mjeriti s onom na bilo kojem skijalištu.

Val d’Isère, Francuska

Opće je poznato to da je Val d’Isère najvažnije francusko skijalište, s teško nadmašivim stazama. Ovo zimovalište možda nema glamur nekih drugih u Alpama, ponegdje se bore s alkoholom natopljenim partijanjem (posebno britanskih gostiju), ali sve uspješnije ratuju s takvim navikama. Hrana je zato prvoklasna, kao i smještaj. No forte su ipak staze.

Kitzbühel, Austrija

Kitzbühel je opće mjesto skijaških natjecanja, valjda nema nikoga tko je pratio Svjetski kup, a da ne zna to ime, kao i neka druga. No, sa svojim srednjovjekovnim centrom i živopisnim kućama, Kitzbühel je po ljepoti oštra konkurencija Zermattu i Lechu. I povijest mu je bogata - tamo je svojedobno živio autor Jamesa Bonda, Ian Fleming, a slavni Streif, staza na planini Hahnenkamm, na kojoj se održavaju utrke, mnogima izgleda zastrašujuće.

Sunnmøre, Norveška

Turno skijanje u naletu je svuda, ali malo gdje se tim sportom bave s toliko entuzijazma kao u Skandinaviji. Norveška je poznata po čarobnim lokacijama za lutanje po snijegom pokrivenoj prirodi, poput Lofotskog otočja ili Lingena, visoko iznad Polarnog kruga. Riječ je o planinama uz more, ali u središnjoj Norveškoj nalazi se Sunnmøre, 90 minuta od obalnog grada Ålesunda. Obilazak tog područja nagrađen je epskim panorama i uzbudljivim spustovima u fjordove. Za razliku od alpskih skijališta, ručak trebate ponijeti sa sobom. Ali zato večeru možete kombinirati s opuštanjem u sauni.

Chamonix, Francuska

Velika je konkurencija među skijalištima popularnim zbog slobodnog skijanja. Jedan od favorita svakako je Chamonix, u kojem se skijaški i planinarski vodič ne postaje lako, a beskrajni tereni tjeraju skijaše na povratak. Skijanje oko Chamonixa je žestoko i popularno. Kvalitetna je i hrana i razonoda, a tamo se nalazi i najviši europski restoran 3842 (to mu je nadmorska visina), s popularnim palačinkama s topljenim sirom.

Gjeravica, Kosovo

Takozvano cat skijanje nastalo je u Sjevernoj Americi, a riječ je o vođenom obilasku neuređenih terena i istraživanju snježnih područja. U Europi se javlja tek ponegdje, obično u destinacijama koje privlače ljubitelje skijanja izvan staza. Malo je europskih planina koje mogu pružiti bolji ugođaj za ovu aktivnost od Prokletija, planinskog lanca na granici Kosova i Albanije, a na Kosovu taj lanac zovu Gjeravica. Jedna poveznica s Hrvatskom: najpoznatija agencija koja vodi skijaše ondje je Lynx Freeride, koju je osnovao snowboarderski as Sebastian Fleiss, brat nekadašnje uspješne alpinke Nike Fleiss.

Val Gardena, Italija

U srcu područja Superski na Dolomitima, s više od 1100 kilometara staza, Val Gardena je već odavno veliki mamac za profesionalne skijaše i 'lovce' na rute s neutabanim snijegom, a kojima su za pristup 'divljim' stazama na raspolaganju i helikopteri koji će ih odvesti do vrhova Sella Ronde. No taj dio južnog Tirola nudi mnogo više od skijanja, posebno u gastronomiji, s ponudom u rasponu od stoljetnih farmi do restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Val d’Arly, Francuska

Sastavljena od četiriju sela u dolini zapadno od Megèvea, Val d’Arly je pomalo 'ispod radara', ali raskošna prehrambena kultura i nekoliko novih, ekološki orijentiranih smještajnih kapaciteta čine ga dobrim izborom. Na raspolaganju su liftovi namijenjeni obiteljima, ali je jako popularno i planinarenje po snijegu i cross-country skijanje kroz divljinu, kao uvod u dobru večeru.

Pradollano, Španjolska

Ovo je najjužnije europsko zimovalište, a smješteno je na Sierra Nevadi kod Granade u Andaluziji. Nešto više od sto kilometara staza s neočekivano dobrim snježnim uvjetima redovito ugošćuje utrke Svjetskog kupa. A samo malo više od pola sata vožnje udaljena je čarobna Granada, s još čarobnijom arapskom palačom Alhambra. Jedva sat vremena prema jugu su plaže oko Motrila.

Villars-sur-Ollon, Švicarska

Jako lijepo i 'ušminkano' zimovalište jedno je od omiljenih za europske bogataše i uglednike koji žele biti nešto diskretniji od onih koji idu u razvikanije destinacije. Blizina Ženeve i brojnost skijaških staza čine ga dobrim izborom i za obitelji te skijanje u kasnijem dijelu sezone. Za ovisnike o adrenalinu nudi popularne lokacije za skijanje izvan staza, a posebna atrakcija je stara planinska željeznica.

Crans Montana, Švicarska

Smještena na često osunčanoj visoravni iznad doline rijeke Rhone, Crans Montana je magnet za švicarske i talijanske skijaše srednje vještine. Gradići Crans-Sur-Sierre i Montana spojeni su uspinjačom, a ako želite nešto veći adrenalinski doživljaj, ima sasvim dovoljno strmih i brzih staza, uz mogućnost istraživanja manje posjećenih pravaca kroz borove šume. Jasno, hrana je prvoklasna.

Cortina D’Ampezzo, Italija

Ovo talijansko zimovalište jedno je od općih mjesta uživanja u skijanju - riječ je o jednom od najstarijih, ali i najskupljih skijališta, s nadimkom 'Kraljica Dolomita', na kojem ćete uživati u istinskom 'Slatkom životu'. Skijaši svih razina vještine mogu istražiti tri nepovezana skijališta, Tofana-Socrepes, Faloria-Cristallo i Cinque Torri-Lagazuoi. Osim toga, gondola će vam omogućiti skijanje od Cortine do Alpe di Siusi.

Courchevel 1850, Francuska

Ovo zimovalište jedan je od europskih dragulja s odličnim stazama, basnoslovno skupim hotelima i više restorana s Michelinovim zvjezdicama nego igdje. Nije stoga iznenađenje da privlači bogataše i okrunjene glave. Ovo skijalište ima i vlastiti mali aerodrom, što samo pridonosi takvoj slici.

Gstaad, Švicarska

Mnoge zvijezde u Gstaadu su našle svoje utočište, uživajući u švicarskim kolibama, trgovinama čokoladom i konjskim zapregama. No Gstaad, s oko 200 kilometara staza i uvijek snježnim ledenjacima, obećava i prvoklasan skijaški doživljaj. Ovo zimovalište odlično je za početnike i osrednje skijaše, a oni vještiji mogu juriti niz Tiger Run na Wasserngratu, padini pod kutom od 45 stupnjeva. Tu je i mnoštvo prilika za cross country, hodanje i planinarenje po snijegu. Za noćni život tu je slavni disko GreenGo.

Klosters, Švicarska

Reputacija Klostersa proizlazi iz impresivnih 320 kilometara staza, a žičarom je spojen i s obližnjim Davosom. Jasno, na istraživanje pozivaju i brojni off tereni. I tamo zna doći pristojan broj celebrityja, a tada mlade sinove Williama i Harryja u Klosters je vodio donedavni princ, sada kralj Charles III. Tko želi na crnu stazu Parsenn Weissfluhjoch, mora računati na ranije buđenje, ali mnogo ih je i za one manje vješte.