TAJNE IZ RAĐAONICE

Ono što vam nitko nije rekao o porođaju

08.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Mislili ste da ste se savršeno pripremili za porođaj i da vladate situacijom. Ubrzo ćete shvatiti da nije baš sve kao na papiru. Činit će vam se kao da je beba tu, a još vas sati dijele do završetka, sramežljivost ćete ostaviti ispred rađaonice, a nakon svega osjećat ćete se kao najmoćnije biće

U jednom trenutku apsolutno svi u rađaonici će vam ići na živce
Brižni suprug koji vas drži za ruku i viče 'Možeš ti to' ili vaša mama koja je doletjele 200 kilometara kako bi vam bila podrška. Ako ne prestanu navijati, netko bi ozbiljno mogao stradati.

Vaš plan porođaja samo je dobra šala
Možda na vašoj listi želja u rađaonici stoji da želite laganu glazbu u pozadini, mogućnost da se dignete i prošećete, da skakućete na pilates lopti, da ne želite epiziotomiju, no u rađaonici će ipak doktori i babice odlučiti što je najbolje za vas, a i vi ćete vjerojatno vikati i zvati ih u pomoć.

Epiduralnu morate najaviti puno ranije
Ako želite epiduralnu, recite odmah po dolasku u bolnicu kako bi se anesteziolog mogao pripremiti te kako ne biste zakasnili, jer kad porođaj već daleko odmakne, nema više mogućnosti za ublažavanje bolova epiduralnom.

Porođaj je pomalo neuredan događaj
Mama vam je možda govorila da se dame ne znoje. No sigurno nije mislila na porođaj. Pripremite se da ćete se znojiti i da ćete krvariti i da nećete biti baš elegantni, ali sve je to normalno i primjereno situaciji.

Babice su očito najvažnije
Uzeli ste broj mobitela svog doktora kako biste bili s njim u kontaktu i javili mu kada krenete u rodilište. No babice su, barem u rađaonici, važnije i od liječnika i najvjerojatnije će vas one i poroditi.

Nakon što je ugledate sva bol će nestati
Svoju sramežljivost ostavit ćete ispred rađaonice
Svakih sat i pol ili manje provirit će babica i pogledati kako napreduju stvari, možda će vas vidjeti i ostale sestre koje asistiraju pri porođaju, a na kraju nećete biti sigurni tko je sve zavirio i vidio vas tako ogoljenu. No ruku na srce, neće vas biti briga.

Činit će vam se da ćete roditi za nekoliko minuta, a od završetka vas možda još dijele sati
Zvuči zastrašujuće, ali istinito. I iako ste se savršeno pripremili, ne možete pretpostaviti kada će biti taj ključni trenutak i svaki vam se trud čini kao vječnost. No imajte na umu da nitko nije bio vječno u trudovima. Još malo treba izdržati i gotovo je.

Vaš će suprug možda zaplakati, a vi ćete se otopiti
Kad ste se zaklinjali da ćete ga voljeti zauvijek, niste mislili da ga možete voljeti više. Ali kad vidite suze u njegovim očima nakon što ugleda bebicu, osjetit ćete kako vas preplavljuje nevjerojatan osjećaj nježnosti. Još malo trenutaka u vašem braku imat će takvu emocionalnu snagu.

Kad bude sve gotovo, osjećat ćete se kao moćna božica

Sve mame će vam to potvrditi. Ništa se ne može usporediti s maratonom trudova, bolova i donošenjem na svijet novog ljudskog bića. Bez obzira što mislili o svom tijelu prije, nakon porođaja ćete ga promatrati sa strahopoštovanjem.

Dijete neće izgledati baš onako kako ste zamišljali

Zamišljali ste svoj mali zamotuljak kao savršeno glatko i čisto ružičast klupko kakva ste vidjeli na televiziji. U stvarnosti bebe su i ružičaste, čak modre, prekrivene dlačicama, a glava im zbog prolaska porođajnim kanalom i nije baš simetrična. No bez brige, zaljubit ćete se u nju, ako ne odmah prvu sekundu, onda drugu.

Proći će manje vremena nego što ste mislili i zaboravit ćete na bol, možda čak i ponovno ostati trudni
Ustvari, čim prvi put zagrlite i poljubite svoje malo čudo, zaboravit ćete na bolove, uzdahe i stenjanje. Majka priroda se pobrinula da zaboravite na muke i odlučite se ponovno stvoriti život. Dobra vijest je ta da je drugi put obično brži i lakši.