I SPLIT JE MEĐU NJIMA

Ovo su gradovi koje se isplati vidjeti

13.09.2013 u 11:34

Bionic
Reading

Dalmatinska metropola Split nalazi se među najzanimljivijim, šarmantnim i pristupačnim europskim gradovima po izboru jednog od poznatijih turističkih portala, Budget Travela

Uz toplu dobrodošlicu gradovi koje preporučuju odlikuju se stilom, dobrom hranom, vinom, modom i kulturom, zbog čega ih svakako treba posjetiti.

Za Dioklecijanov grad Budget tvrdi da ima jednu od najljepših kolekcija 'rimskih ruševina' u Europi. Od Dioklecijanova vremena do danas Split je napravio izuzetan posao u očuvanju svoje prošlosti i postao prvorazredna destinacija za uranjanje u živu povijest, kaže autor članka. Uz 'rimske ruševine', izdvaja srednjovjekovne utvrde, romaničke crkve iz 12. i 13. stoljeća, gotičke, renesansne i barokne palače te arheološki muzej.

Među mjestima koja se moraju posjetiti izdvaja se i plaža Bačvice, Meštrovićev muzej te bogata splitska 'barska scena'.

Uz Split, izdvojeni su sljedeći gradovi:

Birmingham

Ovaj grad iz kojega su potekli J.R.R. Tolkien i Ozzy Osbourne, osim zbog arhitekture i kanala poput onih u Amsterdamu, na popis poželjnih destinacija došao je zbog hrane. Restoranska scena ondje je tako bogata da je Brumu, kako ga od milja zovu njegovi stanovnici, priskrbila najviše Michelinovih zvjezdica u Velikoj Britaniji nakon Londona. Birminghamska kuhinja bazirana na inovacijama i lokalnim namirnicama počela se razvijati još 70-ih u četvrti Balti u kojoj se i danas mogu kušati vrhunska jela po pristojnim cijenama.

Nađete li se u tom gradu, svakako morate posjetiti gradski muzej i umjetničku galeriju Birmingham Museum & Art Gallery u kojoj je najznačajnija kolekcija prerafaelitskih umjetnika. Tu su i djela rođenog Birminghamca Edwarda Burnea Jonesa, bliskog prerafaelitskom bratstvu, značajnom slikarskom krugu osnovanom sredinom 19. stoljeća u Londonu. Ljubitelji 'Gospodara prstenova' moraju posjetiti i stari mlin, a sada muzej Sarehole Mill koji je navodno bio inspiracija Tolkienu. Svakako valja pogledati i otvorenu tržnicu Bull Ring koja podsjeća na slavnu englesku agrarnu prošlost.

Antwerpen

Razigranost ovog grada prepoznat ćete gdje god pogledali. Bilo da vam pogled zaplijeni ležerno odjeven lokalac na gradskom trgu, manekenka u povijesnoj jezgri ili nevjerojatan dizajn muzeja Aan de Stroom. Smješten na dokovima zbog kojih je Antwerpen druga najveća europska luka (nakon Rotterdama), muzej izgleda poput divovskih lučkih sanduka naslaganih jedan na drugi.

Uz obilje stila i maštovite arhitekture, posjetitelje najviše nadahnjuju razne umjetničke galerije te bogat izbor stare i second-hand odjeće. Ljubitelji umjetnosti uživat će u južnom dijelu grada u kojemu su Kraljevski muzej s izvrsnom zbirkom baroknog flamanskog slikara Rubensa i galerije suvremene umjetnosti. Grad se može pohvaliti nizom odličnih antikvarijata te Starim gradom, izgrađenim u ranom srednjem vijeku za obranu od Vikinga.

Porto

Većina rasprava o Portu počne njegovim usporedbama s većim i užurbanijim Lisabonom, ali osim što plijeni vijugavom rijekom Duoro, odlikuje se mnoštvom novih zgrada i živahnom umjetničkom scenom. Tu je i nezaobilazni porto, desertno vino proizvedeno uz rijeku Duoro koja je, kao vinska regija, postala jedna od najznačajnijih u Europi. Osim porta, koji možete kušati u mnogim vinarijama u gradskom središtu, regija Duoro sve je poznatija i po odličnim klasičnim vinima.

U Portu se obavezno mora posjetiti koncertnu dvoranu Casa da Musica čija moderna konstrukcija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Projektirao ju je Rem Koolhaas, a sjedište čak tri simfonijska orkestra je 2005. otvorio poznati roker Lou Reed. Izgubite li se u uskim uličicama koje vode do luke, pitajte gdje je spomenik Henriku Pomorcu, princu koji je pokrenuo velika morska istraživanja. Osim za šetnju, ovaj je grad odličan i za šoping pa svakako potražite tržnicu Mercado do Bolhão.


Milano

Grad koji se često zapostavlja zbog ostalih talijanskih bisera poput Rima, Firence ili Venecije globalno je središte mode, ali i najveće operne kuće na svijetu. Iako njegovi tjedni mode inspiriraju, a ponekad i diktiraju što će se nositi iduće sezone, u Milanu se, kao i u skupom New Yorku, može obaviti i povoljna kupnja znate li gdje tražiti. Krenite prema galeriji Vittorio Emanuele II, ali skrenite i potražite outlet trgovine koje daju ogromne popuste. Domaći odlaze i u Il Salvagente (Spasitelj), koji nudi tri kata sniženih cijena u ulici Via Fratelli Bronzetti 16.

Svi ljubitelji umjetnosti i duhovnosti moraju pogledati Leonardovu 'Posljednju večeru' u crkvi Santa Maria delle Grazie, ali i katedralu koja može primiti 40.000 vjernika. Zanimljiva je i srednjovjekovna utvrda Castello Sforzeso, kao i otmjena gradska četvrt Navigli, sjedište dizajna i kulture te milanske izložbe cvijeća.

Hamburg

Grad na rijeci Labi, stotinjak kilometara od Sjevernog mora, stoljećima je važna luka u kojoj su svoju svjetsku karijeru počela i četvorica iz Liverpoola proslavljena pod imenom The Beatles. Hamburg je ujedno jedan od najzelenijih gradova, s mnoštvom parkova, drveća, vrtova i vode. Jedno od gradskih čuda je i HafenCity, potpuno nova stambena i poslovna četvrt čija je gradnja opisivana kao najambiciozniji projekt u Europi.

Ljubitelji Beatlesa u gradskoj crvenoj četvrti mogu uplatiti turu o povijesti grupe koja je nastupala u njemu početkom 60-ih. Želite li zabavu kao u 19. stoljeću, posjetite Rathaus ili Gradsku vijećnicu smještenu na prekrasnom jezeru Binnenalster. Muzej Kunsthalle ima zbirku od starih majstora do moderne umjetnosti, s rotirajućim postavom suvremenih slika, fotografija i kombiniranih tehnika.