OKUSI KAVE

Ove snježne kapice tope se u ustima

04.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Ovi bogati i sočni kolačići poznati su i kao čokoladni crinklesi, jer tijekom pečenja dobiju bijeli naborani (engl. crinkle) pokrov

U ovom receptu tamna čokolada i espresso pridonose još izraženijem kontrastu, dajući kolačićima izgled snježnih kapica i sjajan okus. Ako ste istinski ljubitelj čokolade, još vruće kolačiće pospite komadićima poluslatke čokolade. Nećete požaliti. Recept se nalazi u 'Knjizi o kavi' autorica Sare Perry i Maren Caruso u izdanju Algoritma.

Sastojci za 30 kolačića:

4 žlice maslaca

56 g gorke čokolade, natrgane

2 jaja, sobne temperature

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žlica instant-espressa

1 šalica kristalnog šećera

1 šalica višenamjenskog brašna

1 žličica praška za pecivo

¼ žličice soli

½ šalice prosijanog šećera u prahu

Priprema:

U manjoj posudi za kuhanje ili u dubokoj tavi otopite maslac i čokoladu na slaboj vatri. Promiješajte i odložite na stranu da se malo ohlade.

U posudi srednje veličine miksajte srednjom brzinom jaja, vaniliju, instant-espresso i kristalni šećer dok smjesa ne postane sjajna i pjenasta, oko tri minute. U drugoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U smjesu od jaja u tri navrata naizmjenično umiješajte brašno s dodacima i otopljenu čokoladu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ohlađeno tijesto oblikujte u kuglice promjera 2½ centimetra i izdašno ih uvaljajte u šećer u prahu. Posložite ih na nenamašćen lim za pečenje u razmaku od 5 centimetara i pecite oko 15 minuta. Kad su pečene, premjestite ih na kuhinjsku rešetku i pustite da se potpuno ohlade.