LIJEČNICI OTKRILI

Omega-3 beskorisna za infarkt

31.03.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Omega-3 masne kiseline, koje se u prirodnom stanju nalaze u nekim ribama i repi, ne donose nikakve prednosti žrtvama infarkta, ako je suditi prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak

Rezultati tog kliničkog istraživanja nazvanog Omega objavljeni su na 58. godišnjoj konferenciji American College of Cardiology (ACC) koja od subote traje u Orlandu i ne podudaraju se s prethodnim istraživanjima prema kojima ekstrakti omege-3 pridonose pri preživljavanju nakon infarkta

Prethodna istraživanja su vođena kada su raspoloživa liječenja infarkta miokarda bila manje napredna nego danas, upozorili su autori istraživanja.

'Iako se drži da su omega-3 masne kiseline učinkovite u liječenju pacijenata nakon srčanih problema, nijedan klinički test nije provjerio njihove učinke uz današnje tretmane', objasnio je dr. Jochen Senges, profesor kardiologije na Sveučilištu u Heidelbergu i glavni autor knjige.

'Nismo vidjeli nikakve poželjne učinke omege-3 kod pacijenata koji su već pod medicinskim tretmanom kojim se smanjuje opasnost od novih problema sa srcem, što ne ostavlja prostora za dodatno poboljšanje', rekao je kardiolog.

Klinička ispitivanja su provedena na 3.827 osoba u 104 bolnička centra u Njemačkoj.

Pacijenti su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina je primala pročišćene omega-3 masne kiseline tijekom godine dana, a druga skupina placebo pripravak.

Tijekom godine dana 4,1 posto sudionika istraživanja je preminulo i 3,9 posto je imalo moždani udar koji nije bio fatalan, pa se ne može govoriti ni o kakvoj bitnoj razlici, rekao je dr. Senges.

Kardiolog je naglasio da bi bilo netočno reći da su omega-3 kiseline neučinkovite jer su ih testirali na pacijentima koji su već liječeni optimalnom terapijom.