ZADUŽIO MODNI SVIJET

Odlazak velikana: Preminula modna legenda Hubert de Givenchy

12.03.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Slavni francuski dizajner Hubert de Givenchy, koji je stvorio neka od najpamtljivijih modnih izdanja Audrey Hepburn i Jackie Kennedy, preminuo je u 91. godini

Modni svijet izgubio je svog diva – figurativno i doslovno. Grof Hubert James Marcel Taffin de Givenchy, francuski aristokrat koji je 1952. godine utemeljio modnu kuću Givenchy, preminuo je u subotu u 91. godini života, priopćila je njegova obitelj francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Široj javnosti bio je najpoznatiji kao osoba zaslužna za kultna izdanja svoje dugogodišnje muze Audrey Hepburn u filmovima 'Doručak kod Tiffanyja' i 'Smiješno lice'. Slavna glumica također je nadahnula dizajnera u stvaranju prvog parfema modne kuće Givenchy, L'Interdit.

  • +35
Audrey Hepburn Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Givenchy je imao impresivnu i uglednu prisutnost u modnoj industriji više od 50 godina. Poznat po besprijekornom oku za predmete, kao i uređenje interijera, iza sebe je ostavio modnu kuću koja je definirala pojmove profinjenosti i elegancije, a modni zanat pekao je u prisutnosti mentora Cristóbala Balenciage.

'Balenciaga je bio moja religija. Za mene su postojali samo Balenciaga i dragi Bog', rekao je jednom prilikom Givenchy.

Njegov bezvremenski i moderan dizajn privukao je široku paletu istaknutih dama, među ostalima princeza Grace od Monaka, Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor, Jane Fonde i mnoge druge.

  • +22
Jackie Kennedy Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Godine 1988. svoje modno carstvo prodao je grupaciji LVMH, a umirovio se 1995. godine. Njegovu modnu viziju svijetu su nastavili prenositi dizajneri poput Alexandera McQueena, Johna Galliana, Julien MacDonalda i Riccarda Tiscija, čiju je poziciju kreativnog direktora modne kuće Gucci preuzela dizajnerica Clare Waight Keller, postavši prva žena u povijesti na čelu ove slavne francuske kuće.

  • +25
Debitantska kolekcija dizajnerice Clare Waight Keller za modnu kuću Givenchy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia