ZNANSTVENICI ODLUČILI

Ova dijeta proglašena je najboljom, i to osmu godinu za redom

04.01.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon blagdana kad si mnogi daju oduška pa pretjeraju s delicijama, siječanj je obično u znaku promjena životnih navika, a mnogi se odlučuju i za dijete

Ukoliko uskoro planirate na dijetu, sigurno će vas zanimati koja je dijeta proglašena najboljom, već osmu godina za redom!

Američki stručnjaci objavili su popis najboljih i najgorih dijeta koje se trenutačno nude.

Vrlo popularna dijeta Dash, prema njihovom odabiru, osmu je godinu proglašena najboljom budući da se temelji najviše na voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a izbjegava se crveno meso, slatkiši i slatki napici. Stručnjaci za nutricionizam u ovom su istraživanju analizirali čak 38 dijeta koje su renutačno tnajpopularnije u svijetu.

Nutricionisti su prilikom sastavljanja vodili računa i o tome koliko se dijeta može lako provoditi, koliko je hranjiva, sigurna, učinkovita za gubitak kilograma i mora štititi od dijabetesa i bolesti srca.

Stručnjaci sa Sveučilišta Harvard su u prosincu, proglasili Dash dijetu najboljim lijekom za osobe koje pate od visokog tlaka, jer se pokazalo da pozitivno utječe na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje.

Dash dijeta prvobitno je nastala kao način prehrane za osobe s visokim krvnim tlakom, no zbog svoje sigurnosti i hranjivosti već je osmu godinu za redom proglašena najboljom. Znanstvenici ističu kako su prednosti mediteranske i Dash dijete u tome što nisu restriktivne za razliku od mnogih drugih dijeta.

Osim toga, nije ih teško pratiti, a odlično su izbalansirane te nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino.

'Visoko mjesto dijete Dash u ovom godišnjem izboru, potvrdilo je kako je ova dijeta dobro prihvaćena ne samo od stručnjaka, već i od strane javnosti', rekla je registrirana dijetetičarka Janet de Jesus.

 S druge strane, ketogena dijeta tzv. 'keto' koju obožavaju neke članice klana Kardashian i 'dijeta 30 dana' (Whole 30), zbog svoje su visoke restriktivnosti, proglašene najmanje sigurnima i učinkovitima.

Namirnice za lijep ten Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najgorim dijetama proglašene su ketogena dijeta čije su pobornice Halle Berry i Kourtney Kardashian, a bazira se na niskom unosu ugljikohidrata, te umjerenom do visokom unosu proteina i masti.

Dijeta 30 dana (Whole30 diet) eliminira unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mliječnih proizvoda u trajanju od mjesec dana.

Znanstvenici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.

  • +4
Namirnice bogate kalcijem Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia