brzo gotova i jednostavna

Dosta vam je klasičnih kolača? Ova osvježavajuća pita pravo je otkriće

30.03.2024 u 08:11

Bionic
Reading

Ovog Uskrsa svoje najmilije iznenadite osvježavajućom pitom od jogurta, koja je sjajna alternativa klasičnim čokoladnim kolačima. Ne samo da je manje slatka i 'teška' za želudac, već i obiluje probioticima koji će vam olakšati probavu u danima kada je za sve uobičajen povećan unos raznih delikatesa

Velika prednost ove pite jest i iznimna jednostavnost u izradi te je uspjeh - zagarantiran! Tijesto se radi poput svake klasične pite te je neodoljivo prhko, a u svemu postoji tek jedna mala 'zamka'.

Naime, pri izradi kreme pripazite na konzistenciju i dodajte četiri vrhom pune žlice oštrog brašna jer će premala količina uzrokovati mekano punjenje i narušenu kompaktnost kolača. Pri završnom miješanju kreme, ona bi trebala biti gusta, a ako sumnjate u njenu čvrstoću, radije dodajte još pola žlice brašna.

Pogođeni omjer stvorit će prozračno punjenje u spoju slatkih i kiselkastih aroma koje će posve sigurno oduševiti sve za uskršnjim stolom!

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 170 g margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 grama šećera
  • 2 žutanjka

Krema:

  • 2 jogurta
  • 2 kisela vrhnja
  • 200 grama šećera
  • 4 vrhom pune žlice oštrog brašna
  • 2 bjelanjka (napravljena u snijeg)

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 180°C. Zamijesite tijesto za pitu - u zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer pa dodajte omekšali margarin i žutanjke.

Izmiksajte s nastavcima za izradu tijesta pa stavite na (pobrašnjen) stol kako biste lagano umijesili. Izbjegavajte dugačku obradu jer bi mogla uzrokovati žilavost tijesta. Podijelite na otprilike dva dijela. Jednim dijelom prekrijte pleh za pečenje kolača (prvo stavite vrlo tanak sloj ulja i brašna kako se ne bi primilo), a drugi stavite u zamrzivač kako biste ga kasnije mogli naribati za gornji sloj.

Stavite peći na 15-ak minuta na 180°C.

Izradite kremu. U jednom zdjeli napravi snijeg od bjelanjaka, a u drugoj napravite homogenu smjesu od jogurta, kiselog vrhnja, šećera i brašna. Potom lagano umiješate snijeg.

Kada izvadite pečeno tijesto iz pećnice, ostavite ga par minuta da se ohladi, a potom prelijte kremom i naribajte ohlađeno tijesto.

Pecite još 20-ak minuta na 180°C, odnosno dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju. Uživajte u ovoj slastici!