ŠKAKLJIVA PITANJA

Otkrivamo sve tajne depilacije 'tamo dolje'

12.11.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Kada je riječ o depilaciji 'tamo dolje', uvijek postoji velika dilema: uzeti posao u svoje ruke ili se pak prepustiti profesionalcima. Osim toga, po pitanju depilacije intimnog područja još uvijek postoje pitanja na koje ste oduvijek željeli odgovore, ali vas je bilo strah ili vam je bilo neugodno pitati

Možete li se depilirati voskom dok imate mjesečnicu?
Da, depilacija voskom može se obaviti i za vrijeme mjesečnice, iako brazilska depilacija možda ipak nije najbolji izbor. Međutim ako vam je koža posebno osjetljiva za vrijeme menstrualnog ciklusa, stručnjaci predlažu izbjegavanje depilaciju voskom za vrijeme tih dana, piše Huffington Post

Postoje li određeni 'najbolji dani u mjesecu' za depilaciju?
Prema riječima stručnjaka, najbolji dan za depilaciju voskom svakako bi bio najplodniji dan vašeg fertilnog ciklusa, jer je tada tolerancija na bol najveća.

Je li sigurno svakodnevno se depilirati britvicom?
Prema stručnjacima, depilacija voskom sigurniji je izbor jer na taj način se uklanjaju dlake ispod razine kože što automatski oslabljuje folikul dlake, tako da dlaka sporije raste, a nakon duljeg vremena depiliranja postaje i rjeđa. No ako vam je depilacija britvicom draža, vodite računa o tome da se depilirate u smjeru rasta dlačica, uvijek koristite kremu ili gel za depilaciju kako biste zaštitili kožu od iritacija i urastanja dlaka te koristite oštre britvice. Tupe britvice mogu uzrokovati ogrebotine, a i ujednačeno brijanje će biti gotovo nemoguće.

Treba li 'tamo dolje' učiniti piling prije ili poslije depilacije?
Ako dlačice uklanjate voskom, piling bi trebalo napraviti 24 do 48 sati prije uklanjanja dlačica. Prilikom depilacije britvicom, piling se može učiniti netom prije depilacije ili pak dosta kasnije, s obzirom na to da je i sama depilacija britvicom svojevrstan piling kojim se uklanjaju mrtve stanice kože. Odmah nakon uklanjanja dlačica voskom ili britvicom kožu bi trebalo namazati bogatom hidratantnom kremom i taj proces ponavljati iduća tri dana.

Kako izbjeći urastanje dlačica i što učiniti kada se to dogodi?
Da bi se izbjeglo urastanje dlačica, trebali iste redovito raditi piling, a ako vam je dlačica već urasla, na upaljeno mjesto nanesite proizvod koji koristite u borbi protiv akna (obavezno onaj koji sadrži benzil peroksid ili salicilnu kiselinu). Upaljeno područje mažite nekoliko puta na dan. Losioni za tamnjenje kože, alkalna kozmetika te proizvodi za poslije depilacije mogu na koži ostaviti sloj koji potiče urastanje dlačica – stoga je svakako preporučljivo te proizvode izbjegavati 48 sati nakon depilacije.

Nakon koliko je vremena potrebno ponoviti depilaciju?
Za učinkovitu depilaciju voskom, dlačice bi trebale biti duge oko pola centimetra, no nikako dulje od centimetra. Elastičnim voskom se mogu ukloniti i kraće dlačice no što su dlačice dulje to je depilacija učinkovitija.

Kako spriječiti iritaciju i svrbež nakon depilacije?
Dva odlična načina za otklanjanje iritacije nakon depilacije voskom i britvicom je korištenje kreme s jedan posto hidrokortizona te gela od aloe vere. Proizvodi na bazi aloe vere, bilo što od lavande ili čajevca smirit će kožu te će doprinijeti i svojim antibakterijskim svojstvima.

Koji su znakovi da je depilacija 'tamo dolje' otišla u krivom smjeru?
Ovisno o tome što je pošlo po zlu po pitanju depilacije. Ako je koža 'spaljena' od prevrućeg voska i tvrdog voska, s idućom depilacijom pričekajte sve dok se koža potpuno se oporavi i, naravno, u taj salon nemojte više ići. Jarkocrvena koža koja svakako je upozoravajući znak. Stručnjaci i tom slučaju predlažu ozlijeđenu kožu svakako mazati antibiotskom mašću koja će pomoći da zacijeli. Urasla dlačica na samome početku izgledat će kao običan prištić, no ako ste sigurni da je dlačica urasla, svakako biste je trebali izvaditi, inače bi mogao nastati bolan apsces.

Kako postići što bolje rezultate depilacije?
Toplina potiče rast dlačica, tako da će ljeti rasti brže nego zimi. Stoga svakako pripazite na pregrijavanje 'tamo dolje'. Izbjegavajte usku odjeću, solarij, pretjerano izlaganje suncu, odlaske u saunu, naporno vježbanje i vruće kupke najmanje 24 sata prije depilacijom voskom ili britvicom.