modna reciklaža

Ove haljine s razlogom vam izgledaju poznato: Najbolje odjevene glumice i kraljice nose stare komade i izgledaju bolje no ikad

05.03.2023 u 21:49

Bionic
Reading

Kada je Kate Middleton stigla na crveni tepih ovogodišnje dodjele nagrada BAFTA, modnim znalcima nije trebalo dugo da prepoznaju njezinu haljinu – bila je to ista kreacija nošena 2019. Nakon toga stigla je Cate Blanchett u haljini nošenoj 2015. Da, neke haljine s crvenih tepiha s razlogom djeluju poznato, a modna reciklaža sve je popularnija

Glamurozne, laskave i vrlo često nezaboravne – upravo se u takvim kreacijama slavne dame pojavljuju na crvenim tepisima i poziraju pod svjetlima reflektora. I baš svaka se nada tom wow efektu, no tek poneke su dovoljno hrabre da istu haljinu odjenu više od jednog puta i izazovu uzdahe oduševljenja. Kate Middleton predvodnica je modne reciklaže na kraljevskom dvoru, u stopu je prati španjolska kraljica Letizia, a u glamuroznom svijetu Hollywooda nemoguće je nadmašiti Cate Blanchett.

'Chic je ponoviti', objavila je stilistica Cate Blanchett, Elizabeth Stewart, na Instagramu 2020., kada je slavna glumica te godine na Venecijanskom filmskom festivalu servirala niz ponovljenih, odlično recikliranih stajlinga. Prvo je to odnosi na šljokičastu haljinu Estebana Cortazara, koju je prethodno nosila na londonskoj premijeri filma 'Carol', zatim i prerađena haljina Alexander McQueena, koju je transformirala u top i uparila ga s krojenim hlačama, pokazujući što može učiniti dašak mašte u svijetu mode na crvenom tepihu.

  • +12
Cate Blanchett - reciklirani stajlinzi Izvor: Profimedia / Autor: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

No to nisu bili tek rijetki trenuci u kojima je Blanchett ponovila stajlinge na crvenom tepihu. Ova glumica je po pitanju modne reciklaže prava profesionalka, a njezini modni odabiri jednostavno oduševljavaju. Jednostavno, teško je odlučiti izgledaju li njezine haljine bolje viđene prvi ili drugi put.

Vratila je tako na crveni tepih crnu čipkastu haljinu Armani Privé sa Zlatnih globusa 2014. na filmski festival u Cannesu 2018., kao i haljinu s tetovažama mlade pariške dizajnerice Yacine Aouadi iste te godine. Nedavno je glumica reciklirala dekonstruiranu haljinu Alexander McQueena na dodjeli Governors Awards u LA-u, a odjenula je ponovno i upečatljivo odijelo s puf rukavima, također s potpisom McQueena, na dodjeli filmskih nagrada London Critics’ Circle.

KRALJICA CRVENOG TEPIHA

Cate Blanchett ne boji se modne reciklaže: U već viđenom odijelu sve je bacila u drugi plan

Pogledaj galeriju

I dok se ponavljanju modnih kombinacija za svaki dan ne pridaje tolika pažnja, odijevanje iste kreacije za crveni tepih uvijek privuče pažnju. Iako se to prije nekoliko godina rijetko viđalo, a neki su na to gledali s neodobravanjem (očekujući da glamurozan izlazak na crveni tepih bude jedinstven, nov i neponovljiv), zapravo se tako šalje snažna poruka o važnosti održivosti u modi.

Ipak, ponavljanje stajlinga na crvenom tepihu još uvijek je relativno rijetka pojava, usprkos tome što su mnoge haljine koje nose slavne pripadnice A-liste zapravo posuđene od luksuznih brendova (što znači da se ionako nose više od jednom). Osim toga, uspješno ponovljeni stajlinzi dokazuju da je dobar stil vječan i, itekako, vrijedan ponavljanja.

KRALJICA CRVENOG TEPIHA

Cate Blanchett sve je zadivila u kombinezonu starom 14 godina

Pogledaj galeriju

Dokazala je to i Kate Middleton na svom ovogodišnjem povratku na crveni tepih povodom dodjele nagrada BAFTA. Njezina bijela haljina Alexander McQueen momentalno je privikla pažnju, a nije trebalo dugo da se prepozna da je to kreacija koju je odjenula 2019. za isti događaj.

  • +10
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: JAMES WHATLING / THE MEGA AGENCY / DAVID FISHER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Princeza od Walesa nesumnjivo je jedna od najpoznatijih ponavljačica prekrasnih kreacija na crvenom tepihu te već dugo iznova oblači svoje blistave haljine. Ne samo da je poznata po svom istančanom ukusu, od haljina Alexander McQueen do svečanih kaputa Catherine Walker, nego je poznata i po tome da te odjevne kombinacije stalno rotira, noseći ih nekoliko puta.

Nedugo nakon što je postala članica kraljevske obitelji fotografirana je u istoj haljini u razmaku od nekoliko mjeseci – što je svima nama dokazalo da zaista nije potrebno kupiti novu kreaciju za svaki važni događaj. Naravno, sada već ima opsežnu arhivu u kojoj može pronaći savršeno modno rješenje za svaku priliku – uključujući haljine poput onih Jenny Packham i Alexander McQueena, koje oduzimaju dah.

Tako za važna dnevna, ali i glamurozna večernja događanja Kate uspješno ponavlja svoje stajlinge. Njezine kaput-haljine doista su bezvremenske, a glamurozne kreacije za crveni tepih nerijetko osvježi sitnim izmjenama poput promjene remena, rukava ili drugih detalja. Dotjerana haljina za ovogodišnju dodjelu nagrada BAFTA samo je nastavak njezine održive mode. Sjetimo se samo prekrasne zlatnobijele haljine Alexander McQueen, koju je odjenula 2012. za turneju po Maleziji, a zatim 2020. za dodjelu nagrada BAFTA.

Zapravo, crveni tepih nagrada BAFTA Kate je poslužio kao prilika za brojne sjajne ponovljene izglede – 2017. nosila je crnu haljinu cvjetnog printa u španjolskom stilu (također Alexander McQueen) i zatim je ponovila na BAFTA-i 2019., a 2011. na BAFTA-i je nosila bijelu bajkovitu haljinu Jenny Packham i zatim je odjenula 2021. za dodjelu Earthshot Prize u Londonu.

Kate najčešće reciklira voljenog joj McQueena i Jenny Packham, koja potpisuje njezinu nezaboravnu smaragdnu sjajnu haljinu (nošenu 2019. i 2021.), kraljevskoplavu haljinu ukrašenu šljokicama (nošenu 2016. i 2020.), tirkiznu dekoltiranu kreaciju (nošenu 2012. i 2018.), baš kao i zagasitu smaragdnu s naborima, koju je odjenula dva puta 2014. godine.

Kada je riječ o modnom recikliranju na kraljevskom dvoru, najjača konkurencija Kate Middleton je kraljica Letizia. Poput princeze od Walesa, španjolska kraljica poznata je po recikliranju odjevnih kombinacija.

KRALJICA LETIZIA

Ponovno u dobitnoj, već viđenoj kombinaciji: Španjolska kraljica ne zna za modne pogreške

Pogledaj galeriju

No ona je otišla korak dalje pa ponekad odjene i odjeću iz svekrvinog ormara, a haljine, suknje i kapute nerijetko razmjenjuje s kćerima Leonor i Sofijom. Time osigurava da se svijest o važnosti modne održivosti, ali i dobar stil u njezinoj obitelji prenose s generacije na generaciju.

BRILJANTAN NIZ

Kraljica Letizia plijenila poglede u već viđenoj kombinaciji u jednoj od najpopularnijih boja ove sezone

Pogledaj galeriju

Iako su modne reciklaže na crvenom tepihu još uvijek relativno rijetka pojava, poneke slavne dame ipak se s vremena na vrijeme odvaže na taj potez – i baš nikada ne pogriješe. Tako se među modno osviještenim damama, dovoljno samouvjerenima da u istoj haljini hodaju crvenim tepihom više od jednom, nalazi Jane Fonda, glumica koja je crvenu haljinu Elieja Saaba iz 2014. ponovno odjenula za dodjelu Oscara 2020.

Laura Dern dokazala je da su se 90-e doista vratile u modu kada je odjenula crnu haljinu s izrezima Armani Privéa, koju je prvi put nosila 1995. za Vanity Fairov party povodom Oscara 2020. Također je ponovno odjenula tu haljinu na Vanity Fairovu oskarovskom partyju 2013. godine.

Kate Moss je obožavateljica vintage šopinga, a u crnoj koktel haljini s perjem debitirala je na Filmskom festivalu u Cannesu 1998. godine. Kasnije ju je ponovno odjenula na Cotyjevoj gala proslavi 100. godišnjice u New Yorku 2004. godine. Elizabeth Banks na Vanity Fairovu partyju povodom Oscara 2020. ponovno je odjenula crvenu haljinu Badgley Mischka, koju je prvi put pokazala na dodjeli Oscara 2004. godine.

Tu je i Rita Moreno, glumica koja je na dodjeli Oscara 2018. nosila istu haljinu u kojoj je primila nagradu za najbolju sporednu ulogu 1962. godine. Mnogi se jako dobro sjećaju Chanelove blijedoružičaste haljine koju je Keira Knightley odjenula za BAFTA-u 2008. Zatim ju je nosila na dobrotvornoj gala svečanosti 2013. i kasnije te godine odjenula treći put i to kao vjenčanicu u kojoj izrekla 'sudbonosno da' glazbeniku Jamesu Rightonu.

Angelina Jolie ohrabrila se na malo drugačiji tip modne reciklaže, dopuštajući kćerima Zahari i Shiloh da posude komade iz njezine modne arhive tijekom turneje povodom promoviranja filma 'Eternals'.