DOBRE IDEJE

Otkrivamo najčešće greške prilikom uređenja malih prostora

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 15.09.2018 08:05
  • Objavljeno 15.09.2018 u 08:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mnogi koji žive u limitiranim prostorima u gradovima prilikom uređenja moraju dobro pripaziti kako riješiti raspored namještaja da bi se stvorio dojam prozračnijeg doma

Kad živite u malenom stanu, jedan od najvećih problema je skladištenje stvari i predmeta te kako ih poslije naći.

Niste odoljeli porivu da si priuštite još jedne nove gležnjače pod izlikom da nemate ništa za jesen? Divno za vaše buduće stajlinge, ali kamo ćete sad još i s njima kad imate malu komodu za cipele? Strastveni ste ljubitelj knjiga i rado biste obnovili svoju kolekciju? Sve je to OK, ali u vašoj sićušnoj sobi teško da bi se pronašlo još mjesta na policama.

  • +6
  • +3

Uređenje doma po skandinavskoj mjeri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Tinkstock

Evo na što morate paziti kada uređujete mali stan, a ovo je šest najčešćih grešaka:

Povežite više manjih prostora u jedan veći

Ukoliko vaš dom ima više manjih prostorija, dojam većeg prostora i prostranosti možete postići tako što ćete ih vizualno povezati pomoću ujednačene palete boja, materijala koji se javljaju u prostoru ili pak općenito stila uređenja.

Ne vodite računa o prirodnom svjetlu

Prirodno svjetlo je najbolji prijatelj malih prostora, zato ga trebate dobro iskoristiti. Možete na zid nasuprot prozorima staviti ogledala koja će reflektirati svjetlost i proširiti ga prostorijom. Umjesto teških zavjesa birajte one lagane i prozračne, a odaberite svijetle nijanse za svoje zidove i velike komade namještaja kako biste prostoriju održali svijetlom.

  • +6
  • +3

Interijeri

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Štedljivo s rješenjima za odlaganje stvari

U sićušnim stanovima nije teško zanijeti se količinom prostora za odlaganje stvari. Najvažnije je procijeniti što vam je zbilja potrebno, a što nije, te sačuvati samo značajne i korisne stvari. Natrpavanje suvišnim predmetima posebno je često u kupaonicama, u kojima se proizvodi brzo nagomilaju, pa svakako s vremena na vrijeme napravite veliko čišćenje i bacite sve što više ne koristite.

Budite svjesni veličine prostora

Prilagodite uređenje interijera dimenzijama svog stana, odnosno postanite svjesni toga kojom veličinom raspolažete. Umjesto noćnog ormarića odlučite se za maleni stolac koji ima i praktičnu namjenu za odlaganje noćne lampe ili knjiga, a ako nemate mjesta za prostrani radni stol, radije nabavite onaj koji se može preklopiti.

Odvažite se i eksperimentirajte

Nikako nemojte mali stan natrpati s previše uzoraka ili boja. No to ne znači da morate imati bezličan dom. Nemojte bježati od ukrasa i detalja u jakim nijansama koje će unijeti živost u svaki prostor i učiniti ga zanimljivijim. Bit ćete iznenađeni konačnim rezultatom.

Maksimalno iskoristite prostor

Praktična rješenja poput polica od stropa do poda ili mjesta za sjedenje s ugrađenim spremištem za odlaganje stvorit će iluziju većeg prostora. Sjajna ideja za male kuhinje je pribor koji se najčešće koristi postaviti npr. na zid te tako napraviti više prostora za ostatak kuhinjskog posuđa koje nam je potrebno.