ZA MIR U KUĆI

Osam stvari koje nikada ne smijete reći svom suprugu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.11.2011 09:29
  • Objavljeno 29.11.2011 u 07:30
par svađa

par svađa

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Jedna od najboljih stvari u braku je ta da možete u društvu svoga supruga biti opušteni te s njim raspravljati o gotovo svakoj temi, s naglaskom na gotovo svakoj

Premda imate potrebu sa svojim suprugom određene teme i probleme detaljno raspraviti, važno je paziti na način na koji ćete to napraviti. Prema psihoterapeutkinji i autorici

knjige 'Every Day Love, Speaking kindly is a skill that couples have to learn', Judy Ford, iznošenje vlastite zabrinutosti na grublji način dugoročno može biti vrlo štetno za osjećaje supruga, ali i za vaš odnos. Stoga biste svakako trebali izbjegavati određene stvari govoriti svome suprugu, piše shine.yahoo.com

Isti si kao i tvoj otac
'Ovakvom izjavom ga omalovažavate, a u njemu se javlja strah da je naslijedio sve najgore osobine svoje obitelji', upozorava Judy Ford. Prije nego mu kažete da je isti kao i njegov otac, dobro razmislite i realno ih usporedite. Tako, na primjer, ako njegov otac nije navikao počistiti iza sebe, a sada tu istu osobinu primjećujete i kod svog supruga, umjesto da mu oštrim glasom usporedite s ocem, jednostavno ga zamolite da makne svoj tanjur, čarape ili odjeću.

Kada ćeš pronaći novi posao?
'Prije negoli ga upitate kada će potražiti novi posao, upitajte se zašto vi to želite. Ne sviđa vam se koliko je vremena odsutan od kuće? Smatrate da bi trebao biti ambiciozniji? Mislite da ne zarađuje dovoljno? Prije nego kažete nešto što bi ga moglo povrijediti, zapitajte se koji su vaši razlozi', kaže Judy Ford. Budite posebno oprezni kada započinjete razgovor o temama koje se tiču njegove sposobnosti da se brine za obitelj, a nespretno izražavanje na ovom skliskom području može biti kobno. 'Kako biste izbjegli svađu na ovome području, redovito razgovarajte o karijerama, željama i ambicijama. Ako želite razgovarati o visini njegove plaće, prvo započnite razgovor o načinu života kakav biste voljeli voditi', kaže Ford.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock


Majka me upozorila da ćeš napraviti takvo što!
Majka me upozorila da ćeš učiniti takvo što
Premda ste očito jako ljuti kada se spremni posegnuti i za ovim oštrim oružjem, to baš i nije dobra ideja. 'Umjesto da pokušate potvrditi svoj argument, ovim načinom vi mu govorite da niste na njegovoj strani ili pak na strani svoje veze. Pokušajte svoje probleme riješiti iznošenjem vlastitih želja i argumenata bez nepotrebnog upletanja trećih', kaže Judy Ford.

Ostavi to, obavit ću ja to sama
Ovakva izjava je štetna iz dva razloga; poljuljati ćete ulogu supruga kao sposobne osobe na koju se cijela obitelj može osloniti te potaknuti frustriranost neprestanim uvjeravanjem kako on ništa ne može napraviti kako treba. Ako ovu rečenicu često koristite, suprug bi vrlo lako moga pomisliti: 'Nikada ne mogu ništa napraviti kako treba i više ne znam kako da joj ugodim.' Bolji način je taj da mu pokažete ili mu savjetujete kako da nešto napravi, a na sitne pogreške i pokoji propust zažmirite.

Ti uvijek… Ti nikada…
'Parovima uvijek savjetuje da nikada ne upotrebljavaju ove dvije fraze, jer u trenutku kada ih izgovorite stvara se negativno okruženje, zaustavlja se komunikaciju i potencira obrambeni stav kod druge osobe. Ovakve izjave mogu natjerati vašeg supruga da se osjeća napadnutim, a velike su i šanse da će vam uzvratiti istom mjerom. Ako postoje određeni problemi koje biste željeli riješiti, izbjegnite generaliziranje i pokušajte se usredotočiti na konkretnu situaciju ili problem', savjetuje Ford.

Zar se opet moramo družiti s njim?
Nema ničeg loše u tome da vaš suprug ima prijatelje koji vama baš i nisu dragi, nitko ni ne zahtijeva da morate obožavati njegove prijatelje. Ono što je pogrešno je ovakvo vrijeđanje suprugovog prijatelja i jasno izražavanje koliko vam nije simpatičan. Umjesto gunđanja i otvorenog pokazivanja nezadovoljstva, predložite mu da provede večer u društvu dečki i lijepo se zabavi, a vi sami sebi organizirajte zabavu po mjeri.

Molim te, pripazi na djecu, ali to napravi tako kako ja kažem

Ovo je klasičan primjer novopečene mame koja u samome početku majčinstva teško prepušta brigu o djetetu nekome drugome, uključujući i svome suprugu. Međutim, ovakav stav vrlo brzo bi moga postati i navika što dovodi do pojave vrlo nezdravih osjećaja. 'Ako mu stalno dajete do znanja da nešto radi krivo, mogli biste ga natjerati da se emocionalno isključi. Stoga nemojte sitničariti sve dok je beba sigurna, sita, čista i vesela', kaže Ford.

Misliš da ti te traperice i dalje pristaju?
Premda ga ovim pitanjem možda blago želite upozoriti da je skupio koji kilogram viška te izraziti zabrinutost za njegovo zdravlje, to nije dobar način. 'Možda mislite da ste mu suptilno prenijeli poruku da se brinete za njegovo zdravlje, no umjesto toga on će misliti da vrijeđate njegov izgled. Pohvalite njegov izbor košulje, a nakon toga mu predložite zajedničku šetnju nakon večere', kaže Ford.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi