PROBLEMI U RUSSELSHEIMU

Opel umjesto novog vlasnika možda dočeka - bankrot

04.08.2009 u 10:48

Bionic
Reading

Premda se činilo da je prodaja Opela Magni odavno riješena stvar, na površinu su isplivale nove kontroverze pa bi proizvođač iz Russelsheima umjesto u nečijem vlasništvu mogao završiti – u bankrotu

Opelov vlasnik General Motors nezadovoljan je Magnom, kanadskim dobavljačem automobilskih dijelova u vlasništvu ruskog kapitala, jer se ne miri s njihovom zainteresiranošću za 'intelektualno vlasništvo'. GM bi radije odabrao belgijsku investicijsku kuću RHJ, koja u svojem portfelju već ima udjele u pojedinim automobilskim proizvođačima.

Njemačka vlada, koja Opel planira potpomoći s 4,5 milijardi eura kredita jednom kada promijeni vlasnika, ne slaže se s time. Smatraju da će RHJ samo povući oštre rezove kojima će veliki broj od 25.000 zaposlenih radnika u Opelovim njemačkim pogonima ostati bez posla, a zatim će ga prodati natrag GM-u kada ovaj stane na noge.

Njemačka vlada, kao i Opelovi sindikati, preferira Magnu, koja je spremna zadržati kompletnu radnu snagu. Gdje će na kraju završiti Opel, ostaje za vidjeti. Odluku će donijeti petočlani tim uprave Opelova fonda koji drži 65 posto dionica, dok preostalih 35 posto pripadaju GM-u.

Zasad je izgledno da dva člana uprave naginju RHJ-u, dok druga dva preferiraju Magnu. Peti član, Fred Irwin iz njemačkog Citigroupa, stoga će vjerojatno morati donijeti konačnu odluku.