I BITI EKO OSVIJEŠTEN

Odlični trikovi kako uštedjeti na računu za struju

08.01.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Početak nove godine najbolje je vrijeme za donošenje novih, dobrih odluka pa zašto ove godine ne biste bili ekološki osvješteniji. Iako se na prvi pogled čini kako vaš način života ne može značajno utjecati na prirodu, činjenica je da svaka mala promjena može imati velik utjecaj. Ako želite učiniti nešto korisno, podržati 'zelenu' ideju te usput i uštedjeti, držite se ovih jednostavnih, ali ključnih savjeta

Svoj novi 'zeleni' lifestyle započnite od vlastita domaćinstva. Mali 'zeleni' trikovi ne samo da će doprinijeti zaštiti okoliša, već i dugotrajnoj štednji novca, piše Huffington Post. Ne zvuči kao loša ideja, zar ne.

Rublje sušite na zraku umjesto u sušilici
Ovo je vrlo isplativa metoda uštede energije i novca. Neprofitna organizacija Project Laundry List nedavno je objavila kako korištenje sušilice rezultira s najmanje šest posto udjela u električnim računima domaćinstva. Osim toga, sunčeva svjetlost ima funkciju prirodnog izbjeljivanja i dezinfekcije koje uklanja mrlje i ubija bakterije.

Ugasite svjetla koja vam nisu potrebna
Potičite djecu i ostale članove obitelji na gašenje svjetla koja ne koriste. Tijekom dana razmaknite zastore i podignite rolete te iskoristite prirodnu svjetlost.

Počinite koristiti kompaktne fluorescentne sijalice i LED svjetla
Korištenjem kompaktnih fluorescentnih sijalica, produljit ćete životni vijek žarulja i smanjiti potrošnju energije. Naime, kompaktne fluorescentne sijalice mogu trajati i do 10 puta dulje te koriste 50 do 80 posto manje energije od konvencionalnih žarulja. LED žarulje još su učinkovitije. Traju kao i kompaktne sijalice te koriste dva do 17 W električne energije.

Koristite laptop umjesto stolnog kompjutora
Korištenjem laptopa smanjit ćete potrošnju energije za tri četvrtine dok radite. Osim toga, kada je baterija puna ili kada ste gotovi s poslom, isključite laptop iz struje.

Izbjegavajte korištenje klima-uređaja
Kada god je to moguće, ugasite klimu i otvorite prozore, ugasite ventilator i isključite iz struje aparate koji vam nisu potrebni. Zimi toplinu u stanu zadržite dugačkim i debljim zavjesama te se odjenite u nekoliko slojeva.

Primjenom ovih pet jednostavnih 'zelenih' savjeta ne samo da ćete uštedjeti energiju i tako smanjiti troškove, već ćete učiniti i uslugu prirodi.